Z leve proti desni: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison in Ringo Starr. Foto: AP
Z leve proti desni: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison in Ringo Starr. Foto: AP

O priljubljenosti skupine priča tudi petkova dražba v Los Angelesu, na kateri so rokopis ene najbolj znanih pesmi skupine Hey, Jude prodali za 910.000 ameriških dolarjev. Paul McCartney je pesem napisal s peresom, zasedba jo je posnela leta 1968 v Londonu.

Boben z logotipom Beatlov, ki je skupino spremljal na prvem koncertu severnoameriške turneje v San Franciscu leta 1964, so prodali za 200.000 ameriških dolarjev.

Scenarij, ki obsega zapiske in risbe Johna Lennona in Georgea Harrisona, za videospot pesmi Hello Goodbye pa so prodali za 83.000 ameriških dolarjev.

Dražba je potekala ob 50. obletnici razhoda ene najbolj priljubljenih skupin v zgodovini glasbe.

Koncert skupine leta 1964 v Franciji. Foto: AP
Koncert skupine leta 1964 v Franciji. Foto: AP

Slavna četverica, ki se je neuradno razšla 10. aprila 1970, je še vedno priljubljena in prisotna vsaj v duhu, če ne tudi drugače, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Beatli naj bi bili največja romantika 20. stoletja, toda nihče takrat ni mogel predvideti, da se bo ta že takrat fenomenalen dosežek razširil v naslednje stoletje," je za AFP povedal zgodovinar skupine Mark Lewisohn.

"McCartney se razhaja z Beatli"
Paul McCartney je 10. aprila 1970 javno napovedal, da zapušča skupino. Bilo je tik pred izdajo njegovega prvega samostojnega albuma. Kratki "ne" v odgovor na vprašanje, ali je predvidel čas, ko bo njegovo plodno sodelovanje z Beatlom Johnom Lennonom spet vzklilo, pa je po pisanju AFP-ja govoril sam zase.

"McCartney se razhaja z Beatli," je zapisal The New York Times. Konec istega leta je na sodišču zahteval prekinitev pogodbe z The Beatles. Pravni spori so se nadaljevali še nekaj let po razpadu, saj se je skupina uradno razšla šele 29. decembra 1974, ko je Lennon podpisal prekinitev partnerstva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njihov razpad je mnoge njihove oboževalce pustil žalostne, je povedal Philip Norman, ki je napisal več knjig o The Beatles, vključno z uradno biografijo o Paulu McCartneyju iz leta 2016.

"Celotna generacija je odraščala z The Beatles. Imeli so album Beatlov za vsako pomembno obdobje v svojem življenju," je povedal in dodal: "Veliko ljudi je menilo, da je prav grozno ... brez njih je le brezupna prihodnost. Resnično so se počutili tako."

The Beatles po pisanju AFP-ja še vedno ostajajo najbolj prodajani glasbeni izvajalci vseh časov, z večnimi uspešnicami, kot so I Want to Hold Your Hand, Hey Jude, Yesterday in Let It Be, ki so znane vsaj štirim generacijam oboževalcev.