Sergej Polunin še ni ponudil uradne razlage za (milo rečeno) nenavadno posvetilo Putinu. Foto: AP
Sergej Polunin še ni ponudil uradne razlage za (milo rečeno) nenavadno posvetilo Putinu. Foto: AP
Polunina nekateri označujejo za največjega plesalca svoje generacije, izostale niso niti primerjave z velikima Nižinskim in Nurejevom. Foto: Reuters

Polunin, ki je 20. novembra dopolnil 29 let, se je na svoj rojstni dan na družbenem omrežju Instagram sledilcem za čestitke zahvalil na precej nenavaden način: objavil je fotografijo ruskega voditelja Putina in ji pripisal: "Ta dan in vaše dobre želje želim izkoristiti za to, da jih pošljem Vladimirju. Po mojem mnenju so v nekaterih delih sveta mediji do njega nepravični, in to ni prav! To me boli, saj sem bil tudi sam v takšnem položaju in vem, kako težko je to. Nihče si ne zasluži, da bi z njim ravnali slabo ali nepravično. Med odraščanjem sem v njem videl luč in še danes jo. Vladimirja bosta vedno varovali moja energija in ljubezen. Bodimo do vseh ljubeči, tako bo ta svet postal boljši."

Nad Ukrajino, proti gejem, pa kaj?
V komentarjih pod fotografijo so se hitro pojavile kritike baletnika, ki je oboževalce z javnim malikovanjem Putina šokiral, predvsem zaradi vojaških posredovanj v Ukrajini in netolerance do LGBT-skupnosti. (Zanimivo je, da je Polunin pozornost širše javnosti pritegnil s plesnim nastopom na podlago pesmi Take Me To Church izvajalca Hozierja, s kateri irski glasbenik opozarja na homofobijo in odnos Cerkve do homoseksualnosti, konkretno se je odzval na dogajanje v Rusiji, kjer so pravice LGBT-skupnosti že zgodovinsko grobo kršene, leta 2013 pa je Putinova vlada sprejela še sporni protigejevski zakon.)

Mnogi so izrazili upanje, da gre za sabotažo, torej da so Poluninu vdrli v profil, pojavila so se namigovanja, da mu želijo namerno škoditi v njegovem menedžmentu, nekateri so razmišljali, da gre morda za ironično objavo, tretji pa so mu brez oklevanja nehali slediti. Dvomi o tem, ali je bila objava namerna, so se razblinili dan pozneje, ko se je na plesalčevem Instagramu znašla še ena nepovezana objava, a brez kakršnega koli pojasnila ali umika tiste o Putinu. Vmes so se na družbenih omrežjih pojavile tudi govorice, da ima baletnik, ki je velik navdušenec nad tetoviranjem, na prsih tetoviran obraz Putina.

Med letoma 2010 do 2012 je bil Sergej Polunin, takrat v zgodnjih 20, osrednji plesalec Kraljevega baleta v Londonu, najmlajši, ki so mu kadar koli namenili to vlogo. Ugledno institucijo je nato nenadoma zapustil, saj je, kot je dejal, "umetnik v njem umiral", in odšel v Rusijo, pozneje pa plesal kot solist pri Bavarskem državnem baletu v Münchnu. Zaigral je tudi v nekaj filmih. 4. marca s svojo predstavo prihaja v Ljubljano: s plesnim ritualom Sacre na glasbo Igorja Stravinskega bo s svojo moško plesno skupino nastopil na odru Cankarjevega doma.

View this post on Instagram

Thank you for the Birthday Wishes :) I want to use this day and all your good wishes and send them to Vladimir. in my opinion in some parts of the world he has been treated unfairly with media and that is not right! it hurts me as I have been there and I know how it feels. No body deserves to be treated bad or unfair. When I was A kid growing up I have seen light in him and still now, I see light when I see him. Vladimir will be always protected by my energy and Love. Let’s treat everyone with Love that’s how you change this world for the better. . Спасибо за поздравления с днём рождения :) Я хочу воспользоваться этим днём и направить все ваши добрые пожелания Владимиру. По моему мнению, в некоторых частях мира СМИ относится к нему несправедливо, а это не правильно. Мне больно от этого, так как я был раньше в таком же положении и знаю на себе это ощущение. Никто не заслуживает того, чтобы с ним обращались плохо или несправедливо. Когда я был ребёнком, я видел в нем свет и вижу сейчас. Владимира я буду всегда защищать своей энергией и любовью. Давайте относиться с любовью друг к другу! Только так мы Изменим этот мир к лучшему!

A post shared by Sergei Polunin (@sergeipolunin) on Nov 19, 2018 at 5:16pm PST