Drogba, ki je poročen z Malijko Diakite Lalla, s katero ima tri otroke, je tudi ambasador dobre volje ZN-ovega programa za razvoj (UNDP). Foto: EPA
Drogba, ki je poročen z Malijko Diakite Lalla, s katero ima tri otroke, je tudi ambasador dobre volje ZN-ovega programa za razvoj (UNDP). Foto: EPA
Cheryl Cole
Za Cheryl so bili njeni bližnji močno v skrbeh, a ji je malarijo le uspelo premagati. Foto: EPA

"Zvezdnik Chelseaja in kapetan nogometne reprezentance Slonokoščene obale je zbolel za malarijo," je na presenečenje številnih v torek sporočil trener modrih Carlo Ancelotti. V nogometnih slačilnicah zdravniki običajno zdravijo zvite gležnje, natrgane vezi in polagajo led na modrice, malarija pa se pojavi le redko.

32-letni Drogba, ki se že nekaj let uvršča med najboljše napadalce na svetu, v svoji državi, če ne kar v vsej Afriki velja za pravo ikono. In prav on se zaveda, da je malarija v Slonokoščeni obali neločljivi del vsakdana tamkajšnji ljudi, zato si že vrsto let prizadeva za izboljšanje zdravstvenega in socialnega položaja sonarodnjakov.

Kmalu naj bi namreč v Abidžanu, rojstnem mestu Drogbaja, na njegovo pobudo in z njegovimi tremi milijoni in pol evrov začeli graditi bolnišnico, v katero bo ogromno bolnikov po pomoč prišlo prav zaradi malarije, bolezni, ki v tej državi umori več otrok kot katera koli druga bolezen, piše Independent.

Slavnim ne prizanaša
Drogba, ki je bil sicer že obraz znanih podjetij, kot so Pepsi, Nike in Orange, je leta 2007 ustanovil tudi svoj dobrodelni sklad, ki zbira denar in poskuša ljudem priskrbeti vsaj osnovna sredstva za življenje.

"Pregled krvi je pokazal, da ima malarijo, ne vemo pa, kje jo je staknil," je bil presenečen Ancelotti, saj so sprva mislili, da zvezdnik boleha za kakšnim virusom. Drogba je afriška tla zapustil pri petih letih, ko je odšel k stricu v Francijo, v zadnjem letu pa je na rojstno celino odpotoval dvakrat - na Afriški pokal v Angolo in nato še na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki.

S Cheryl bilo precej resno
Podobno skrivnostno se je bolezen pojavila tudi pri britanski ljubljenki Cheryl Cole, ki je v nasprotju z Drogbajem, ki naj bi bil zvečer že na nogometni zelenici, zaradi oslabelosti morala kar nekaj časa preživeti v bolnišnici. Cheryl, ki je, zanimivo, nekdanja žena Drogbajevega soigralca pri Chelseaju Ashleyja Cola, je to nalezljivo tropsko bolezen staknila med dopustom v Tanzaniji, na katerega je poleti odšla s svojim prijateljem, plesalcem Derekom Houghom.

Cheryl je ugotovila, da je nekaj resno narobe, ko je omedlela med fotografiranjem za novi samostojni album. Zdravniki so takoj potrdili, da je Colova zelo izčrpana, na kar je verjetno vplivala tudi nenehna medijska pozornost.

V galeriji pa poglejte še nekaj drugih znanih ljudi z različnih področij in iz različnih obdobij, ki so zboleli za malarijo (po portalu Mirror).