Obtožbe proti producentu Harveyju Weinsteinu so sprožile gibanje #TudiJaz. Foto: Reuters
Obtožbe proti producentu Harveyju Weinsteinu so sprožile gibanje #TudiJaz. Foto: Reuters

Domnevna žrtev trdi, da jo je producent prisilil v to, da ga je zagrabila za mednožje, poleg tega pa jo je izpostavil "letom nadlegovanja in zlorabe".

Pojasnila je, da je leta 2002 privolila v srečanje z njim, in sicer v času, ko si je prizadevala, da bi njena igralska kariera zaživela. V sodnih dokumentih, kjer je ženska poimenovana zgolj kot Jane Doe, je zapisano, da jo je Weinstein peljal v svoje stanovanje na Manhattnu in "ni zapravil niti minute, temveč jo je takoj začel agresivno siliti v spolni odnos in ji groziti", čeprav naj bi vedel, koliko je stara.

"Rekel ji je, da če si želi biti igralka, ji bo moralo biti prijetno početi vse, kar ji bo rekel režiser – tudi to, da se bo morala sleči," poroča britanski BBC. Poleg tega neimenovana ženska dodaja še, da jo je nadlegoval še vse naslednje desetletje.

Weinsteinov odvetnik Benjamin Brafman vse obtožbe zanika in dodaja, da so absurdne. "Kot zelo veliko žensk v tem primeru, ki so se že izkazale za lažnivke, bo tudi ta nepotrjena obtožba, stara skoraj 20 let, dokazana za lažno."

Ameriškega producenta je spolne zlorabe ali nadlegovanja obtožilo več kot 70 žensk, obtožbe pa so sprožile gibanje #TudiJaz, v sklopu katerega se je oglasilo več sto žensk, ki so ugledne moške obtožile zlorab. Če bo Weinstein obtožen v primerih posilstva, ga lahko čaka tudi dosmrtna kazen.