Letos nas bodo, tako so odločili gledalci in žirija, na Evroviziji zastopali Quartissimo. Foto: MMC RTV SLO
Letos nas bodo, tako so odločili gledalci in žirija, na Evroviziji zastopali Quartissimo. Foto: MMC RTV SLO

RTV Slovenija nacionalni izbor za pesem Evrovizije - EMA (Evrovizijska MelodijA) pripravlja od leta 1993, ko je Slovenijo na Evroviziji zastopal 1XBand s skladbo Tih deževen dan, sledilo pa je še 13 izvajalcev oz. izvajalk, ki so Slovenijo bolj ali manj uspešno zastopali na največjem pevskem tekmovanju v Evropi.

Leta 1995 je na Emi tako zmagala Darja Švajger s pesmijo Prisluhni mi. Darja je sicer zmagala še enkrat, leta 1999 s skladbo Še tisoč let, in je tako edina dvakratna slovenska predstavnica na Evroviziji. Leta 1996 je slavila Regina s skladbo Dan najlepših sanj, leto pozneje Tanja Ribič z balado Zbudi se, leta 1998 pa nas je na Evroviziji zastopal Vili Resnik z Naj bogovi slišijo.

Leta 2000 Slovenija ni imela pravice nastopati na izboru za pesem Evrovizije, leto pozneje pa nas je predstavljala Nuša Derenda z energično Ne, ni res (Energy). Leta 2002 smo na Evrovizijo poslali trio Sestre in njihovo Samo ljubezen, leto pozneje pa Karmen Stavec in Lep poletni dan (Nanana).

Duo Platin je s skladbo Stay forever slavil na Emi 2004, Omar Naber s pesmijo Stop pa leta 2005. Leta 2006 je gledalce prepričal Anžej Dežan s Planom B (Mr. Nobody), letopozneje pa Alenka Gotar, ki je zapela Cvet z juga. Lani je Slovenijo v Beogradu predstavljala Rebeka Dremelj s pesmijo Vrag naj vzame.

T. K.

Ema 09: Quartissimo - Love symphony

Ema 08: Rebeka Dremelj - Vrag naj vzame

Ema 07: Alenka Gotar - Cvet z juga

Ema 06: Anžej Dežan - Plan B

Ema 05: Omar Naber - Stop

Ema 04: Duo Platin - Stay Forever

Ema 03: Karmen Stavec - Nanana (Lep poletni dan)

Ema 02: Sestre - Samo ljubezen

Ema 01: Nuša Derenda - Ne, ni res (Energy)

Ema 99: Darja Švajger - Še tisoč let (For a thousand years)

Ema 98: Vili Resnik - Naj bogovi slišijo

Ema 97: Tanja Ribič - Zbudi se

Ema 96: Regina - Dan najlepših sanj

Ema 95: Darja Švajger - Prisluhni mi

Ema 93:1x Band - Tih deževen dan