Vlado Kreslin je izdal že 14 albumov: Generacija, Kreslinčice, Woyzeck, Ptič, The Best of Vlado Kreslin, Muzika, Namesto koga roža cveti?, Greatest hits, Spominčice, Najlepša leta našega življenja, Nekega jutra, ko se zdani, Pikapolonica, Vsi enaki in njegov najnovejši album Cesta. Spominčice in najlepša leta našega življenja je napisal v sodelovanju z Beltinško bando. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Vlado Kreslin je izdal že 14 albumov: Generacija, Kreslinčice, Woyzeck, Ptič, The Best of Vlado Kreslin, Muzika, Namesto koga roža cveti?, Greatest hits, Spominčice, Najlepša leta našega življenja, Nekega jutra, ko se zdani, Pikapolonica, Vsi enaki in njegov najnovejši album Cesta. Spominčice in najlepša leta našega življenja je napisal v sodelovanju z Beltinško bando. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Vlado Kreslin
Pred kratkim je Prekmurec izdal zbirko pesmi z naslovom Pojezije. Ta je po Pesmarici (1999), Vriskanje in jok (2003) ter Venci - Povest o Beltinški bandi že njegova četrta zbirka. Foto: MMC RTV SLO
Vlado Kreslin
Bil je izvajalec na prvem Rock Otočcu leta 1976, svoj obisk na oazi rocka je ponovil leta 2006.

Že skoraj legenda o Kreslinovi črni kitari govori, da jo je Beltinčan kot majhen deček zaplenil očetu in se začel na njej kaliti. Toda njegov prvi dotik glasbenih sanj se je začel z bobnarskimi palicami v roki, ko se je pridružil svoji prvi skupini Apollo leta 1970. Po treh letih se je pridružil Špirit groupi in kasneje Horizontu.

Osemdeseta leta je veličastno začel z zmago na Slovenski popevki. Dneve njegovih neskončnih sanj pa je prekinil odhod v JLA.

Dan neskončnih sanj

Kreslin: član "beltinških banditov"
"Dva sta igrala na neki birmi, pa sem se jima pridružil s kitaro," je nekoč v enem izmed intervjujev pojasnil Kreslin, kako se je zbrala druščina v kultno ljudsko godčevsko skupino Beltinško bando. Šlo je za več kot samo skupino: Kreslin, brata Janez in Jože Kociper ter Tonek Rajnar in Miško Baranja (ki je leta 1994 zapustil skupino) so bili izročilo, bili so Prekmurje. Že samo to, da naj bi zasedba glasbenikov igrala na porokah "vsaj polovice Prekmurcev", pove že skoraj vse.

Svet na njegovi dlani
Leta 1994 se je Kreslin "oborožil" z novo spremljevalno skupino Malimi bogovi. Album Nekega jutra, ko se zdani jih je vodil na turnejo po Kanadi. Takrat so se tudi začeli njegovi odhodi čez mejo. Med bosansko vojno je gostoval po begunskih centrih in s skupino mladih pregnancev, ansamblom VALI, posnel zgoščenko bosanskih ljubezenskih sevdalink. Leta 1998 so se vrstili njegovi nastopi po odrih v Avstraliji, Argentini in Urugvaju.

Prekmurskega rockerja je v etnovode dokončno posrkala eksperimetalna zgoščenka Muzika, na kateri je sodelovalo sedem različnih etničnih godb. Leto 1998 je za Kreslina pomenilo tudi večno slovo od violinista Beltinške bande Janez Kociper, leto pozneje pa je žaloval še za Janezovim bratom Jožetom. In prav tistega leta se je začela Kreslinova zgodba s skupino R.E.M. Na njihovem koncertu v Kopru je Kreslin skupaj z Malimi bogovi nastopil kot predskupina in prav iz poznanstva z R.E.M.-ovci izvira njegov vzdevek slovenski Bob Dylan. "Chris Eckman je moral povedati bendu R.E.M., komu sem najbolj podoben, in je izstrelil Bob Dylan in od tam se me je obdržal vzdevek," je nedavno za MMC razložil Kreslin.

Z novim tisočletjem je Tista črna kitara postala več kot le del slovenske folkkulture, saj so jo v prevedeni različici posneli ameriški The Walkabouts. Kreslin pa se je znova podal po svetu: od turneje za slovenske zdomce po ZDA do "zgodovinskega" koncerta v Sarajevu, kjer so poleg njega nastopili še Đorđe Balaševič, Oliver Dragojevič, Kemal Monteno, Duško Gojkovič in Indexi.

Njegova preteklost je sedanjost
V beli obleki in belim klobukom se je vrnil na bežigrajski stadion leta 2003 kot gost na Siddhartinem koncertu leta pred 30.000 poslušalci. Dve leti pozneje je svoje moči znova združil z R.E.M., le da v Hali Tivoli. Podal se je na festivale po Grčiji, Makedoniji, Bosni, Franciji; pot pa ga je popeljala tudi z Goričkega v Piran, in to s "fičkotom" leta 2007 (turneja ob predstavitvi nove plošče).

Po krivem označen kot slovenski Bob Dylan, se je Kreslin pred meseci znova srečal z ameriškim glasbenikom, po katerem je dobil vzdevek, ko je skupaj z Malimi bogovi drugič v karieri igral kot predskupina na koncertu Dylana v Varaždinu.

Nekaj uspešnic njegove dosedanje kariere si lahko pogledate v videih spodaj.

Vlado Kreslin - Nekega jutra, ko se zdani

Vlado Kreslin - Tvoje jutro

Vlado Kreslin - Namesto koga roža cveti

Vlado Kreslin - Daleč je moj rojstni kraj

Vlado Kreslin - O vrba

Vlado Kreslin - Lahko bi zletela

Vlado Kreslin - Preko Mure preko Drave

Vlado Kreslin - Moja mati kuha kafe

Vlado Kreslin - Ljubav se ne trži

Vlado Kreslin - Bourgeois blues

Vlado Kreslin - Če bi jes bijla fčelica

Vlado Kreslin in Jonas - Samo tij

Vlado Kreslin - Daleč je daleč

Vlado Kreslin - Od višine se zvrti - v živo (vir Moj splet)