Ste že videli spot za pesem Dark Horse? Foto: Youtube
Ste že videli spot za pesem Dark Horse? Foto: Youtube
Katy Perry in John Mayer
Par sta bila ob poletja leta 2012. Foto: EPA

V videospotu se ameriška poppevka prelevi v egiptovsko kraljico, ki svoje podanike zvabi v pesek, kjer razpadejo. Najspornejši prizor, ki ga je opazil neki pozorni gledalec, pa je ta, ko neki podanik nosi obesek z besedo Alah. To je tako zmotilo Šazada Ikbala, muslimana, ki živi na Otoku, da je sestavil peticijo in jo ponudil v podpis na spletu. Do zdaj se je pod njo podpisalo že več kot 60.000 ljudi, ki se jim zdi izdelek žaljiv.

"Ne izkoriščajte vere"
"Ustavite si videospot na 1:15 minuti in videli boste moškega, kako razpade, z njim pa izgine tudi obesek z napisom Alah. Nedvomno gre za primer bogoskrunstva, saj Katy Perry uniči vernika in zažge besedo 'Bog'. Uporaba te besede v tako neokusnem in žaljivem kontekstu bi bila neprimerna v vsaki veri. Imam prošnjo za vse glasbene ustvarjalce: Ste bogati, slavni in uspešni, zato ni nobene potrebe, da bi se norčevali iz temeljev drugih ver samo zato, da bi se o vas pisalo še več."

Med podpisniki peticije je največ v Veliki Britaniji živečih muslimanov, svoj podpis pa so primaknili tudi posamezniki iz Avstralije, Malezije, Indonezije, Maroka, Libanona in ZDA.

A oblikovala se je tudi druga skupina, skoraj prav tako množična, ki peticiji nasprotuje.

Videospot za pesem Dark Horse so na YouTubu premierno predstavili 20. februarja, od takrat pa je zbral že več kot 37 milijonov ogledov.

"Kar naprej molim"
Zanimivo je, da je Katy odraščala v strogi krščanski družini, njeni starši so v domači župniji sodelovali pri vseh največjih verskih praznikih. Nič čudnega, da je tudi temnolasa Katy pred popkariero prepevela krščansko duhovno glasbo. Nedavno je v pogovoru za revijo Marie Claire dejala, da se ne identificira z nobeno vero, da pa čuti "globoko povezavo z Bogom". "Ves čas molim - za samonadzor, za ponižnost. Zelo sem hvaležna vesolju. Včasih je bolje le reči 'hvala' kot kar naprej zahtevati stvari."

V sredo so se sicer pojavile tudi govorice, da se je popzvezdnica razšla s svojim partnerjem, prav tako pevcem Johnom Mayorjem, s katerim sta imela v zvezi veliko dobrih in slabih trenutkov, a sta veljala za enega najbolj obleganih zvezdniških parov. Romanco, ki je trajala od poletja leta 2012, se je menda odločila končati Katy.