Foto: Reuters
Foto: Reuters

Že pred mesecem so v tem skoraj šestmilijonskem otoškem mestu ‒ državi prepovedali koncert švedske black metalske zasedbe Watain, saj naj bi imela skrb vzbujajočo zgodovino "blatenja religij in spodbujanja k nasilju".

V Singapurju, eni tehnološko najnaprednejših držav na svetu, kjer so hkrati kot družba zavezani konservativnim vrednotam, strogo nadzorujejo vse, kar je povedano v javnem prostoru in medijih, še posebej dlakocepski so pri tematikah, ki se tičejo ras in religij.

Omenjeni seznam, del izjave o "omejevanju sovražnega govora", je na Facebooku objavil poslanec opozicije Čen Šov Mao s pripisom "nauk dneva". Uporabniki tega družbenega omrežja so jo delili večtisočkrat in jo glasno komentirali.

Na črni listi so, denimo, Judas Lady Gaga, God is a woman Ariane Grande ‒ obe ameriški popzvezdnici sta v Singapurju že nastopali ‒, pa Heresy Nine Inch Nails in Take me to Church Hozierja.

K. Šanmugam, singapurski minister za notranje zadeve, hkrati pa tudi pravosodni minister, se je nato ‒ prav tako na Facebooku ‒ branil, da je seznam sestavil kot nekakšen prikaz, kaj vse se ljudem lahko zdi žaljivo. Dodal je, da to ne pomeni, da vse to lahko prepovejo.

Že v svojem govoru pred parlamentom dan prej je povedal, da je treba pri tovrstnih rečeh ravnati zdravorazumsko, torej da "ne gre prepovedati vsega, kar bi lahko koga užalilo, ali dovoliti vsega, kar bi lahko koga užalilo".

Ministrova izjava je prišla dan po tem, ko so v Singapurju sprejeli vložili zakonodajni predlog za omejevanje t. i. lažnih novic, kar je med spletnimi podjetji in zagovorniki človekovih pravic sprožilo strahove, da bi si vlada utegnila prisvojiti preveč nadzora nad obveščanjem in tako omejila svobodo govora.