Depardieuja so v zadnjih dneh opazili, da je na veliko kupoval znameniti francoski sir camembert, zato rumeni mediji poročajo, da se že pripravlja na selitev. Foto: EPA
Depardieuja so v zadnjih dneh opazili, da je na veliko kupoval znameniti francoski sir camembert, zato rumeni mediji poročajo, da se že pripravlja na selitev. Foto: EPA
Carla Bruni in Gerard Depardieu
Med slavnimi in vplivnimi ima veliko prijateljev. Na fotografiji je z nekdanjo prvo damo Carlo Bruni-Sarkozy. Foto: EPA
Francois Hollande
'Vračam svoj potni list in kartico socialnega zavarovanja, ki je nisem nikoli uporabil. Ne bomo več imeli skupne domovine, jaz sem pravi Evropejec, državljan sveta,' je igralec zabrusil premierju Ayraultu in predsedniku Hollandu. Foto: EPA

Kot je znano, je slavni francoski igralec pred dnevi vrnil francoski potni list in napovedal, da bo kot "državljan sveta" zaživel v drugi državi. Razlog? Ogorčen je nad ostrejšo davčno politiko francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je napovedal, da bo z novim letom začela veljati 75-odstotna obdavčitev najbogatejših, to je tistih, ki letno zaslužijo več kot milijon evrov.

Depardieu je zato ogorčen pisal francoskemu premierju Jean-Marcu Ayraultu, ki je njegovo odločitev, da se bo preselil v Belgijo, kjer bo plačeval nižje davke, označil za "bedno". V pismu je premierja spomnil, da je 14 let delal kot tiskar, nato pa kot dramski igralec. Opozoril je, da je vedno plačeval vse davke in prispevke ter državi v 45-letni karieri prispeval 145 milijonov evrov in omogočil zaposlitev 80 ljudem. V življenju ni nikogar ubil, niti namerno delal hudega, je poudaril.

Belgijska vas Nechin dobiva ulico milijonarjev
Mediji so že poročali, da je Depardieu objavil oglas za prodajo svoje hiše, ki stoji v razkošnem šestem pariškem okrožju, njeno vrednost pa ocenjujejo na 65 milijonov evrov. Nov dom naj bi našel v belgijski vasici Nechin, ki je od francoske meje oddaljena le dva kilometra, v njej pa se je že oblikovala "ulica bogatašev", saj se je že kar nekaj premožnih Francozov zateklo vanjo. Za sosede bi Depardieu tako imel družino Mulliez, ki je lastnica trgovinske verige Auchan. Za belgijsko državljanstvo je po Hollandovi objavi sprememb že zaprosil tudi najbogatejši Francoz Bernard Arnault.

A Belgija očitno ni edina mogoča izbira za igralca. "Putin mi je že poslal ruski potni list!" je najavil pred dnevi, ko je dejal, da so kar tri države izrazile pripravljenost, da mu ponudijo "davčni azil". To naj bi bile, kot rečeno, Belgija, Črna gora, v kateri ima Depardieu nekaj dobrih prijateljev in poslovnih partnerjev, in Rusija, ki ima 13-odstotno davčno stopnjo, kar bi za oskarjevega nominiranca predstavljalo pravi davčni raj. Depardieu ima v Rusiji menda izredno široko bazo oboževalcev, tudi zato, ker jih je navdušil z eno svojih zadnjih filmskih vlog, v kateri je upodobil eno najbolj skrivnostnih in mračnih oseb v ruski zgodovini, Grigorija Rasputina.

Bi mu bilo življenje v Čečeniji všeč?
Pozneje je namignil, da je bila njegova izjava o Putinu neslana šala, menda pa je nova ponudba, ki jo je dobil na mizo, čisto resna. Oglasil se je namreč voditelj Čečenije Ramzan Kadirov, ki je dejal: "Zagotavljam vam, da smo pripravljeni sprejeti tega velikega umetnika. Potrudili se bomo po svojih najboljših močeh, da ustvarimo življenjske pogoje, ki so vredni te velike kulturne osebnosti." Depardieu in Kadirov se sicer poznata, saj je bil Francoz eden izmed povabljencev na oktobrskem praznovanju Kadirovega rojstnega dne v Groznem.