Igralko so prvič operirali leta 2011, čez dve leti pa je morala znova pod nož. Foto: EPA
Igralko so prvič operirali leta 2011, čez dve leti pa je morala znova pod nož. Foto: EPA

32-letna britanska zvezdnica je za New Yorker razkrila, da se je leta 2011 srečala z življenjsko ogrožajočo anevrizmo. Emilia Clarke, ki v televizijski uspešnici Igra prestolov igra Daenerys Targaryen, je hudo bolečino začutila med treningom. "Počutila sem se, kot da mi nekdo z elastičnim trakom stiska možgane. Bolečino sem sprva skušala ignorirati in nadaljevati trening, nato pa nisem več zmogla. Trenerja sem prosila za odmor. Skoraj odplazila sem se do slačilnice. Ko sem prišla do stranišča, sem padla na kolena in začela bruhati, bolečina se je med tem le še stopnjevala. Takrat sem se zavedela: moji možgani so poškodovani."

"Osebje sem prosila, naj mi pusti umreti"

Na srečo je bila diagnoza hitra, magnetna resonanca je pokazala, da gre za "subarahnoidno krvavitev zaradi razpoka možganske anevrizme. Šele pozneje sem izvedela, da okoli tretjina bolnikov s tako diagnozo umre."

Na operacijski mizi je preživela tri ure, nato pa so jo za štiri dni premestili na oddelek intenzivne nege. Okrevanje je bilo dolgo in naporno. Ker so jo doletele tudi težave z govorom, je bila prepričana, da se je s tem končala tudi njena kariera: "V najhujših trenutkih sem osebje prosila, naj mi pusti umreti." Do začetka snemanja druge sezone Igre prestolov si je opomogla, "a še vedno sem se počutila tako šibko, da sem pogosto pomislila, da bom umrla."

Panični napadi in tesnoba

Že dve leti pozneje pa je igralko čakal nov šok. Med kontrolnim pregledom so ji namreč znova odkrili anevrizmo in čakala jo je nujna operacija. "Po operaciji sem se zbudila kriče. Povedali so mi, da je operacija spodletela, in da me bodo morali operirati znova, tokrat na klasičen način, odprli so mi lobanjo," je povedala Emilia.

Okrevanje je bilo v drugo še težje, v bolnišnici je preživela mesec dni, ves čas pa se je bojevala s hudimi paničnimi napadi in tesnobo. "Spomin na tisti čas je precej meglen, a spomnim se, da sem bila prepričana, da ne bom preživela," je povedala in dodala, da je od leta 2013 "okrevala bolj, kot sem kadar koli pričakovala".

Zaveda se svoje sreče

Emilia je ob tem dodala, da se ima za dobro okrevanje zahvaliti tudi izvrstni oskrbi, do katere večina nima dostopa. Tudi zaradi tega je ustanovila fundacijo SameYou, ki ljudem po možganskih poškodbah in kapi pomaga zagotoviti zdravljenje.