John, ki je Paula McCartneyja spoznal leta 1957, tri leta pozneje so nastali The Beatles, je še posebej 'živ' v spominskem parku Strawberry Fields, ki leži v bližini stavbe Dakota, pred katero je bil ustreljen. Foto: EPA
John, ki je Paula McCartneyja spoznal leta 1957, tri leta pozneje so nastali The Beatles, je še posebej 'živ' v spominskem parku Strawberry Fields, ki leži v bližini stavbe Dakota, pred katero je bil ustreljen. Foto: EPA
John Lennon
Posvečenih mu je bilo več razstav, koncertov in dogodkov. Foto: EPA

Mineva 30 let, ko se je dva meseca po 40. rojstnem dnevu končalo življenje glasbenega genija, člana skupine The Beatles. 8. decembra leta 1980 ga je pred stavbo Dakota v New Yorku ustrelil neuravnovešeni oboževalec Mark Chapman.

V "mestu Beatlov" nočno bedenje
Na glasbenika, ki je bil mnogo več kot to, se bodo milijoni ljudi spomnili v različnih mestih. Njegova vdova Yoko Ono, ki je bila ob njem, ko je bil umorjen, bo nastopila na koncertu v Tokiu, glavne spominske slovesnosti pa bodo v Lennonovem domačem mestu Liverpoolu, kjer se bo nočnega bedenja udeležilo na stotine ljudi. Množica se bo zbrala tudi na drugi strani Atlantskega oceana, na znamenitem delu Central Parka, imenovanem Strawberry Fields, kjer bodo položili rože.

"Ni se trudil olepševati besed"
Revija Rolling Stone je na obletnico smrti prvič v celoti objavila zadnji intervju z Johnom Lennonom, posnet le tri dni pred tragično smrtjo. V njem je glasbenik, ki se je v zgodovino zapisal po ogromno uspešnicah, ki so bile plod njegovega sodelovanja s Paulom McCartneyjem, optimistično govoril o družini in prihodnosti, rekoč, da ima "še obilico časa, da uresniči svoje življenjske cilje". Ironično, veliko je imel povedati tudi čez kritike, ki jih po njegovem mnenju zanimajo le "mrtvi junaki".

"Iz njegovih besed je kar vrelo veselje, prevevalo ga je vznemirjenje nad svetom, hkrati pa je bil poln upanja, neustrašen in navdušen nad spremembami, za katere je verjel, da bodo prišle. Ni se trudil olepševati besed," se spominja novinar Jonathan Cott.

"Bog pomagaj Bruceu Springsteenu"
Lennon je o kritikih, ki so z dvomom gledali na njegove glasbene in življenjske odločitve, dejal: "Želijo si mrtve junake, kot sta Sid Vicious in James Dean. Mene to ne zanima, zato pozabite nanje. Radi imajo le ljudi, ki se vzpenjajo po poti gor, a sam tega ne morem, ne morem večno hoditi navzgor." Enako težavo je napovedal tudi Bruceu Springsteenu, ki je bil takrat označen za "svetlo prihodnost rocka": "Bog pomagaj Bruceu, ko se bodo kritiki tudi zanj odločili, da ni več Bog. Obrnili mu bodo hrbet, in upam, da bo preživel."

Govoril je o tem, kako se trudi biti dober oče sinu Seanu, čeprav v sebi nima očetovskega instinkta, in pohvalil dve osebi: "Sam sem si izbral sodelovanje le z dvema človekoma, s Paulom McCartneyjem in z Yoko Ono. To ni bil slab izbor."

Imagine

Stand By Me

Working Class Hero

Instant Karma

Give Peace A Chance