Med prvo deseterico Zavoda IPF se je znašla samo ena slovenska skladba, in sicer skladba zasedbe Muff Naj sije v očeh. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Med prvo deseterico Zavoda IPF se je znašla samo ena slovenska skladba, in sicer skladba zasedbe Muff Naj sije v očeh. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
The Muff
Košir je prepričan, da uspešnost ene skladbe pripomore k prepoznavnosti dela skupine: 'Predvsem vpliva, da so dobile ostale pesmi večjo pozornost na podlagi te uspešnice. To se nam zdi dobra stvar, ki omogoča, da lahko ljudje spoznajo tudi ostale stvari, ki jih delamo.' Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dragan Bulič
Buliča osebno povezava pesmi z reklamo moti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Modrijani
Na lestvici lahko najdemo skladbo Ti moja rožica dobitnikov gonga popularnosti in viktorja za leto 2012 v kategoriji glasbenih izvajalcev - Modrijanov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
April
Največ skladb - tri - na lestvici je zapela April. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gotye
Na samem vrhu se je sicer znašel s svojo veliko uspešnico Gotye. Foto: Reuters

"Na začetku, ko smo začeli, si nismo predstavljali, da bo postala radijska uspešnica. Mi smo jo imeli že približno zasnovano, toda nastala je na pobudo komercialne televizije za njeno novo zvočno podobo. Nismo si predstavljali, da bo stvar tako eskalirala. Potem se je začelo vse to vrteti po radiih. Kar naenkrat se je skladba razširila tudi na preostale radijske postaje. Bili smo presenečeni," je za MMC dejal član skupine Tadej Košir.

Dan po izidu lestvice se je oglasil glasbeni urednik na Radiu Slovenija Dragan Bulič, ki dvomi v merodajnost tovrstnih meritev. Omenjene pesmi ni lani niti enkrat uvrstil v glasbeni program.
Razlog je, kot je povedal za STA, preprost, saj je pesem skupine Muff povezana z oglasom. Buliča osebno povezava pesmi z oglasom moti. Podoben primer je s Tino Maze, pravi Bulič. Ob tem poudarja, da ne meri na kakovost pesmi in izvedbo, vendar pa je to, da se videospot, ki je očitni oglas za čokolado in smuči, pojavi na televiziji, skregano z vsako logiko. "Morda sem res preveč papeški od papeža," je dodal.

Košir: "Pesem je le pesem"
Košir je v pogovoru za MMC zatrdil, da pesem ni reklama. "Res je, da je del pesmi uporabljen kot zvočna kulisa na komercialni televiziji, drugače pa obstaja sama zase. Ni bila narejena načrtno za reklamo. Ta pesem enostavno živi sama zase. Mi se zavedamo, da je bila uporaba v zvočni kulisi 'push' oz. spodbuda za predvajanje na radijskih postajah. Verjamem pa, da koga moti. Zagotovo bi bilo lepše slišati, da bi pesem sama po sebi postala priljubljena na radijskih postajah," je pojasnil Košir.

Sicer pa je bila, kot kaže lestvica 100 največkrat predvajanih skladb v letu 2012 na radijskih postajah, ki jo je pripravil Zavod IPF, lani najbolj predvajana skladba Somebody That I Used to Know, ki sta jo posnela Gotye in Kimbra. Med 10 največkrat predvajanimi skladbam pa samo ena slovenska, kar je glede na leto 2011 precejšnja sprememba.

Tako Košir kot Bulič pogrešata več slovenskih skladb na sami lestvici. "Slovenci imamo veliko glasbenih izvajalcev in smo v tem najbrž svetovni rekorderji glede na število prebivalcev," je dejal Bulič na STA.

Košir pa je ob tem pripomnil za MMC: "Tudi jaz pogrešam več slovenskih skladb. Lani se mi zdi, da je bilo narejenih veliko dobrih skladb, ki niso dobile takšne pozornosti kot druge, ki smo jih lahko videli na lestvici. Tudi glede naše skupine sem mnenja, da bi si kakšna skladba zaslužila več pozornosti, kot je je imela. A tu so vmes še drugi vplivi."

V raziskavo Zavoda IPF je bilo zajetih 51 radijskih postaj in analiziranih 193.722 izvedb. Med stoterico največkrat predvajanih je bilo 38 slovenskih skladb. Razmerje med slovensko in tujo glasbo tako ostaja 60 proti 40 v korist tujih izvajalcev. To razmerje ostaja skoraj nespremenjeno že vsa tri leta, je mogoče prebrati na spletni strani zavoda.

Glede na sprejete kvote, koliko odstotkov mora biti v rednem sporedu slovenske glasbe, bi bilo po Buličevih besedah sicer pričakovati, da se bo med prvo deseterico uvrstila kakšna slovenska pesem več. Nabor pesmi, ki so se uvrstile med prvo deseterico, pa ga je pravzaprav presenetil glede na to, kako popularni so trenutno techno, rap in hip-hop.

Večja žanrska raznolikost na lestvici
Se je pa povečal delež izvajalcev narodno-zabavne oz. zabavne glasbe med prvo stoterico. Tam lahko najdemo skladbo Ti moja rožica dobitnikov gonga popularnosti in viktorja za leto 2012 v kategoriji glasbenih izvajalcev - Modrijanov. Prav tako pa se je na lestvici znašla tudi priredba Ona sanja Pariz, ki sta jo posnela Domen Kumer in Dejan Vunjak ter skladba Čas bi zavrtel nazaj ansambla Toneta Rusa.

"To je uspeh, na katerega smo ponosni. Toda bistveno pri vsem tem je, da vztrajamo še naprej, ker le na takšen način bomo lahko z narodno-zabavno glasbo prodrli tam, kjer danes ni toliko prisotna," je za MMC dejal pevec Modrijanov Blaž Švab.

Kar zadeva slovenske skladbe prisotnih na lestvici se največkrat pojavijo skladbe April (Ladadidej, I'd Like To (My FB Song) in Ujeta na netu) in Tangels (Kaj in kam ter Ti si poletje (Tangels), To je moj dan (Kataya - Tangels)). "Lestvico IPF sem opazil, saj so me na njo opozorile že moje izvajalke, med drugim April, ki je vsa navdušena klicala, da je s kar tremi skladbami med najboljših 100. Vesel sem, da imam med 34 slovenskimi skladbami, ki so prišle med 100 predvajanih, približno 25 odstotkov skladb, čeprav je moje mnenje, da je lestvica dokaj netransparentna. Glede na to, da je s strani Zavoda IPF ves čas slišati očitke, kako da so bolj transparentni od Sazasa, je zanimivo, da so mesta od 11 do 100 napisana ne po mestih, ampak po abecedi. Priznam, najprej sem moral dobro pogledati, da sem razumel. No, vsekakor pa me navdušuje tudi to, da so udeleženke Misije Evrovizija, tako moja Nika Zorjan kot tudi Eva Boto, skupaj kar trikrat prisotne na lestvici, kar še enkrat potrjuje, da je Misija uspela," je poudaril producent in glasbenik Raay ter zaključil: "Vsekakor se mi zdi s strani Zavoda IPF velik plus za ažurnost in lestvice, ki jih sproti objavljajo in izvajalec ve, kako je bilo določeno obdobje uspešno."

Delna oštevilčenost zaradi varstva podatkov
Zavod IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, je že tretje leto predstavila rezultate lestvice največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah. A tokrat so oštevilčili le prvo deseterico, ker so podatki predvajanosti skladb poslovni podatki, zato so bili letos sestavljalci primorani v to, da so ostanek lestvice naredili po abecednem redu, ker to zahteva varstvo podatkov. Čeprav so v preteklih letih objavljali celoten vrstni red, je za MMC pojasnil direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik.

Prvo deseterico najdete v tabeli spodaj. S klikom na naslov pesmi jim lahko tudi prisluhnete.

MestoIzvedbaIzvajalec
1.Somebody That I Used to KnowGotye and Kimbra
2.Drive ByTrain
3.Stronger (What doesn't Kill You)Kelly Clarkson
4.Ai Se Eu Te PegoMichel Teló
5.We Are YoungFun ft.
Janelle Monáe
6.Call Me MaybeCarly Rae Jepsen
7.Naj sije v očehMuff
8.EuphoriaLoreen
9.Count on MeBruno Mars
10.Someone Like YouAdele