Nastopil je tudi na letošnjem festivalu Exit. Foto: EPA
Nastopil je tudi na letošnjem festivalu Exit. Foto: EPA
Robert Plant

V sklopu Festivala Festiko, ki skupaj s tradicionalno Rumeno nočjo med 23. in 29. julijem popestri dogajanje v starem mestnem jedru Kopra, je na Titov trg prišel tudi Robert Plant, najvidnejši član legendarne skupine Led Zeppelin.

Plant, ki zdaj nastopa s svojo zasedbo The Strange Sensation in je na koncertu v Kopru izvedel številne tako lastne pesmi kot tudi nepozabne klasike "Zeppelinov", velja za enega najbolj prepoznavnih vokalov rockglasbe.

Mistične teme in prodoren glas
Robert Anthony Plant, kličejo ga tudi Percy, prihaja iz Velike Britanije in bo prihodnje leto dopolnil 60 let. Sicer je znan predvsem kot nekdanji član slavne glasbene skupine, a je zelo uspešen tudi kot pisec pesmi. Zanj je značilen močan in prodoren slog, pogosta mistična, filozofska in spiritualna lirika ter širok vokalni razpon, ki so mu v začetku pomagali pri preboju med množico neznanih glasbenikov.

Leta 1968 se je začela njegova kariera in številni uspehi z Led Zeppelini, ki jih je med drugim zaznamoval prav Plantov poseben glas in oseben vokalni slog. V pesmi Communication Breakdown naj bi njegov glas bil celo prvi primer modernega punkovskega vokalnega sloga.

Stairway to Heaven postane klasika
V 70. letih je Plant postal eden izmed najpomembneših rockovskih pevcev, ki je navdihnil številne rockskupine in jim bil za zgled, obenem pa je s pesmijo Stairway to Heaven pomagal tudi utrditi in popularizirati obliko rockovskih balad. Pesem velja za največji uspeh in najpomembnejši vpliv Planta pri Led Zeppelinih – kot epska rockovska balada, ki je nastala pod vplivom žanrov folka, bluesa, keltske tradicionalne glasbe in hardrocka.

Leta 1980 je po nenadni smrti bobnarja skupine skupina Led Zeppelin razpadla in Plant se je lotil solistične kariere. Skupina Strange sensation je nastala leta 2002 in je odtlej prejela že kar nekaj nominacij za grammyje, leta 2005 pa je Plant prejel celo grammyja za življenjsko delo.