Loreen je bila ob razglasitvi presrečna. Foto: Reuters
Loreen je bila ob razglasitvi presrečna. Foto: Reuters
Loreen
Loreen je čestitala tudi njena mama. Foto: Reuters
Loreen
Loreen je ves čas tekmovanja veljala za veliko favoritinjo, kar ji je godilo - je priznala sama. Foto: Reuters
Loreen, Švedska
Ljubitelje Evrovizije in strokovno komisijo je prepričala s suvereno vokalno izvedbo pesmi Euphoria ter edinstveno koreografijo. Foto: EPA
Loreen
Loreen seli Evrovizijo nazaj na Švedsko. Foto: Reuters

"Rada vas imam. Hvala, ker ste verjeli vame. Res vas imam rada," so bile prve besede 57. zmagovalke po zadnjem oddanem glasu na letošnji Evroviziji. "To ni samo moje, to je naše," se je še zadrla ob prejemu zmagovalnega kipca.

Zahvale je nadaljevala tudi pozneje - na tiskovni konferenci v novinarskem središču sredi Bakuja: "Toliko stvari imam povedati vsem, ki ste verjeli zame. Iz srca hvala vsem za vašo podporo."

"Počutim se kot v vakuumu. Kot da se je čas ustavil," je svoje občutke po zmagi na Evroviziji opisala Loreen. Švedski novinar jo je ob tem vprašal, kako ji je uspelo, da se je osredotočila na nastop: "Veliko sem spala, veliko sem jedla in prizadevala sem si, da nisem preveč mislila na ta nastop. Sem zelo sramežljiva oseba, če povem po resnici. Švedom pa bi se rada znova zahvalila, ker so mi dali priložnosti," je dodala Švedinja.

Loreen se je sicer pripetil neprijeten dogodek na petkovi generalki, ki so jo ocenjevali člani strokovnih žirij iz 42 držav. "Včeraj sem pogoltnila sneg in sem morala zakašljati med nastopom. Sr**** se dogaja," je pojasnila na tiskovni konferenci.

Švedinja maroških korenin
28-letna pevka maroških in švedskih korenin se je rodila v Stockholmu ter se pozneje preselila z družino v Västerås, kjer je obiskovala šolo. Oba njena starša pa prihajata iz Maroka.

Pevka s pravim imenom Lorine Zineb Noka Talhaoui se je širšemu občinstvu prvič predstavila v resničnostni oddaji Švedski idol, kjer se je uvrstila med najboljše štiri pevce. Na glasbeni zemljevid se je vpisala leta 2005, ko je skupaj s skupino Rob'n'Raz izdala singel The Snake. Istega leta se je preizkusila v vlogi televizijske voditeljice na švedski televizijski postaji TV400.

S pevskimi ambicijami se je na prizorišče vrnila z nastopom na festivalu Melodifestivalen - švedski nacionalni izbor za pesem Evrovizije - lani, vendar ji veliki met ni uspel. Letos pa je navdušila tako gledalce kot strokovno žirijo s plesno pesmijo Euphoria, ki sta jo napisala že stara znanca Evrovizije Thomas Gustafsson in Peter Boström, in prepričljivo zmagala s 670.551 glasovi. Premočno pa je slavila tudi v Bakuju, kamor je tudi prišla kot velika favoritinja na stavnicah.

Osvežite si spomin na vse zmagovalce na Evroviziji s pomočjo MMC-jevga časovnega traka.

"Upam, da bo Euphoria ostala v srcih ljudi še dolgo," je sklenila. Tiskovne konference se je udeležila tudi njena mama, ki jo je objela in planila v jok.

Švedska tradicija se nadaljuje
Evrovizijski spektakel se tako vrača na Švedsko. Toda kje točno bo potekal izbor, se še ne ve. Član švedske delegacije Christer Björkman je na tiskovni konferenci dejal, da imajo kar nekaj primernih mest in dvoran, primernih za izvedbo izbora. "Edino, kar je gotovo, je to, da bo na Švedskem," je bil odločen Björkman. Znani pa so tudi že datumi. Naslednje leto bo Evrovizija potekala 14., 16. in 18. maja, ko bo tudi finalni večer.

To je sicer že peta zmaga za Švedsko na izboru za pesem Evrovizije. Loreen se je z zmago postavila ob bok legendarni zasedbi Abba, ki je slavila na velikem odru leta 1974 s pesmijo Waterloo. Hkrati pa je prišla v družbo skupine Herreys, ki je leta 1984 slavila s pesmijo Diggi-Loo Diggi-Ley. Tretjo zmago je Švedski pripela Carola s pesmijo Fångad av en stormvind. Zadnja švedska zmagovalka pa je bila Charlotte Nilsson s pesmijo Take Me to Your Heaven.

Spomin na zmagovalno pesem 57. izbora Evrovizije si lahko osvežite spodaj - vendar je posnetek zaradi pravil EBU-ja omejen na dve minuti predvajanja.