Reese Witherspoon je na posebnem dogodku spremljala hčerka Ava. Foto: Guliver/Getty Images
Reese Witherspoon je na posebnem dogodku spremljala hčerka Ava. Foto: Guliver/Getty Images
Reese Witherspoon in Matthew McConaughey
Reese Witherspoon in Matthew McConaughey. Foto: Reuters

Nagrado za življenjsko delo podeljujejo pomembneži iz Hollywooda - v komisiji sedijo režiserji, kot so Martin Scorsese, Francis Coppola, Steven Spielberg, igralci, vodje studiev, filmski kritiki in agenti, v preteklosti pa so jo prejeli Samuel L. Jackson, George Clooney, Al Pacino, Nicole Kidman, Denzel Washington, Mel Gibson, Matt Damon, Julia Roberts, Bette Midler, Jodie Foster ... Reese je nagrado izročil lanski dobitnik Matthew McConaughey.

Reese, ki je s producentko Bruno Papandreo ustanovila producentsko podjetje Pacific Standard, ki je "zakrivilo" filma, kot sta Ni je več in Divja, je poleg zahvale Hollywood opozorila tudi na to, da naj dajo večjo pomembnost igralkam: "Pomembno je, da govorimo o ženskah v filmih in o tem, da ženske igrajo vodilne vloge. To je poglaviten cilj mojega podjetja. Ženske tvorijo polovico populacije in morale bi dobiti tudi polovico vlog. Potrebujemo več kirurginj, sodnic, vojakinj - ampak na malih zaslonih. Ne le deklet slavnih moških."

Ob prejetju nagrade je Reese bila precej živčna, tako se je v govoru spomnila na svoje filmske začetke, ko je zaradi živčnosti ostala brez vloge. Ko je Reese hitela na avdicijo za vlogo v filmu Martina Scorseseja Rt strahu z Robertom De Nirom, še ni poznala teh dveh velikanov filma. Na letalu se je zaklepetala s sopotnikom, ki ju kar ni mogel prehvaliti, kar je mlado igralko naredilo tako živčno, da je popolnoma zamočila avdicijo in vlogo je dobila Juliette Lewis.

Leta 2005 je Reese svoj nagli vzpon med največje kronala z oskarjem za najboljšo glavno vlogo v biografskem filmu o Johnnyju Cashu in June Carter Cash, Hoji po robu. June Carter Cash je izbiro Reese osebno odobrila, ta pa si je za vlogo velike ljubezni Johnnyja Casha pobarvala lase na rjavo, se naučila peti in igrati na glasbila. Trdo delo se ji je obrestovalo, saj je nagrade tisto leto kar pobirala – med njimi zlati globus, bafto, nagrado igralskega ceha (SAG), nagrado People’s Choice in zlati kipec Ameriške filmske akademije.

Reese sta na podelitvi spremljala njena otroka iz prvega zakona z igralcem Ryanom Phillippom - Ava in Deacon.

Kdo vse je prišel nazdravit Reese, si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.