Idilično okolje ljubljanskih Križank bo letos zamenjal bistveno večji prireditveni prostor, na novo urejen Kongresni trg v Ljubljani, ki bo omogočil, da si ta prestižni, galakoncert v živo ogledajo vsi tisti, ki si to želijo. Na fotografiji Nuša Derenda. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Idilično okolje ljubljanskih Križank bo letos zamenjal bistveno večji prireditveni prostor, na novo urejen Kongresni trg v Ljubljani, ki bo omogočil, da si ta prestižni, galakoncert v živo ogledajo vsi tisti, ki si to želijo. Na fotografiji Nuša Derenda. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Galakoncert Poletna noč, ki jo vsako leto organizirata RTV Slovenija in Festival Ljubljana, je postala že tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na zlate čase Slovenske popevke. Na fotografiji Oto Pestner. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Večer bo poln odlične glasbe iz bogate zakladnice Slovenske popevke. Na fotografiji Alenka Godec. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen

Na velikem odru na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo v četrtek, 21. junija, ob 21.00 pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter v izvedbi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija zazvenele največje uspešnice Slovenske popevke.

Kdo bo nastopil na letošnji Poletni noči?
Program galakoncerta Poletna noč – 50 let Slovenske popevke bo obsegal skladbe vse od leta 1962 pa do danes. V izvirnih priredbah boste lahko prisluhnili večno zelenim melodijam, kot so Mandolina, Zvezde padajo v noč, Orion, Poletna noč, Malokdaj se srečava, Maja z biseri, Vem, da danes bo srečen dan, Za prijatelje, Čez 20 let in še mnogo drugih.

Na velikem odru Kongresnega trga bodo priljubljene slovenske uspešnice prepevali Stane Mancini, Alenka Godec, Nina Strnad, Lado Leskovar, Lea Sirk, Lidija Kodrič, Eva Boto, Edvin Fliser, Bilbi, Janez Bončina - Benč, Tomaž Domicelj, Nuška Drašček, Oto Pestner, Omar Naber, Andrej Šifrer, Nuša Derenda, Katrinas, Yuhubanda & Katja Koren, Ylenia, Anika Horvat, Damjana Golavšek, Anžej Dežan, Darja Švajger in Rudi Bučar, ki jih bosta spremljala Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Patrika Grebla. Posebni gosti večera bodo tudi Mojmir Sepe, Nataša Dolenc, Jure Robežnik, Ajda Kalan, Nino Robič in Dušan Velkaverh. Prireditev bo povezovala Bernarda Žarn.

O Poletni noči
Galakoncert Poletna noč, ki jo vsako leto organizirata RTV Slovenija in Festival Ljubljana, je postala že tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na zlate čase Slovenske popevke. V zadnjih letih smo jo posvetili Atiju Sossu, Majdi Sepe, Eldi Viler, Juretu Robežniku, Mojmirju Sepetu in Dušanu Velkaverhu.

Letos pa jo posvečamo izjemnemu jubileju, 50-letnici obstoja festivala Slovenska popevka, ki je luč sveta ugledal daljnega leta 1962. Poletna noč je v vseh teh letih je slovenski glasbeni prostor obogatila s številnimi pevskimi zvezdami in še številčnejšimi skladbami. Prenekatere so postale prave slovenske zimzelene in evergreen uspešnice, primerljive s skladbami svetovno znanih komponistov, kot so George Gershwin, Cole Porter ali Irving Berlin.

Pred organizatorji letošnje Poletne noči je bila tako težka naloga – v enem samem koncertnem večeru predstaviti bogato, polstoletno glasbeno dediščino, kopico izjemnih avtorjev, vse od komponistov, besedilopiscev, aranžerjev, pa do vokalnih solitk in solistov, dirigentov in voditeljev. Večer bo tako poln odlične glasbe iz bogate zakladnice Slovenske popevke.