Federer na udaru. Foto: AP
Federer na udaru. Foto: AP

Federer jim odgovarja, da jemlje podnebne spremembe "zelo resno".

Aktivisti nasprotujejo Federerjevi sponzorski pogodbi s Credit Suissom zaradi povezav te banke z industrijo fosilnih goriv.

Nekateri so se ta teden pojavili pred sodiščem, saj niso hoteli plačati globe, ker so leta 2018 v znak protesta proti Federerjevemu pokroviteljstvu igrali tenis v uradih Credit Suissa.

Protestniki pred sodiščem v Renensu. Foto: AP
Protestniki pred sodiščem v Renensu. Foto: AP

Aktivisti, večina med njimi študentov, so v torek na sodišču v švicarskem mestu Renens protestirali proti globi. "Credit Suisse uničuje planet. Roger, jih podpiraš?" je pisalo na transparentih.

Kritikam proti Federerju in Credit Suissu se je pridružila tudi Greta Thunberg, švedska najstnica, ki je postala svetovni obraz boja proti podnebnim spremembam. Greta je na svojem Twitterju retvitala objavo aktivistične skupine 350.org Europe.

Ti so zapisali, da so posojila banke Credit Suisse podjetjem, ki vlagajo v fosilna goriva, nezdružljiva z bojem proti podnebnim spremembam, in pozvali Federerja, naj se "zbudi".

Federer: Zavedam se odgovornosti

Greta Federerja poziva, naj se zamisli. Foto: AP
Greta Federerja poziva, naj se zamisli. Foto: AP

20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam, ki se trenutno mudi v Avstraliji, je zagotovil, da podnebnih sprememb ne jemlje zlahka. "Posledice in grožnjo podnebnih sprememb jemljem zelo resno, še posebej v tem času, ko prihajamo z družino v od požarov opustošeno Avstralijo," je sporočil.

38-letni švicarski teniški šampion je še dejal, da "zelo spoštuje in občuduje mladinsko podnebno gibanje" ter da je "hvaležen mladim podnebnim aktivistom, da nas vse silijo, da se zamislimo glede našega vedenja in poiščemo inovativne rešitve".

"Njim in sami sebi smo dolžni, da poslušamo. Cenim vse, ki me opominjajo, da sem odgovoren kot posameznik, kot športnik in kot podjetnik, ob tem pa sem predan, da izkoristim svoj privilegiran položaj za dialog o pomembnih zadevah s svojimi pokrovitelji."

Credit Suisse je po drugi strani sporočil, da "si prizadeva uskladiti svoje posojilne sheme s cilji pariškega podnebnega sporazuma".