Zasedba je v času delovanja izdala šest studijskih albumov. Foto: Reuters
Zasedba je v času delovanja izdala šest studijskih albumov. Foto: Reuters

Pravna ekipa zasedbe je preiskavo sprožila prejšnji teden, potem ko je njihova nekdanja tonska mojstrica dejala, da je slišala nekatere člane ekipe, kako so se hvalili, da so v Milwaukeeju spolno zlorabili nezavestno žensko.

Potem ko so se pogovorili tako z njo, z zaposlenimi na prizorišču in domnevno žrtvijo, dokazov, ki bi obtožbe podprli, niso našli. Vseeno pa so zaprosili, da jih vsak, ki ima kakršne koli informacije, kontaktira, in obljubili, da bodo v prihodnje na turnejah vzpostavili nov sistem za prijavo zlorab in nasilja.

Obtožbe o spolni zlorabi so se pojavile prejšnji teden, in sicer zaradi bloga, ki ga je objavila Chez Cherrie – s skupino The Killers za kratek čas delala leta 2009. Članek je sprva objavila leta 2018 in takrat zasedbe, s katero je delala, ni poimenovala. To je storila prejšnji teden, ko je članek ponovno delila na Twitterju. Zapisala je, da je med enim izmed koncertov v Milwaukeeju član ekipe rekel, da je v garderobi ženska, in da se lahko člani ekipe zapišejo na seznam in so poklicani, ko "bodo na vrsti".

Po koncertu naj bi si izmenjevali zgodbe o času, ki so ga preživeli z dekletom. "Govorili so o tem, kako je bila pod vplivom alkohola in brez dvoma ni bila pri zavesti," je še dodala. Ko so se odpravljali s prizorišča, je po njenih besedah eden izmed varnostnikov rekel, da je v garderobi ženska brez zavesti in brez oblačil, ter jih vprašal, kdo bo poskrbel zanjo. Kot trdi Cherriejeva, so se moški na avtobusu zasmejali in preprosto odšli.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

The Killers ob obtožbah šokirani

The Killers so za BBC pojasnili, da je šokirani in osupljeni. Čeprav incident ni bil prijavljen policiji, je skupina svojo pravno ekipo prosila, naj sproži preiskavo. V izsledkih so sporočili, da so obtožbe popolnoma brez podlage, in potrdili, da je Cherriejeva aprila 2009 res tri tedne delala z zasedbo, da pa je veliko večino informacij, ki jih je delila v blogu, slišala od drugega ali tretjega vira. "Potrdila je, da sama ni bila priča dogodkom."

Ugotovili so, da je bil eden izmed članov ekipe identificiran kot problematičen in da je Cherriejevo naslavljal s številnimi seksističnimi komentarji. "Nekateri so ga označili tudi za nepoštenega." Izkazalo se je, da je komentarje o ženski v garderobi izrekel on, v izsledkih preiskave pa trdijo, da naj bi šlo bolj za šalo kot za kar koli drugega.

Govorili tudi z domnevno žrtvijo

Izsledili so tudi domnevno žrtev, ki je dejala, da je bila po koncertu res povabljena v zaodrje, da pa ni bila priča nobeni "vrsti moških" in da je "nihče ni pustil v garderobi". Dodala je, da se je pozneje udeležila tudi festivala Lollapalooza, eden izmed članov ekipe The Killers pa jo je tudi takrat dal na seznam povabljenih gostov.

Zasedba je v izjavi poudarila še, da verjame, da bi moral obstajati preprost način, da se tovrstne stvari prijavijo – ne glede na to, kakšen je status določene osebe ali za kako kratek čas je z njimi. "Ob tej priložnosti bi oboževalcem radi zagotovili, da naše turneje predstavljajo varno in profesionalno okolje."

Poudarek, da gre za večjo težavo industrije

Na izsledke raziskave se je odzvala tudi Cherriejeva, ki je sicer vesela, da je zasedba njen komentar vzela resno in ga preiskala, ter izrazila svojo hvaležnost, da se je izkazal za napačnega. Ob tem so se ji nekateri izsledki raziskave zdeli preveč posplošeni in se z njimi ni strinjala – po njenem mnenju bi morali obravnavati večjo težavo glasbene industrije in položaj žensk, ki so del tehnične ekipe.