V sklopu napovedane stadionske turneje po Evropi bodo člani zasedbe Rammstein poleg v Avstriji in na Danskem nastopili v Nemčiji, Švici, Belgiji, Severni Irski, na Nizozemskem, v Franciji, Italiji, na Poljskem, v Estoniji, na Norveškem in Švedskem. V načrtu naj bi imeli tudi nekaj nastopov po Veliki Britaniji. Foto: EPA

Nemška skupina Rammstein bo na turneji po Evropi predstavila svoj najnovejši studijski izdelek. To je album brez naslova, na katerem je 11 skladb, album pa je ob majskem izidu osvojil prva mesta glasbenih lestvic v 14 državah.

Njegov izid sta napovedala singla Radio in Deutschland. Slednji je dvignil veliko prahu že ob objavi promocijskega videa, v katerem člani skupine stojijo na vešalih, oblečeni kot taboriščniki v nemških koncentracijskih taboriščih. Poznavalci zasedbe so ocenili, da video vključuje scene, ki jih je od Rammsteinov in njihove estetike pričakovati. Poleg spornega posnetka taboriščnikov so v video vključene še podobe, ki spominjajo na križarske vojne in pa na aktualne proteste. Pesem Deutschland je po navedbah zasedbe neke vrste obračun z 2000-letno nemško zgodovino.

Večpomenske so tudi druge skladbe na albumu. V pesmi Radio šesterica, ki je odraščala v Nemški demokratični republiki, prepeva proti cenzuri in zatiranju, pesem Zeig Dich pa je obračun z delom klera, obtoženim zlorabe otrok.

Nemška tiskovna agencija DPA je kot posebej močno izpostavila tudi pesem Puppe, po njihovih navedbah pa se tudi preostale pesmi na albumu dotikajo kontroverznih tem, od promiskuitete (Ausländer), sadomazohističnih fantazij (Sex), voajerizma (Weit Weg) do zlorabe otrok (Hallomann).