Mike Love je izdal tudi nekaj samostojnih albumov. Na svojih nastopih pa poje tudi pesmi skupine Beach Boys, zaradi česar sta se nekaj časa prepirala z Wilsonom. Foto: EPA
Mike Love je izdal tudi nekaj samostojnih albumov. Na svojih nastopih pa poje tudi pesmi skupine Beach Boys, zaradi česar sta se nekaj časa prepirala z Wilsonom. Foto: EPA

Brian Wilson, Mike Love in Al Jardine, ustanovni člani legendarne rockskupine, so v petek oznanili, da se bodo vrnili na odre. Obletnico nameravajo proslaviti s 50 koncertnimi datumi in izdajo novega albuma, poroča Associated press. Pridružila se jim bosta tudi Bruce Johnston in David Marks, ki sta člana skupine že desetletja.

"Ta obletnica mi veliko pomeni, saj pogrešam fante. Vznemirljivo bo snemati novo ploščo in znova stati na odru z njimi," je povedal Wilson, ki je bil sicer kar nekaj časa v precej slabih odnosih s svojim bratrancem Lovom. Po besedah slednjega pa naj bi se zdaj razumela dobro: "Glasba je bila tista, ki je povezovala našo družino že od otroštva. Pravi blagoslov je, da smo to lahko delili s svetom. Kaj ne bi bilo lepo, da to ponovimo? Seveda!"

Jardine je razkril, da naj bi skupina nastopila na podelitvi nagrad grammyjev 12. februarja 2012 v Los Angelesu, sicer pa naj bi imeli prvi koncert 27. aprila v New Orleansu.

Občinstvo osvojili s harmonično glasbo
Skupino so leta 1961 v Hawthornu (Kalifornija) ustanovili bratje Brian, Dennis in Carl Wilson, njihov bratranec Mike Love ter prijatelj Al Jardine. Združene države in nato preostali svet so hitro osvojili s svojimi harmoničnimi vokali in besedili, ki so opevala deskanje, avtomobile in romantiko - kulturo južne Kalifornije.

Brian Wilson je veljal za vodjo skupine, saj je sam ustvaril večino njihovih pesmi. S svojo ustvarjalnostjo je presegel začetne meje skupine, ko so preigravali lahkoten surfrock ter se napotili k zvoku z njihovega najbolj znanega albuma Pet Sounds (1966), na katerem so predstavili kompleksne kompozicije in domiselne aranžmaje. Vendar pa so se kmalu pojavile prve težave.

Poznejša leta so bila za skupino precej neuspešna, zato je Brian padel v depresijo in začel jemati mamila. Kljub temu je skupina izdala še nekaj artističnih albumov, vendar nikoli več niso dosegli priljubljenosti iz 60.

V 80. je umrl prvi izmed bratov Dennis, v 90. še Carl Wilson, zato je skupina zamenjala nekaj članov. Pojavili so se tudi prepiri glede avtorskih pravic, predvsem med Brianom Wilsonom in Mikom Lovom, vendar pa skupina ni nikoli razpadla.

Spodaj prisluhnite nekaterim njihovim največjim uspešnicam.

Surfin' Usa

Surfer Girl

Good Vibrations

California Girls

Kokomo

Wouldn't It Be Nice