N'Toko je v Londonu nastopil v sredo in petek. Foto: Matjaž Ambrožič
N'Toko je v Londonu nastopil v sredo in petek. Foto: Matjaž Ambrožič
Med približno 60 poslušalci je bilo tudi veliko Slovencev. Foto: Matjaž Ambrožič

N’Toko je v dvoranici kluba Courtyard v Hoxtonu, predelu v Shoreditchu - delu britanske prestolnice, ki velja za epicenter trendovske kulture, v zadnjih letih pa je s sedeži stotine zagonskih podjetij postal tudi poslovno središče - izvedel uro dolg recital: solo, udarno, energično, poskočno, funky, le ob spremljavi digitalij in zvedavih elektrobeatov, ki suvajo iz njih.

Dvakratni zmagovalec državnega prvenstva v freestyle rapanju N’Toko bo v prihodnjih mesecih izdal nov album pri svojem japonskem založniku in to je bil povod za obisk na Otoku, kjer se je raper - ki deluje tudi v novomeški zasedbi Moveknowledgement - mudil prvič.

Seznam pesmi, ki jih je izvedel N’Toko, je vključeval nekaj starejših ali nekako uspešnic z njegovih prejšnjih izdaj, pa tudi nekaj novih, ki jih bo zajemal ta prihajajoči albumski sveženj. Nekatere od teh še ne izdanih skladb zvenijo navdušujoče zanimivo.

Ker je bilo med šestdesetimi poslušalci v Courtyardu tudi veliko Slovencev, je bila prepoznana tudi N’tokova uspešnica Slovenec nisem z albuma Parada Ljubezni (izdan leta 2010).

Raper N’toko svojo predstavo zelo suvereno usmerja tudi v prodorni angleščini, kar je še prispevalo k sproščenemu in pogosto zelo zabavnemu vzdušju. Tudi N’tokovo rapanje v angleščini je zelo premišljeno in skrbno dodelano.

Slovenski glasbeniki v Londonu
N’Toko sicer ni prvi raper iz Slovenije, ki je nastopil v Londonu. Leta 2006 sta bila to Murat in Jose, ki sta v spremstvu svoje ekipe nastopila skupaj z angleškimi kolegi v klubu Rhythm Factory blizu razvpite ulice Brick Lane. Šlo je za promocijski koncert ob izidu skupinskega albuma Yoyocuts.

Lani spomladi je v londonskem Camdnu koncertirala slovenska skupina Elvis Jackson, nekaj tednov zatem pa so veličasten nastop v slavni galeriji Tate Modern izvedli Laichach. Ti bodo v Londonu gostovali ponovno prihodnje leto.