"Pred približno desetimi dnevi sem občutila nekaj bolezenskih znakov (...). Bila sem utrujena, treslo me je in imela sem vneto grlo in kašelj," je sporočila na Instagramu.

Dodala je, da je bolezenske znake dobila, ko se je vrnila s potovanja v srednji Evropi, skupaj z očetom pa sta se iz preventive podala v samoosamitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA naj bi bila Thunbergova pred dnevi z očetom v Bruslju.

Greta Thunberg je po lastnih besedah načeloma že okrevala, a je hkrati posvarila druge, da se skorajda ni počutila bolno. Posebno mladi naj bi občutili zgolj blage bolezenske znake in niti ne vedo, da so okuženi, a lahko virus prenesejo na ljudi iz tveganih skupin, je dodala: "Tisti, ki ne spadamo v rizično skupino, imamo veliko odgovornost. Naša dejanja lahko pomenijo razliko med življenjem in smrtjo za številne druge."

Thunbergova, ki je zagnala petkove podnebne proteste po vsem svetu, je že v začetku marca somišljenike pozvala, naj se, da ne bi širili okužbe z novim koronavirusom, odpovedo združevanju v večje skupine ter podnebne proteste z ulic ob petkih preselijo na svetovni splet z objavo protestnih fotografij ter ključnika #ClimateStrikeOnline.

Na Švedskem so do danes potrdili 2272 primerov okužb z novim koronavirusom. Teste za okužbo v tej državi opravljajo samo pri tistih, ki imajo hude bolezenske znake in potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, ter zaposlenih, ki delajo z rizičnimi skupinami.