Šampanjec za pevca iz rok zmagovalca Hamiltona. Foto: EPA/Reuters
Šampanjec za pevca iz rok zmagovalca Hamiltona. Foto: EPA/Reuters
false
Dirkališče spodaj in lepa dekleta zgoraj. Foto: EPA/Reuters

Zmagal je namreč britanski dirkač Lewis Hamilton, za katerega je bilo to po letu 2008 drugo slavje v kneževini, njegov dober prijatelj pa je 22-letni glasbeni zvezdnik, ki je obnorel najstnice po vsem svetu.

Ko je Hamilton zmagoslavno dvignil pokal in dobil v roke velikansko steklenico šampanjca, se mu je pri zmagovalnem odru pridružil tudi pevec in mu nesebično pomagal pri praznjenju vsebine.

Zmagovalcu je seveda prav tako čestital monaški knežji par, knez Albert in kneginja Charlene, ob dirkališču pa se je mudil tudi košarkarski zvzdnik Tony Parker.

Dirkališče je v uporabi le za to priložnost
Dirko po monaških ulicah tudi sicer zaznamuje prestiž in po svetu tako zakrožijo fotografije pristanišča, kamor se na razkošne jahte nagnetejo radovedneži in od tam spremljajo dogajanje, spet drugi pa na cesto zrejo z bazenov na strehah.

Prva dirka je v Monaku potekala že leta 1929, pot pa dirkače vodi po ozkih mestnih ulicah, zato je eno najzahtevnejših dirkališč v Formuli 1 zaradi mnogih vzponov in spustov ter ozkih zavojev. Že vse od prve dirke dalje je dirkališče veljajo za nevarno, skozi zgodovino sta dva dirkača po trčenju zletela celo v pristanišče, zato zdaj za vsak primer tja postavijo tudi potapljače.

Priprava steze traja šest tednov, odstranitev po dirki pa tri tedne. Dirkači po mestu naredijo 78 krogov, skupna dolžina celotne dirke tako nanese 260 km.