Naziv asturijske oz. kronske princese bo od očeta zdaj prevzela osemletna Leonor (levo - v očetovem naročju). Foto: Španska kraljeva hiša
Naziv asturijske oz. kronske princese bo od očeta zdaj prevzela osemletna Leonor (levo - v očetovem naročju). Foto: Španska kraljeva hiša
Felipe, Leonor, Sofia
Leonor, Felipe in Sofia - vedno nasmejani. Foto: Španska kraljeva hiša

Infanti Leonor in Sofia sta tako pozirali za dve novi uradni fotografiji s skorajšnjim novim španskim kraljem - ena je bolj sproščena z zelenjem v ozadju, druga pa bolj uradna. Obe fotografiji sta nastali avgusta 2012 v hiši v Madridu, kjer Felipe in njegova žena Letizia živita, so sporočili tiskovni predstavniki palače. Avtorica obeh fotografij je fotografinja Cristina García Rodero.

Zapleten postopek
Asturijski princ bo v četrtek uradno postal Felipe VI., potem ko je njegov oče, kralj Juan Carlos, 2. junija presenetljivo oznanil, da se s prestola poslavlja. Španski parlament je tako najprej moral spremeniti zakon, da sploh dopušča odstop, šele po tem pa bodo Felipeja potrdili za novega kralja.

Še vedno pa ostaja v španski ustavi uzakonjena moška primogenitura, po kateri bo Felipeja nasledil morebitni moški potomec, a je 46-letni bodoči kralj že jasno napovedal, da sta zanj in za ženo dve čudoviti hčerki dovolj. Znano je, da je Felipe v "tekmi" za prestol zgolj zaradi dejstva, da je moški, premagal svoji starejši sestri, infanti Eleno in Cristino.

Prevzela bo očetovo fundacijo
Felipe si sicer srčno želi tudi, da bi osemletna Leonor, ki bo v četrtek postala asturijska oz. kronska princesa (gre za naziv, ki pripada prestolonasledniku oz. prestolonaslednici) prevzela njegovo fundacijo Príncipe de Asturias in ga tako v nekem smislu nasledila že zdaj. Gre za fundacijo, ki jo je Felipe ustanovil leta 1980, ko mu je bilo 12 let, z namenom promocije znanosti, humanistike in umetnosti.

Nagrade princa Asturije, ki veljajo za nekakšne španske Nobelove nagrade, vsako leto podelijo v osmih kategorijah, oktobra pa jih dobitnikom nato skupaj s 50.000 evri denarne nagrade izroči prestolonaslednik. Do zdaj so jih podelili tudi Nelsonu Mandeli, Danielu Barenboimu, Umbertu Ecu, Jürgenu Habermasu, Lanceu Armstrongu, Rafaelu Nadalu, UNHCR-u, Amosu Ozu, Normanu Fosterju in Steffi Graf.

Deklici do zdaj bolj v ozadju
Mali infanti (gre za naziv, ki ga dobijo le princese, rojene v kraljevo družino - v nasprotju s tistimi, ki se vanjo poročijo) sta bili do zdaj bolj ali manj v ozadju, saj sta se Letizia in Felipe trudila, da jima omogočita čim bolj normalno življenje. Iz palače so občasno poslali kakšne njune (običajno ljubke) fotografije, španski mediji pa so ju sem ter tja fotografirali ob kakšni bolj ali manj uradni priložnosti, ki sta se ju udeležili s starši.

Pričakovati je, da se bo medijski pritisk na osemletno Leonor zdaj okrepil, a kljub temu Felipe napoveduje, da bosta z leto mlajšo Sofio še vedno živeli, kot sta do zdaj - izognili se ne bosta niti nadaljnjemu šolanju na (sicer zasebni) šoli Santa Maria de los Rosales v bližini Madrida.