Skupino Lačni Franz sta leta 1979 v Mariboru ustanovila Predin in Oto Rimele. Veljala je za eno največjih rockovskih skupin nekdanje Jugoslavije. Foto: Discogs
Skupino Lačni Franz sta leta 1979 v Mariboru ustanovila Predin in Oto Rimele. Veljala je za eno največjih rockovskih skupin nekdanje Jugoslavije. Foto: Discogs

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Predin, so skladbe za album, ki je izšel pri založbi Celinka, posneli na koncertu v mariborski dvorani Štuk. S snemanjem so zaokrožili 40. obletnico delovanja skupine Lačni Franz, ki so jo praznovali lani. Delovni naslov albuma se je glasil Kje so roke, kje so srca, vendar je bil po Predinovih besedah predolg.

Na albumu je 19 uspešnic skupine, med njimi Bolj star, bolj nor, Praslovan, Ne mi dihat za ovratnik in Naša draga Lidija. Predin je za STA poudaril, da je za vsak bend "nujno, da napravi inventuro ter album, ki ga lahko pošlje v zgodovino".

Opozoril je tudi na moč koncertov, ki so po njegovih besedah kot obred oziroma enkraten dogodek izmenjavanja pozitivne energije med bendom in občinstvom. "Veliko ljudi se na koncertih spozna, zaljubi in si jih zapomni za vse življenje," je dodal.

Zasedba Lačni Franz. Foto: Arhiv izvajalca/Marina Pešić
Zasedba Lačni Franz. Foto: Arhiv izvajalca/Marina Pešić

Dvojnemu albumu s fotografijami Mateje Mirt, ki ga je oblikovala Predinova hčerka Zarja, bo v aprilu sledila še vinilna plošča. Aprila bo v ljubljanski Cvetličarni tudi promocijski koncert, na katerem se bo Lačnemu Franzu na odru kot gostja pridružila Anja Rupel. Kot je povedala na novinarski konferenci, sega njeno prijateljstvo s Predinom v 80. leta preteklega stoletja. Med drugim naj bi Predin dal pobudo za priredbe slovenskih popevk, ki so jih nato posneli s skupino Videosex. Nazadnje pa je s Predinom nastopala na lanskih koncertih v Zagrebu in Beogradu.

Skupino Lačni Franz sta leta 1979 v Mariboru ustanovila Predin in Oto Rimele. Veljala je za eno največjih rockovskih skupin nekdanje Jugoslavije. Zasedba je koncertirala po vseh nekdanjih republikah skupne države in izdala devet albumov. Vrhunec slave je zasedba doživela konec 80. let z albumi Ikebana, Adijo, pamet in Ne mi dihat za ovratnik. Zadnji album, ki so ga posneli v prvotni zasedbi, je bil Na svoji strani leta 1986.

Predin je skupino zapustil leta 1993 in se podal na samostojno pot. Zamenjal ga je Boštjan Velkavrh, leta 2001 so izdali album V peni sprememb in se še istega leta razšli. Leta 2005 so se znova povezali Predin, Pintarič, Milan Prislan, Zoran Stjepanovič, Mirko Kosi in Nino Mureškič. Današnjo zasedbo poleg Predina sestavljajo Tine Čas, Boštjan Artiček, Luka Čadež in Anej Kočevar. Leta 2016 so izdali album Ladja norcev.

Tu smo - vaši smo/Lačni Franz - 40 let, posnetek koncerta s Štuka