Serija je bila sicer nominirana za sedem zlatih globusov, a je veljala za najdlje časa trajajočo nanizanko, ki ni nikdar dobila emmyja, dokler niso ukinili Obalne straže. Foto:
Serija je bila sicer nominirana za sedem zlatih globusov, a je veljala za najdlje časa trajajočo nanizanko, ki ni nikdar dobila emmyja, dokler niso ukinili Obalne straže. Foto:
Družina za umret
Leta 2003 so se vsi igralci ponovno sešli in posneli posebno 'reunion' epizodo.
Ed O'Neill
Ed O'Neill je vlogo dobil potem, ko so mu ustvarjalci na avdiciji naročili, da vse, kar mora narediti, je, da se sprehodi čez vrata v Bundyjevo dnevno sobo. O'Neill je takoj dojel bistvo Bundyja, ko je najprej globoko zajel sapo, spustil ramena in zakorakal čez prag.
Katey Sagal (Peg Bundy)
Katey Sagal se je sama domislila, da bi parodirala gospodinje iz 60. let in je v ta namen tudi prinesla na snemanje rdečo lasuljo, ki je postala njen zaščitni znak. Danes je Katey svoje natupirane dneve že pustila za seboj. Foto: EPA
Katey Sagal in Ed O'Neill v Moji najstnici
V seriji Moja najstnica sta Katey in Ed obudila svoje dneve v Bundyjevih, ko sta v eni epizodi zaigrala nekdanja partnerja. Foto: EPA
Družina za umret
Zadnjo epizodo je Fox predvajal 6. maja 1997, nato pa se je mreža odločala, ali bi serijo podaljšala. Ko so se odločili, da bodo nanizanko ukinili, o tem niso obvestili igralske zasedbe, tako je O'Neillu o ukinitvi povedal nek par na počitnicah, ki je novico prebral v časopisu, Christini Applegate pa dve prijateljici.
Christina Applegate kot Kelly Bundy in letos na podelitvi zlatih globusov
Kelly Bundy je bila nora na fante, peroksid, oprijete seksi oblekice in telefon. Christina Applegate pa se zavzema za živali (je vegeterijanka in članica Pete), knjige in duhovnost. Revija People jo je letos uvrstila med 50 najlepših ljudi na svetu.
David Faustino (Bud Bundy)
'V bistvu se je vse, kar sem počel v svojem življenju, končalo po scenariju Družine za umret, pa naj je šlo za moj boj z mozolji ali pa zgolj odraščanje,' danes priznava že popolnoma odrasli David Faustino.
Buck in Lucky
Najprej je bil Buck ... (ki je poginil pri častitljivi starosti 13 let), nato pa je njegovo vlogo prevzel mali, istospolno usmerjeni Lucky.
Amanda Rhodes (Marcy Rhoades D'Arcy)
Amanda Rhodes kot Marcy in danes pri 50-ih. Čeprav je na malih zaslonih Bearsova večinoma igrala heteroseksualne ženske, pa je v eni od epizod Družine za umret (naslovljeni Lez Be Friends) upodobila Marcyjino lezbično sestrično Mandy.
David Garrison (Steve Rhoades)
Čeprav je David Garrison predčasno zapustil serijo, so se z ustvarjalci razšli v dobrih odnosih, kot poslovilno darilo pa so igralcu, ki je odhajal k muzikalom na Broadway, podarili njegovo povečano policijsko fotografijo s podnapisom: 'Gotta sing, gotta dance, gotta fucking starve to death.'
Ted McGinley (Jefferson D'Arcy)
Ted McGinley je kot Marcyjin žigolo Jefferson D'Arcy uspešno zapolnil Garrisonove čevlje.
Družina za umret
Družina za umret se je z velikimi črkami zapisala v knjige TV-zgodovine.

Serija Married… With Children (Družina za umret), ki jo je ameriška TV-mreža Fox vrtela polnih 11 sezon med letoma 1987 in 1997, je bila nedvomno … edinstvena. Bila je tako polna političnih nekorektnosti, šovinizna, rasizma ter vseh predsodkov in žaljivk, da je že prešla meje okusnega na tisto stran, ko postane že preprosto – dobra.



Kot se velikokrat pri nanizankah, ki dobijo pridevnik "kultna", dogaja, se je tudi pri Družini za umret zgodilo, da se igralcev, ki so upodobili glavne like, še danes bolj ali manj spominjajo le po Bundyjevih. Vas zanima, kje so pristali?

Ed O’Neill (Al Bundy)
Ed O’Neill je v seriji upodobil glavo družino, na večni neuspeh obsojenega Ala Bundyja, nekdaj obetavnega igralca ameriškega nogometa, ki pa ga je od bleščeče kariere ustavila nosečnost njegovega dekleta, s katerim se potem poroči, si nato zlomi nogo in pristane kot prodajalec čevljev. Za svoje življenjsko prekletstvo zato krivi družino, upira se mu seks z ženo, njegovi otroci pa do njega gojijo vse prej kot očetovsko strahospoštovanje.

Njegovi hobiji so obiskovanje striptizbarov, pitje piva ter ljubezen do kavča in televizorja. Za vlogo je bil danes 62-letni O'Neill nominiran za dva zlata globusa in do danes ni ponovil svojega 'bundyjevskega' uspeha, čeprav redno nastopa v TV-serijah in filmih – predvsem v vlogi policistov. Zanimivo je, da je bil O'Neill tudi v resnici nekoč profesionalni igralec ameriškega nogometa. Videli smo ga v manjših vlogah v filmih Waynov svet in Zbiralec kosti ter v seriji Dragnet, gostoval pa je tudi v seriji Moja najstnica (8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter ), kjer je igral nekdanjega fanta Katey Sagal, njegove fiktivne soproge iz Bundyjevih.

V zadnjih letih je še gostoval v seriji Zahodno krilo, kjer je imel popolnoma drugačno vlogo od Ala Bundyja – igral je namreč kandidata za ameriškega predsednika. O'Neillova zadnja vloga je bila v HBO-jevi seriji John from Cincinnati, trenutno pa se pojavlja v oglasih za spletne videoigrice. O'Neill je že dobrih 20 let poročen z igralko Catherine Rusoff, s katero ima dve hčerki, njegov 15 let dolg hobi pa je brazilski džiu-džitsu.

Katey Sagal (Peggy Bundy)
Vlogo Alove lene, neizobražene, zafnane žene Peggy bi morala najprej igrati Roseanne Barr, a ko jo je ta zavrnila, se je s tem likom proslavila Katey Segal. Peggy slovi po svojem ne ravno vestnem opravljanju gospodinjskih del – precej raje nakupuje, zapravlja Alov denar, gleda TV-žajfnice in se baše z bomboni, a še vseeno ohranja vitko postavo, ki jo stlači v pajkice, oprijemajoče se puloverčke in visoke petke. Celotno podobo, ki si jo je mimogrede zamislila prav Sagalova, dopolnjuje ognjeno rdeča natupirana pričeska. V nasprotju s soprogo hrepeni po seksu, prav nič pa je ne moti moževo pogledovanje za drugimi ženskami.

Vloga je Katey, ki je sicer kariero začela kot back-up vokalistka za Boba Dylana, The Kiss in druge, prinesla štiri nominacije za zlati globus. Danes je igralka/pevka/pisateljica stara 54 let in se je po izteku Bundyjevih našla najprej v kultni risani seriji Futurami (1999), nato je gostovala kot Stevenova mama v seriji Ah, ta sedemdeseta, nazadnje pa je imela vlogo mame družine še v eni humoristični seriji – Moji najstnici (2002). Serija je bila ukinjena eno sezono zatem, ko je nepričakovano umrl igralec John Ritter, ki je igral Kateyjinega moža. Sagalova je gostovala še v priljubljenih serijah Skrivnostni otok, Šepetalka duhovom, Zvezde na sodišču in Na kraju zločina. Trenutno ponovno snema Futuramo.

Leta 1994 je izdala svoj prvi album, ki mu je desetletje pozneje sledil še drugi. Poročena je bila trikrat: prva dva zakona sta se končala z ločitvijo, tretjič pa se je poročila leta 2004. Leta 1991 je Sagalova zanosila, kar so ustvarjalci Družine za umret nato vpisali v scenarij, a otrok je bil mrtvorojen in zgodbo so prepisali v eno od Alovih nočnih mor, saj bi bil dojenček na snemanju za igralko preveč boleč. V drugem zakonu sta se ji nazadnje le rodila dva otroka, lani pa je prek nadomestne mame povila še tretjo hčerko s tretjim možem.

Christina Applegate (Kelly Bundy)
Najstarejšega člana Bundyjevega podmladka, promiskuitetno in stereotipično neumno blondinko Kelly je upodobila Christina Applegate. Ker jabolko ne pade daleč od drevesa, ima tudi Kelly v sebi vcepljen odpor do dela in višje izobrazbe, čeprav v sebi občasno skriva tudi kake presenetljive intelektualne prebliske. V seriji se Kellyjina omejenost le še povečuje, veča pa njena obsedenost s fanti, peroksidom in telefonom. Danes 37-letna Applegateova je res morda še vedno najbolj znana po tej vlogi, a igra že od otroštva, videli pa smo jo v številnih TV- in filmskih projektih, med drugimi njena prva v Ne povej mami, da je varuška mrtva (1991), Mars napada (1996), To sladko bitje (2002), Anchorman (2004) …

Med letoma 1998 in 2000 je kritike navdušila kot naslovna junakinja v humoristični seriji Jesse, ki ji je prinesla kar nekaj uglednih nagrad. Izjemno uspešna je bila tudi na gledaliških odrih, preizkusila se je tudi v produciranju. Emmyja ji je prinesla vloga Racheline sestre v sloviti seriji Prijatelji. Kot zanimivost: Christina je bila ena od ustanovnih članic seksi zasedbe Pussycat Dolls, trenutno pa kritike spet osvaja z glavno vlogo v humoristični seriji Samantha Who?. In zasebno? Med letoma 2001 in 2005 je bila poročena z igralskim kolegom Johnathonom Schaechem, s katerim so ju kljub ločitvi letos ob neki priložnosti spet ujeli skupaj. Igralka je dejavna v dobrodelništvu, saj zbira denar za raziskave raka na prsih, med njenimi tesnimi prijateljicami pa so take zvezde kot Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston in Eva Longoria.

David Faustino (Bud Bundy)
Mlajšega (in najnižjega) Bundyja, po najljubšem Alovem pivu, Budweiserju, poimenovanega Bud, je igral David Faustino. Bud je najbolj bister član družine, ki se prebije celo skozi fakulteto in se tudi najbolj sramuje svoje družine.Čeprav se ima za seksipilnega, pa uspeha pri ženskah nima največjega. Poskušal se je tudi v rapanju, pri čemer so ustvarjalci parodirali Faustina – ki se je v tistem času (neuspešno) trudil za svojo drugo kariero raperskega zvezdnika. Njegov umetniški psevdonim? D L'il (premor, da se lahko nasmejite). Svoj edini album je naslovil po nočnem klubu, katerega lastnik je, Balistyx.

Danes 34-letni Faustino, ki ga je VH1 uvrstil med 50 največjih otroških zvezdnikov, se uspehu Bundyjevih ni nikdar niti približal – sicer redno igra, a bolj ali manj le v TV-filmih B-kategorije. Leta 2004 se je v eni izmed tistih slovitih lasvegaških kapelic poročil, a zakon je trajal le dve leti. Od takrat je Faustino član čudaške medmrežne skupnosti Seduction community, kjer izključno moški člani izpopolnjujejo psihologijo zmenkarij. V slogu klasičnega prekletstva otroških zvezdnikov se tudi Faustino ni mogel izogniti aretaciji zaradi opitosti in posedovanja marihuane, do katere je prišlo lani. Obtožbe so opustili, ko tožilec ni našel priče.

Michael (družinski pes Buck)
Zvestega družinskega psa pasme briard Bucka, ki občasno spregovori – v samem obupu in gnusu nad traparijami svojih lastnikov - , je igral Michael. Ko je Buck v seriji poginil, se je Michael lahko upokojil in devet mesecev zatem tudi sam odšel v pasja nebesa. Buck se je reinkarniral v kokršpanjelu Luckyju, za katerega se razkrije, da je gej, njegov partner pa v usnje odet star angleški buldog.

Amanda Bearse (Marcy Rhoades D'Arcy)
Vsaka disfunkcionalna družina mora imeti neko sosedsko trezno (vsaj na prvi pogled) protiutež. To protiutež predstavlja Marcy, Peggyjina najboljša prijateljica in Alova smrtna sovražnica. Sprva je bila ta bančna uslužbenka prijazna, popolna mladoporočenka, a leta življenja ob Bundyjevih so v njej prebudila temačnejšo stran in jo občasno spremenila v skoraj tako nezaslišan lik kot oni. Marcy je upodobila danes 50-letna komičarka Amanda Bearse, ki je igrala v skoraj samih B-produkcijah.

Več uspeha je imela s TV-režijo in potem, ko je stala pred in za kamero 30 epizod Družine za umret, je vajo ponovila še pri nekaj precej uspešnih nanizankah (Reba, Dharma in Greg, Veronica's Closet, Two Guys, a Girl and a Pizza Place, Jesse – kjer je režirala nekdanjo soigralko Christino Applegate) … Danes živi v Atlanti s svojo posvojeno hčerko in režira za TV-mrežo Logo, že vse od leta 1993 pa je odkrita lezbijka in prva igralka v prime-timeu, ki je "prišla iz omare".

David Garrison (Steve Rhoades)
Steve Rhoades je Marcyjin prvi mož, bankir, ki sprva gleda zviška na Bundyjeve, nato pa jim nazadnje postane precej podoben. Steva so sredi 4. sezone, naveličanega japijevskega življenjskega sloga, poslali za rangerja v narodni park Yellowstone, ko se je David Garrison odločil, da ne želi biti več prikovan na tedensko TV-serijo in se želi spet posvetiti svoji prvi ljubezni: gledališču.

V zadnjih sezonah se Steve oz. Garrison nekajkrat spet pojavi, ko prevzame delo dekana Budovega koledža. Ta epizoda je bila mišljena kot prvi del spin-off serije, ki pa se ni nikdar udejanjila. 56-letni diplomirani igralec Garrison še vedno občasno igra na malih zaslonih (epizodne vloge v Zakonu in redu, Praksi, Brez sledu, Vsi imajo radi Raymonda, Newyorška policija, Sodnica Amy, Murphy Brown, Umor, je napisala …), toda predvsem je gledališki igralec in še posebno blesti v muzikalih na Broadwayu.

Ted McGinley (Jefferson D'Arcy)
Jefferson D'Arcy, kenasta moška igračka, je Marcyjin drugi mož, s katerim se poroči po vinjeni noči. Je vase zagledan in len – nekakšna moška različica Peg – ter najtesnejši Alov prijatelj. S tem seveda nadvse jezi Marcy, ki mu rada ukazuje, čeprav Jefferson za njenim hrbtom poje drugo pesem in je z Alom član kluba NO MA'AM. Službe kljub Marcyjinemu priganjanju nima, saj so vse prepogosto njegove sodelavke privlačne ženske, ob katerih postane Marcy ljubosumna.

50-letni McGinley, sicer brat Johna C. McGinleyja (Platoon, Mladi zdravniki), je znan predvsem po dveh humorističnih serijah: Družini za umret ter Hope in Faith (2003), prvič pa se je predstavil širši javnosti v seriji Srečni dnevi. Še nekaj zanimivosti: od leta 1991 je poročen z igralko Gigi Rice, s katero ima dva otroka. Bil je spremljevalec takrat 16-letne Brooke Shields na maturantskem plesu. Na univerzi je bil član bratovščine in ekipe za polo. Slovi kot igralec, ki so ga številne uspešne nanizanke najele, tik preden so dosegle svoj labodji spev (tako imenovano "jumping the shark"): Srečni časi, Love Boat, Dinastija. McGinley je bil nadomestni lik tudi v Družini za umret, kjer pa je bil njegov staž nazadnje precej daljši od tistega njegovega predhodnika, Davida Garrisona.

Kaja Sajovic