Leonard Cohen med koncertom v Stožicah leta 2013. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Leonard Cohen med koncertom v Stožicah leta 2013. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cohen velja za enega največjih avtorjev 20., pa tudi 21. stoletja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cohena smo nedavno lahko slišali v drugi sezoni HBO-jeve serije Pravi detektiv, za katero je napisal uvodno špico Nevermind. Foto: HBO

Cohen, ki bo 21. oktobra izdal svoj 14. album z naslovom You want It Darker, je za revijo razkril, da ima še za cel arhiv nedokončanih pesmi. "Mislim, da mi ne bo uspelo končati teh pesmi. Morda, kdo ve? Morda celo dobim drugi zagon, ne vem. A si ne bi drznil zadati kake spiritualne strategije. Ne bi si drznil. Pripravljen sem umreti. Upam samo, da ne bo preveč neprijetno. To je to."

"Imam še precej dela," je nadaljeval. "Poskrbeti za posle. Velika sprememba zdaj je bližina smrti. Sem urejen tip človeka. Rad dokončam vse obveznosti, če le lahko. Če ne morem, je tudi to okej. A moj naravni nagon je, da dokončam stvari, ki sem jih začel."

Cohen je še povedal, kako ima v tej fazi življenja precej manj distrakcij kot poprej, zato lahko dela z več koncentracije in kontinuitete kot takrat, ko je imel dolžnosti služiti denar, biti mož in biti oče. "Te distrakcije so se na tej točki drastično zmanjšale. Edina stvar, ki omejuje produktivnost, je samo stanje mojega telesa."

V intervjuju se kaže Cohenov filozofski odnos do življenja in smrti, ob tem pa priznava, da je imel v življenju veliko sreče. "Iz nekega čudnega razloga se mi za zdaj um še ni sfižil. Imam pa tudi srečo z oporo: moja hčerka in njeni otroci živijo v spodnjem nadstropju, moj sin pa dve ulici stran. Izjemno srečo imam. Imam asistentko, ki je predana in vešča, imam prijatelja ali dva, ki mi bogatita življenje. Tako da mi, na neki način, nikdar ni bilo bolje ... Na določeni točki, če se ti še ni zrolalo in če nisi v neki hudi finančni stiski, imaš možnost pospraviti po hiši. In če ti to uspe, ti je v največjo uteho, koristi pa so neprecenljive."

Slovo njegove muze
V poglobljenem članku so Cohenovi prijatelji in glasbeni kolegi povedali, da je zelo malo verjetno, da bi se Cohen še kdaj pojavil na glasbenih odrih, "razen morda zelo omejeno - en sam nastop ali pa kako zelo kratko gostovanje na enem glasbenem prizorišču". Skratka, kot kaže, je bil Cohenov koncert v ljubljanskih Stožicah leta 2013 še zadnja priložnost, da ste lahko pri nas videli tega izjemnega glasbenika.

Večina članka v New Yorkerju se sicer osredotoča na Cohenov odnos z Marianne Ihlen, njegovo muzo, ki je navdihnila uspešnice, kot sta Bird on a Wire in So Long, Marianne. Norvežanka, s katero je Cohen živel v 60. letih, je umrla avgusta letos, Cohen pa ji je tik pred smrtjo poslal presunljivo pismo, v katerem je opisal svojo pomirjenost s smrtjo. "Res sva tako stara in najini telesi propadata in mislim, da ti bom kmalu sledil," je zapisal glasbenik, ki se sicer nikdar ni poročil, sta se mu pa dva otroka rodila v zvezi z ameriško umetnico Suzanne Elrod.

Prihajajoči album You Want It Darker bo sicer že tretji Cohenov album v šestih letih, potem ko pred tem osem let ni objavil novega albuma.