Njegovih dresov niso nosili le oboževalci, pač pa tudi znani športniki, in to ne le na parketu, pač pa tudi na nogometnih zelenicah in teniških igriščih.

Sorodna novica "Sploh ne veš, koliko src si se dotaknil"

Številki 8 in 24, ki ju je nosil v svoji bogati karieri, sta pristali na športnih copatih košarkarjev in rdeči preprogi grammyjev.

V rumeno in vijolično, značilni barvi njegovih Lakersov, ki jim je ostal zvest od začetka do konca, so se odele stavbe od zahodne do vzhodne obale ZDA, Kanade, Filipinov.

Postaja newyorške podzemne železnice Bryant Park je dobila še ime Kobe.

Večino arhivskih fotografij, ki so jih zbrale in ponovno objavile agencije, krasi njegov značilni široki nasmeh in kot tak bo za vedno ovekovečen na številnih muralih, ki vznikajo po vsem svetu. S sporočilom – počivaj v miru, velikan.


Z ganljivim poklonom Kobeju Bryantu, za katerega je bila le nekaj ur prej usodna nesreča helikopterja, se je v nedeljo zvečer v Los Angelesu začela tudi najpomembnejša podelitev glasbenih nagrad, grammyjev. Najprej s čustvenim nagovorom Alicie Keys, nato pa še s pesmijo It's So Hard To Say Goodbye , ko so se ji na odru pridružili Boys II Men. In to prav v dvorani Staples Center, kjer je Kobe upokojil svoja dresa, in solzne oči so se obračale pod strop.

Uvod v grammyje. Foto: Reuters
Uvod v grammyje. Foto: Reuters
Kobejeva dresa. Foto: Reuters
Kobejeva dresa. Foto: Reuters
Sibley Scoles na rdeči preprogi. Foto: Reuters
Sibley Scoles na rdeči preprogi. Foto: Reuters

Praktično na vseh tekmah dneva v Ligi NBA so košarkarji pustili, da se izteče prvi napad na srečanju, nasprotna ekipa pa je potem potezo ponovila, ali pa ni pravočasno prenesla žoge prek sredine igrišča. Nihče ni metal na koš, dokler ni minilo 24 sekund, oziroma organizator igre žoge prek polovice igrišča ni prenesel v zapisanih 8 sekundah, Kobejevih. Gledalci so hitro prepoznali potezo in po dvorani sta se razlegla aplavz in skandiranje.


Na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, uvodnem grand slamu sezone, je domačin Nick Kyrgios ogrevanje za teniški dvoboj s prvim igralcem sveta Rafaelom Nadalom odigral v Kobejevem dresu.

Na igrišču. Foto: Reuters
Na igrišču. Foto: Reuters
Na tribuni. Foto: EPA
Na tribuni. Foto: EPA

Tudi nogometna igrišča so bila v znamenju poklona košarkarski legendi. Brazilski zvezdnik Neymar je svoj zadetek v dresu PSG-ja posvetil Kobeju in pokazal številko 24, njegov dres je oblekel tudi Realov Sergio Ramos, moštvo pa se mu je na treningu poklonilo z minuto molka.


Posvetila so pristala tudi na parketu, saj so si jih košarkarji napisali na športne copate, mladi zvezdnik Trae Young pa je oblekel dres s številko 8 in vrgel 24 metov iz igre.


Simbolično so ti dve številki počastili tudi Kobejevi oboževalci. Skupina prijateljev je tako odigrala osem iger ulične košarke do 24. točke.


Številka 24 bo v klubu slovenskega šampiona Luke Dončića postala nesmrtna. Lastnik Dallasa Mark Cuban se je odločil, da je pri Mavericksih nikoli nihče več ne bo nosil.


Kobeja so v večnost pospremili tudi z glasbo. Kayne West mu je zapel med nedeljsko mašo, Carlos Santana pa se mu je poklonil s projekcijo.


Tudi igralci severnoameriške nogometne lige NFL so uspeh proslavili s "skokom na koš".


Žarenje v Kobejevih barvah in podobah.

Madison Square Garden, New York. Foto: EPA
Madison Square Garden, New York. Foto: EPA
Los Angeles. Foto: Reuters
Los Angeles. Foto: Reuters
Filipini. Foto: EPA
Filipini. Foto: EPA

Na tablo postaje newyorške podzemne železnice Bryant Park na Manhattnu je nekdo spredaj prilepil še ime Kobe.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Leta 2001 je Allen Iverson s Philadelphio (edinkrat) prišel vse do finala lige NBA, v katerem pa ga je ustavil prav Bryant z Lakersi. Danes je Iverson oblekel majico, na kateri Kobe v naročju stiska prav tisto trofejo, ki mu jo je takrat izmaknil.