Princ William in vojvodinja Catherine sta postala ponosna starša zdravega fantka. Foto: Reuters
Princ William in vojvodinja Catherine sta postala ponosna starša zdravega fantka. Foto: Reuters
Oznanilo
Oznanilo že stoji na posebnem stojalu pred Buckinghamsko palačo. Foto: Reuters
Čeprav se je živo srebro na Otoku povzpelo najvišje v zadnjih tednih, se pred palačo cel dan zbirala množica radovednežev, ki so čakali na veselo novico. Foto: Reuters
V pričakovanju kraljevega otroka
Vojvodinja Cambriška v porodnišnici

Tako novopečena mama kot otrok se počutita dobro, so še zapisali v uradnem sporočilu za javnost. Ime prvorojenca princa Williama in vojvodinje Catherine, tretjega v vrsti za prestol, sicer še ni znano, a njegov uradni naziv se bo glasil "vaša visokost princ (ime) Cambridgea".

"Ne bi mogla biti bolj srečna," so bile po poročanju BBC-ja prve besede novopečenega očeta princa Williama.

S Clarence Housa, sedeža Williamovega očeta, princa Charlesa, so sporočili, da je kraljica nad rojstvom pravnuka navdušena. Kot tudi preostala družina novopečenih staršev, na čelu s princem Philipom - vojvodo Edinburškim, princem Charlesom, vojvodinjo Camillo in princem Harryjem.

"Oba z ženo sva presrečna ob prihodu mojega prvega vnuka. To je neverjetno poseben trenutek za Williama in Catherine in vsi smo vzhičeni ob rojstvu njunega fantka. Ko postaneš dedek, je to edinstven trenutek v življenju. Sem neizmerno ponosen in srečen ter se že veselim trenutka, ko bom spoznal otroka."
Princ Charles ob rojstvu svojega prvega vnuka

Princ William je po poročanju tujih medijev osebno sporočil veselo novico po telefonu svoji babici, bratu, očetu in staršem vojvodinje Catherine - Carole in Michaelu.

"To je pomemben trenutek v življenju našega naroda, a še bolj čudovit trenutek za ljubeč par."
Britanski premier David Cameron ob rojstvu kraljevega otroka

Dan v znamenju prihoda kraljevega otroka
Vojvodinja Catherine se je v zgodnjih jutranjih urah skupaj z možem, ki je bil ob porodu, iz Kensingtonske palače odpeljala v krilo bolnišnice St. Mary's. Tja so jo pripeljali z avtomobilom (in ne reševalnim vozilom) malo pred 6. uro zjutraj. Po besedah uradnih predstavnikov para pa je porod potekal normalno.

Kraljeva družina je bila ves dan v napetem pričakovanju. V popoldanskih urah se je v Buckinghamsko palačo pripeljala kraljica Elizabetha II., ki je tam čakala na novico o rojstvu svojega pravnuka. Ob njenem prihodu se je množica ljudi zapodila proti njenemu avtomobilu in vzklikala: "Kraljica!" Drugi pa so v naglici iskali svoje telefone in z njimi fotografirali njen prihod, je poročal Daily Mail.

Na novico o prvem vnuku je nestrpno čakal tudi princ Charles, ki je na dvodnevnem službenem obisku Yorkshira. Med obiskom tovarne za predelovanje hrane blizu mesta Pontefract se je pošalil, da kraljevi otrok prihaja precej počasi: "Zelo sem hvaležen za vse lepe želje na račun moje počasi prihajajoče vloge dedka."

Sprva je bilo rečeno, da bo prva o težko pričakovanem rojstvu obveščena kraljica Elizabeta II., sledili bodo drugi člani kraljeve družine, sorodniki vojvodinje Catherine, nato pa naj bi kraljičin pomočnik uradno obvestilo iz bolnišnice s policijskim spremstvom odpeljal do Buckinghamske palače, kjer bi na posebnem stojalu javnosti razstavil oznanilo.

Toda dolgoletna tradicija je bila prekinjena v večernih urah, saj so iz palače sporočili, da bodo rojstvo naznanili s sporočilom za javnost. Nato pa je po porodu pomočnik odšel iz bolnišnice in kraljevemu vozniku predal list papirja s podatki o novorojenčku: spol, teža in čas rojstva. Šele nato pa je oznanilo našlo svoje mesto na posebnem stojalu.


Razkošje v porodnišnici
Za porodnico so skrbeli vrhunski zdravniki z nekdanjim kraljičinim ginekologom Marcusom Setchellom na čelu, ki je tudi podpisal potrdilo o rojstvu. Prav on je prisostvoval pri rojstvu obeh otrok grofice Wesseške, ki je pred kratkim obiskala Slovenijo. Njegov asistent je bil Alan Farthing, kraljičin zdajšnji ginekolog.

William odhaja na očetovski dopust
Novopečeni očka William, sicer vojaški pilot pri kraljevih letalskih silah, bo vzel dva tedna očetovskega dopusta, ni pa znano, kako dolgo bo uradnih dolžnosti oproščena vojvodinja. V javnosti naj bi se par prvič pojavil že čez nekaj dni, ko se bosta, če bo šlo vse po načrtih, fotografskim objektivom nastavila z dojenčkom v naročju.

RTV-jeva dopisnica iz Londona Nina Kojima je za MMC dodala še zanimivost, da je pred 31 leti princesa Diana svojega prvorojenca Williama (drugega v vrsti za prestol za njegovim očetom, princem Charlesom), potem ko so ji sprožili umetne popadke, v isti bolnišnici rojevala kar 16 ur! Medtem ko je bil vojvoda Cambriški prisoten pri porodu svojega prvorojenca, je njegov oče, medtem ko je William prihajal na svet, igral skvoš.

Vzhičena britanska javnost pa je že začela z ugibanji, kje bo prve dni po porodu preživela novopečena mama, kako bo ime kraljevemu otroku in kdaj se bo začel "medijski boj" za prve fotografije.

V pričakovanju kraljevega otroka
Vojvodinja Cambriška v porodnišnici