Giannis Antetokounmpo si je zaradi svojih atraktivnih predstav prislužil vzdevek The Greek Freak. Foto: EPA
Giannis Antetokounmpo si je zaradi svojih atraktivnih predstav prislužil vzdevek The Greek Freak. Foto: EPA

Grški košarkar Giannis Antetokounmpo, ki s svojo igro navdušuje v ligi NBA in velja za enega glavnih kandidatov v bitki za naziv najkoristnejšega igralca letošnje sezone, naj bi se spopadal s pritiski amerikanizacije. Navijači Bucksov in tudi drugi poznavalci lige NBA so že velikokrat opozarjali na to, da Giannis kljub odlični igri velikokrat ostaja v senci svojih ameriških kolegov, kot so James Harden, Stephen Curry, LeBron James in Kevin Durant. Temu naj bi botrovalo to, da naj Giannis, ki prihaja iz Grčije, ne bi bil dovolj blizu ameriški kulturi.

V nedavnem intervjuju za ameriški medij Milwaukee Journal Sentinel je Antetokounmpo, povedal, da je veliko razmišljal o tem, kako na njegovo priljubljenost v ligi NBA vpliva njegovo poreklo: "Veliko ljudi je izjavilo, da ne morem biti obraz lige. V zadnjem času so to izjavljali tudi moji najbližji, moja punca, mama, bratje. Ljudje govorijo, da ne morem biti obraz lige, ker nisem Američan, ker v sebi nimam ameriške kulture."

Kot je razkril 24-letni Giannis, je sprva razmišljal, da bi podlegel pritiskom: "Vzel sem si čas in razmislil o tem: bi moral imeti več ameriškega stila, bi moral na tekme prihajati v oblekah, bi moral biti bolj amerikaniziran? Hitro mi je postalo jasno, da če ne morem biti obraz lige takšen, kot sem, potem niti nočem biti obraz lige. To je bolj ali manj to."

Antetokounmpo, ki si je s svojimi atraktivnimi predstavami prislužil vzdevek The Greek Freak, je bil rojen v Atenah, njegova starša pa sta se v Evropo priselila iz Nigerije. Giannis je svojo košarkarsko pot začel v Grčiji, leta 2013 pa je na izboru lige NBA postal član Milwaukee Bucksov, s katerimi letos zaseda prvo mesto v vzhodni konferenci. Giannis v letošnji sezoni lige NBA v povprečju dosega 27,5 točke na tekmo, k temu pa v povprečju doda 12,7 skoka in 6 podaj.