Taylor ima za zabo zelo uspešno leto. Na nastopu Jingle Ball je v pozdrav oboževalcem takole dvignila kitaro. Foto:
Taylor ima za zabo zelo uspešno leto. Na nastopu Jingle Ball je v pozdrav oboževalcem takole dvignila kitaro. Foto:
Kanye West in Taylor Swift
Neprijeten dogodek s podelitve MTV-videonagrad. Foto: Reuters
Beyonce in Taylor Swift
Dekleti sta se po Westovem izpadu objeli in Beyonce je dala Taylor novo priložnost za zahvalni govor. Trenutno pa se za prvo mesto potegujeta na mnogih lestvicah. Foto: EPA
Lady Gaga
Lady Gaga je znana po svojih uspešnicah in presenetljivem smislu za modo. Foto: EPA
The Black eyed peas
Skupina The Black eyed peas skozi leta spreminja glasbeni slog, vedno pa jim uspe narediti nekaj uspešnic. Foto: EPA

Tokrat ji bo izkušnja morda ostala v lepšem spominu. Taylor in Kanyeja so na billboardovi lestvici označili za najboljša izvajalca leta 2009.

Na podelitvi MTV-videonagrad je Kanye pritekel na oder, ko se je Taylor zahvaljevala za prejeto nagrado za najboljši ženski video. Vzel ji je mikrofon in dejal, da bi nagrado morala prejeti pevka Beyonce Knowles. Na Billboardovi lestvici pa je Taylor ponovno premagala, koga drugega kot Beyonce.

To je le še en dodaten mejnik v neverjetno uspešnem letu mlade kantripevke. Poleg najboljšega videa je prejela še dve nagradi za kantriglasbo Academy of Country Music Awards, pet nagrad Country Music Association Awards in tudi pet American Music Awards, vključno z nagrado za izvajalca leta, kjer ji je konkurenco delal pokojni kralj popa Michael Jackson.

Leto pa ni bilo veličastno le zaradi nagrad. Glasbenica in igralka je v tem letu prodala več albumov kot kateri koli drug izvajalec, če ne štejemo Jacksona. Vsi njeni koncerti so bili razprodani v nekaj minutah in z 20 leti je postala najmlajša dobitnica nagrade Country Music Association's entertainer. S tem si je pridobila večno slavo, hkrati pa vdor v zasebno življenje.

Tako kot z delom je mladenka očitno zadovoljna tudi v zasebnosti. Z domnevnim partnerjem in soimenjakom Taylorjem Lautnerjem sta bila ponovno opažena v Los Angelesu, kjer je nastopala na prireditvi Jingle Ball 2009. Taylor je nastop spremljal ob strani in se ni pomešal med množico, ko pa je stopila z odra, ji je sledil v garderobo. Tudi pred dnevi sta bila na skupni večerji na Beverly Hillsu.

Raperja Kanyeja Westa pa so od podelitve videonagrad po dolgem in počez obtoževali za njegovo dejanje. Zato se je želel za nekaj časa umakniti žarometom. Tako je odpovedal turnejo z Lady Gaga. Zdaj pa se je njegovo ime zopet znašlo poleg Taylor. Tokrat se je vedel primerneje in na svoj blog zapisal zahvalo za naslov najboljšega izvajalca ter ob besedilu objavil fotografijo Taylor, s čimer je nakazal, da želi skleniti mir.

Billboardova lestvica 20 najboljših ustvarjalcev leta:

1. Taylor Swift

2. Beyonce
Beyonce, ki jo je Billboard razglasil za žensko leta, o svojem neslavnem videu za pesem Single Ladies, pravi, da je bil najmanj drag in da ji je vzel najmanj časa od vseh. Njegove posebnosti se je zavedela šele na snemanju, trdi Beyonce.

3. Lady Gaga
Glasbenica, ki ima očitno skrito formulo za proizvajanje uspešnic, o svoji skrivnosti pravi: "Uspešnica se napiše sama od sebe. Če moraš čakati, morda pesmi ni. Običajno najprej napišem refren, ker brez dobrega refrena pesem nikogar ne zanima."

4. The Black eyed peas
Prva skupina v zgodovini, ki so ostali na vrhu lestvice Billboard Hot 100 šest zaporednih mesecev. To so dosegli z uspešnicama Boom Boom Pow in I Gotta Feeling.

5. Miley Cyrus
Kaj si Miley želi postati, ko bo velika? 17-letna zvezdnica pravi: "Pisanje pesmi je to, kar si v življenju zares želim početi." Zaslovela pa je z uspešnico, ki jo je posnela za svoj film Hannah Montana.

6. Kanye West
Po grdem izpadu na podelitvi videonagrad se mu zdi osvojitev naslova najboljšega moškega izvajalca leta velika čast. Kljub včasih neprimernem obnašanju pa raper svojih oboževalcev nikoli ne razočara. "Vedno sem želel, da bi zvenelo, kot da repam iz vrha gor. Želel sem si spremeniti zvok glasbe," je za Billboard povedal West.

7. Britney Spears
Po nekaj divjih letih, ko se je Britney pogosteje pojavljala v tabloidih kot pa na glasbenih lestvicah, se je popprinceska vrnila nazaj z nekaj uspešnicami, kot sta Womanizer in Circus. Uspešna svetovna pa jo je spet postavila na pravo mesto med glasbenike.

8. T. I.
Na žalost bo T. I., ki je naredil veliko za lestvico raperskih pesmi, svoj uspeh proslavljal za rešetkami. Zaprt je zaradi posedovanaj prepovedanega orožja. O svojem dejanju pravi: "Biti moram moški in sprejeti odgovornost."

9. Nickelback
Chad Kroeger iz skupine Nickelback je za Billboard povedal, da čutijo, da se nikoli ne bodo mogli nehati dokazovati, kako dobri so. Pravi, da moraš obdržati ta občutek, če želiš delati tako dobre pesmi, kot so bile prve uspešnice.

10. Pink
Pink o svojem albumu Funhouse pravi, da je poln zabave in pa tudi žalostnih tem. Prva uspešnica z albuma, ki se je uvrstila na prvo mesto lestvice Hot 100, je bila So What.

Do dvajsetega mesta sledijo še Kings of Leon, Katy Perry, Flo Rida, Kelly Clarkson, Jason Mraz, The Fray, Ne-yo, Lil Wayne, Rascal Flatts in Zac Brown band.