Zasedba Queen je sicer nastala v Londonu, v letih svojega delovanja pa so fantje prodali več kot 300 milijonov albumov. Foto: EPA
Zasedba Queen je sicer nastala v Londonu, v letih svojega delovanja pa so fantje prodali več kot 300 milijonov albumov. Foto: EPA
Freddie Mercury
Freddiejev kip v Montreuxu, petičnem švicarskem letovišču ob Ženevskem jezeru. Foto: EPA

Na pokopališču Kensal Green Cemetery v zahodnem Londonu so namreč odkrili spominsko ploščo, na kateri je zapis: "V ljubeč spomin na Farrokha Bulsaro." Spomnimo, to je rojstno ime legendarnega pevca, ki pa si ga je leta 1971, ko je nastala glasbena zasedba Queen, spremenil in se zapisal v zgodovino kot Freddie Mercury. V francoskem jeziku je dodano še: "Tako bom vedno lahko v tvoji bližini z vso svojo ljubeznijo", vklesani pa sta tudi dve letnici, ki ustrezata njegovemu letu rojstva in smrti. Na plošči je tudi črka "M", za katero bi se lahko po ugibanjih skrivala njegova nekdanja partnerka Mary Austin.

Austinova je po Mercuryjevi smrti - zaradi aidsa je umrl leta 1991, star 45 let, podedovala njegov 12 milijonov evrov vreden dom Garden Lodge v Londonu. Potrjeno je, da so pevca po smrti upepelili in žaro predali Austinovi, v skrivnost pa je bil zavit podatek, ali je pepel raztresla in kje. Oboževalci zdaj trdijo, da se je to zgodilo na že omenjenem londonskem pokopališču, zato je v njegov spomin postavila tudi napis.

Od Zanzibarja do Ženeve
"Vsi vemo, da so Freddieja upepelili leta 1991 na pokopališču Kensal Green, a popolna skrivnost je bila za nas podatek, kaj se je nato zgodilo s pepelom. Sodeč po nekaterih biografijah, še eno leto po upepelitvi nihče ni prišel po njegovo žaro, zato je odkritje spominskega napisa za nas prelomen dogodek," je dejal neki oboževalec.

Zato so se v vseh teh letih občasno pojavili namigi, kje bi lahko ležali Mercuryjevi ostanki. Po eni teoriji so jih prepeljali na otok Zanzibar, kjer se je rodil, po drugi pa naj bi jih raztresli ob obali Ženevskega jezera, kjer je imel stanovanje, na obrežju pa stoji tudi njegov kip.

Upravljavec Mercuryjevega premoženja izjav o njegovem domnevnem zadnjem počivališču ni želel dati.

Nedavno so se pojavile govorice, da bo na radijske postaje prišel še neobjavljeni duet, ki sta ga posnela Freddie Mercury in Michael Jackson, snemajo pa tudi nov dokumentarec o njegovem življenju.

Spomnimo se še nekaj največjih uspešnic Queenov.

I Want To Break Free

Bohemian Rhapsody

Don't Stop Me Now

The Show Must Go On

Another One Bites The Dust I

I Was Born To Love You

We Will Rock You