Koncerti so bili vsebinsko razdeljeni na dva dela: akustičnega in neakustičnega. Foto: MMC RTV SLO
Koncerti so bili vsebinsko razdeljeni na dva dela: akustičnega in neakustičnega. Foto: MMC RTV SLO
Mi2 TURA
Razprodana Cvetličarna se je popolnoma razvnela ob največjih uspešnicah skupine Mi2. Foto: MMC RTV SLO
Jernej o turneji skupine Mi2
Kolaž skladb Mi2

Triurna retrospektiva 15-letnega delovanja je ponudila več kot le nepovezano nizanje uspešnic. Izboru njihovih najljubših skladb so kitarista Egon Herman – Srajca in Robert Novak – Flik ter bobnar Igor Orač ob pomoči kitarista Boštjana Imenšeka dodali pridih akustike oziroma obogatenih aranžmajev in jih povezali s spoznanji, ki so jih izoblikovale v to, kar so danes. Glavni vlogi "povezovalcev" programa sta bili seveda rezervirani za ustanovnega člana, pevca in kitarista skupine Jerneja Dirnbeka - Dimeka in človeka, ki je dal nov zagon Mi2, Toneta Kregerja - Tonča.

Pogovor z Jernejem in nekaj izsekov s koncerta si boste lahko ogledali kmalu.

Da so skupina, ki jo nekateri mediji vztrajno označujejo kot etnobend že 15 let, sami pa jim ne morejo dopovedati, da so v bistvu ruralni bend, je bila Tonetova napoved pesmi Oda Goudeki. Jernejeva ugotovitev, da pri nas ni skupine, ki bi v svoje skladbe vpletla španski melos po vzoru španskih nadaljevank, ampak so to morali narediti Mi2, je vodila do prvih taktov z latinskimi ritmi obogatene Črtice. In to, da so bili konec koncev posvarjeni, da lahko pojejo o puncah, posledično tudi o mamah, ampak nikoli o tetah, je prve vrste pripravilo do krikov ob čakanju na Teto Estero.

Pevca sta postala dirigenta, občinstvo Mi2
Refrenu je bilo skoraj vedno mogoče dodati še eno ponovitev in hitri preskoki iz enega v drugi glasbeni žanr (kot se je bilo mogoče prepričati pri Odi Goudeki, ko si pred sekundo ponavljal "a ja ja ja", naslednjo pa poslušal kitarske vložke Cvetja v jeseni in Proud Mary legendarne ameriške dive r'n'b-ja Tine Turner) so občinstvo navdušili do te mere, da so le malokoga na koncu zmotile na trenutke preglasne kitare, ki so preglaševale vokala. Kajti kot se je izkazalo, so njihove skladbe že tako zasidrane pri njihovih oboževalcih, da je vse le še stvar energije – ki pa se je dopolnjevala skozi ves nastop.

Je bila to njihova zadnja črtica?

Tako so po Celju in Mariboru Mi2 sinoči potegnili črtico še čez prestolnico. "Izbrali smo tri mesta, v katerih smo bili zmeraj veliko prisotni, zmeraj bili dobro obiskani in smo verjeli, da je tu najlažje napolniti," je pred koncertom izbiro za MMC pojasnil Jernej in dodal, da je bila turneja dober povod za razmislek o novih koncertih. Da se jim je odločitev obrestovala, je bilo mogoče slišati od njihovih štajerskih privržencev že po prvem koncertu 15. oktobra. A pravo vprašanje pred zadnjo postojanko je bilo, ali jim bo uspelo s svojo "ruralno rokenrol ekshibicijo" ustvariti tisto, kar mnogi nastopajoči na ljubljanskih odrih dobijo le na obroke – aktivno občinstvo. Potem pa se je po prvih skladbah tudi to vprašanje izkazalo za brezpredmetno.

Prezgodnja ura za rockovski koncert

Netipična koncertna ura – predvideno naj bi se koncert začel ob pol devetih, toda člani skupine so si tudi tokrat vzeli akademskih četrt, saj gre, kot so se šalili že pred turnejo, tu za "visoko kulturo" - je privabila tako mlade kot tiste malo starejše oboževalce uspešnic. "Mi svojo publiko imamo, ne glede na to, kaj se dogaja," je na vprašanje MMC-ja, kako gledajo na to, da le nekaj metrov stran (natančneje na Gospodarskem razstavišču) poteka ena izmed največjih študentskih "masovk" letos (reportažo z nje si lahko prebrerete tukaj), odločno odvrnil Jernej.

Koncert v treh tematskih delih
Polni potrebne samozavesti, ki so si jo nabrali v preteklih dvanajstih dneh, so pred ljubljansko občinstvo stopili v ritmih Štajerskega neba. Z njim so tudi odprli električni del koncerta, ki je zbrane tako razgrel, da so skakali in bučno ploskali tudi med akustičnim delom, s katerim so želeli člani skupine umiriti oz., bolje rečeno, spočiti razgreteže pred udarnim koncem.

Malenkost spremenjen repertoar v primerjavi s celjskim in mariborskim je zbrane zadovoljeval z nepogrešljivimi skladbami ob pridihu "eksotičnih" skladb, ki se redko uvrstijo na njihove "setliste", jih popeljal nazaj v čas in pustil lačne v čakanju na njihove nove podvige.

Več si lahko pogledate v spodnji galeriji.

Jernej o turneji skupine Mi2
Kolaž skladb Mi2