Junaki Severnih obzorij leta 1990 ... Foto:
Junaki Severnih obzorij leta 1990 ... Foto:
Zasedba Severnih obzorij danes
... In 16 let kasneje, ko so se zbrali ob posebni številki revije People. Na sliki manjkata John Corbett, John Cullum in pokojna Peg Phillips. Foto: People
Rob Morrow z Davidom Krumholtzem, soigralcem iz serije Numb3rs na letošnjih nagradah People's Choice
Roba bomo kmalu spet gledali - nacionalka naj bi kmalu začela predvajati serijo Numb3rs (Št3vilke). Foto: WireImage
Rob Morrow na smučanju v Aspnu
Za Morrowa bi bil letošnji smuk v Aspnu skoraj usoden. Foto: People
Barry Corbin
Rojenega Teksačana Barryja Corbina boste pogosto videli v kavbojski opravi. Foto: Reuters
John Corbett v Seksu v mestu
Carrie (Sarah Jessica Parker) je bila v Seksu razklana med Adrianom (Corbett) in Mr. Bigom (Chris Noth).
Glasbeni prvenec Johna Corbetta
Corbett je zagrabil kitaro, se preselil v gorato Zahodno Virginio in postal countrypevec.
Janine Turner s hčerko
Janine Turner se danes bolj ali manj posveča le še hčerki. Foto: Reuters
Janine Turner
Janine je že pošteno zakorakala v peto desetletje, a lepoto še vedno ohranja. Foto: WireImage
Cynthia Geary z možem in hčerko
Cynthia Geary je danes predvsem mama.
John Cullum in Anthony Edwards v Urgenci
John Cullum je v Urgenci igral očeta dr. Marka Greena (Anthony Edwards).
Darren E. Burrows
Indijanskega porekla Darren E. Burrows sicer je, a pozabite na dolgolasca vranjih las Eda Chigliaka. Foto: IMDB
Peg Phillips
Peg Phillips je preminila pred petimi leti in v Roslynu v Washingtonu, kjer so snemali Severna obzorja, danes visi plaketa v njen spomin. Foto: AP
Elaine Miles
Elaine Miles danes zabava obiskovalce indijanskih kazinojev.

Njeni bizarni junaki so nas zabavali med letoma 1990 in 1995, manj kot povprečne megauspešne serije, a dovolj, da so Severna obzorja dobila kultni status.



Ne le še en hollywoodski izdelek
Severna obzorja še danes ostajajo unikat med z akcijo in črno-belimi liki nabitimi nanizankami – tu so bili protagonisti večplastni, vsakdanji, prismuknjeni, prikupni in polni življenjskih filozofij in resnic. O Severnih obzorjih danes nostalgično govorijo še največji sovražniki ameriške filmske in TV-industrije.

Serija je bila nominirana za rekordnih 39 emmyjev in 10 zlatih globusov, med drugim pa je prejela dvakrat zapored zlati globus za najboljšo dramsko nanizanko. Vas je kdaj zanimalo, kaj danes počno nekdanje zvezde Severnih obzorij, zaradi katerih smo nanizanko vzljubili?

Rob Morrow - Dr. Joel Fleishman
Rob Morrow je igral osrednji lik dr. Joela Fleishmana, ki se bori s kulturno pregrado med svojim nevrotičnim urbanim značajem in sproščeno skupnostjo preprostih prebivalcev Cicelyja. Morrow, ki si je za vlogo Fleishmana prislužil tri nominacije za zlati globus, je serijo zapustil sredi šeste sezone v upanju, da bo uspel še na velikem platnu.

Severna obzorja so brez njega takoj propadla, Morrowa kariera pa je po obetavnem začetku, ko je zaigral v filmu Kviz (1994) Roberta Redforda in Zadnji ples (1996) s Sharon Stone, zašla. Leta 1996 naj bi zaigral glavnega junaka v filmski verziji Otoka Dr. Moreauja, a je od projekta odstopil.

Do danes je tako igral v neopaznih TV-filmih, z izjemo neodvisnega filma Maze (2000), ki ga je Morrow napisal, režiral in produciral, zanj pa dobil dve nagradi na filmskih festivalih. Danes 45-letni Newyorčan igra v TV-seriji Numb3rs in je v odboru Projecta ALS, ki financira raziskave za odkritje zdravila za neozdravljivo nevromišično bolezen ALS.

In zasebno? Simpatični igralec je že devet let poročen z igralko Debbon Ayer, s katero ima hčerko s slikovitim imenom Tu Morrow. Prejšnji mesec se je Morrow ponovno znašel v središču pozornosti. Skupaj z igralcem Chadom Lowom so ga morali reševati aspenski gorski reševalci, ko sta med zvezdniškim smukom zašla v divjino.

Barry Corbin - Maurice Minnifield
Danes 67-letni Barry Corbin je v Severnih obzorjih upodabljal Mauricea Minnifielda, nekdanjega domoljubnega astronavta in milijonarskega podjetnika, lastnika skoraj vsega v Cicelyju in v okolici. Corbin je imel lepo kariero že pred priljubljeno serijo, do danes pa ima ob svojem imenu več kot sto filmskih in televizijskih vlog. Poleg tega pogosto posoja glas tudi računalniškim igricam. Med drugim je igral v priznanem vesternu Lonesome Dove in strica Johna Travolte v Urban Cowboyu (1980). Čeprav je kariero začel v 60. letih kot shakespearejanski igralec, bomo rojenega Teksačana danes najpogosteje videli v vlogah lokalnega šerifa, vojaškega poveljnika ali kakšen drug avtoritativni lik.

Trenutno Corbina lahko gledamo v vlogi košarkarskega trenerja v mladinski seriji One Tree Hill, že letos pa v kinomatografe prihaja več filmov, v katerem bo mogoče videti 67-letnika, med drugim tudi v težko pričakovanih filmih bratov Coen in oskarjevca Paula Haggisa. Čeprav so številni njegovi filmi vesterni, njegova spretnost v sedlu ni igra. Večino svojega prostega časa Corbin namreč preživi na svojem teksaškem ranču, že vrsto let pa prireja rodee v dobrodelne namene. Zasebno je Corbin dvakratni ločenec in oče treh otrok, leta 1991 pa ga je našla nezakonska hčerka, za katero sploh ni vedel, da jo ima.

John Corbett - Chris Stevens
John Corbett je danes morda med vsemi nekdanjimi igralci Severnih obzorij še najbolj znan. V seriji je igral seksi Chrisa Stevensa, nekdanjega zapornika in DJ-a na tamkajšnjem radiu, ki je mešal glasbo z življenjsko filozofijo in branjem poezije. Chris je bil tudi edini duhovnik v Cicelyju, posvečen pa kar prek odrezka v reviji Rolling Stone.

Danes 46-letni Corbett ima poleg Severnih obzorij za seboj še eno TV-uspešnico, Seks v mestu, kjer je 2001 in 2002 igral eno izmeno Carriejinih ljubezni. V Corbettovi filmografiji najdemo tudi dve seriji bolj kratkega roka: znanstvenofantastično The Visitor (1997) in kritiško hvaljeno, pokeraško Lucky (2003).

Na velikem platnu smo igralca videli v superuspešni komediji Moja obilna grška poroka (2002), Raise Your Voice (2004) s Hillary Duff ter romantičnih komedijah Helenca na prevzgoji s Kate Hudson (2004) in Serendipity (2001) z Johnom Cusackom in Kate Beckinsale.

Corbett je danes vnovič rojeni kristjan (kot predsednik Bush) in živi z mačko Donno Reed in dekletom, nekdanjo seksbombo, 51-letno Bo Derek med Santa Barbaro in "country" Zahodno Virginio. Lani je izdal tudi svoj glasbeni prvenec, countryalbum, s katerim je bil večino leta 2006 na turneji po ZDA.

Janine Turner - Maggie O'Connell
Janine Turner nikdar ni dosegla slave, ki ji jo je prinesla vloga kratkolase pilotke Maggie O'Connell, katere nekdanji fantje so umrli v bizarnih nesrečah, s Fleischmanom pa sta skozi celo serijo imela strasten ljubezensko-sovražni odnos. Vloga je Turnerjevi, nekdanji manekenki in zvezdi "žajfnic", prinesla tri nominacije za zlasti globus. Kakšen preobrat: s prvo vlogo po Severnih obzorjih, v filmu Cliffhanger ob boku Sylvestra Stallona, si je Janine prislužila nominacijo za malino za najslabšo igralko. Čutno temnolasko smo lahko videli tudi v glasbenem spotu Davida Bowieja Ricochet in kot eno izmed žensk Richarda Gera v filmu Dr. T in ženske (2000).

Stalnejšo službo je igralka dobila z vlogo v seriji Strong Medicine (2000-2002), leta 2004 pa je napisala in režirala film Trip in a Summer Dress. Danes 45-letna Turnerjeva, ki je bila leta 1983 zaročena z Alecom Baldwinom, živi z desetletno hčerko na ranču v Teksasu in jo v ZDA lahko vidijo v reklami za belilo za zobe.

In da razblinimo še zadnje utvare, ki jih imate morda o Janine: nedavno se je na ultra konservativni oddaji ekstremističnega desničarskega voditelja Seana Hannityja javno razglasila za republikanko. Danes Janine ljudje na cesti še vedno kličejo Maggie, prijatelji pa jo spravljajo na zmenke na slepo.

Cynthia Geary - Shelly Tambo
Danes 42-letna Cynthia Geary je v seriji igrala Shelly Tambo, mlado lepotno kraljico, ki jo je v Cicely pripeljal Maurice, v upanju, da se bo z njo oženil. A ona se je zaljubila v precej starejšega Hollinga Vincoeurja in z njim vodila bar The Brick. Gearyjeva, šolana balerina in diplomirana pevka, je igrala v številnih epizodnih vlogah, neodvisnih in TV-filmih. Svojega moža je spoznala leta 1990 na zmenku na slepo.

Od lanskega leta je Cynthia predvsem mamica dveh hčerk in gospodinja, igra le še občasno. Živi v podeželjskem Washingtonu, nedaleč od kraja, kjer so snemali Severna obzorja, in ima restavracijo Paragon Bar & Grill. Pred nekaj leti je odkupila pravice za roman, za katerega je upala, da bodo po njem nekoč naredili film. Naslov? Southern Exposure (Južna obzorja).

John Cullum - Holling Vincoeur
John Cullum je igral Hollinga Vincoeura, nekdanjega lovca, lastnika lokalne taverne The Brick in dolgoletnega župana, poročenega z mlado Shelly. Cullum je večkrat nagrajeni broadwayski igralec, ki si je svojo četrto nominacijo za nagrado tony prislužil leta 2002 za Urinetown The Musical.

Poleg gledališke kariere ima 77-letnik za seboj številne TV-vloge, med drugim je v Urgenci igral očeta dr. Marka Greena, videli pa smo ga tudi v seriji Zakon in red. Cullum je poročen od leta 1959 in ima enega sina, igralca JD Culluma, danes pa večinoma igra gledališke predstave.

Darren E. Burrows - Ed Chigliak
Darren E. Burrows je igral avtohtonega Aljaščana Eda Chigliaka - miroljubnega, netaktnega in bistrega obetavnega režiserja in šamana, ki je opravljal različna dela za Maurica in ga je pogosto obiskoval neviden duh. 41-letni Burrows je v resnici le delno indijanskega (apaškega) rodu in njegova naravna barva las je pšenična.

Še vedno je najbolj znan ravno po svoji vlogi v Severnih obzorjih, čeprav se je v manjših vlogah pojavil tudi v Amistadu (1997), Cry-Baby (1990) in Hi-Lo Country (1998). Gostoval je tudi v serijah Newyorška policija in Dosjeji X. Danes Burrows živi z ženo, vrhunsko francosko kuharico, in njunimi štirimi sinovi na majhnem ranču v okolici Los Angelesa.

Peg Phillips - Ruth-Anne Miller
Peg Phillips je upodobila Ruth-Anne Miller, vdovo in lastnico mestne trgovine. Leta 1918 rojena Phillipsova, nekdanja računovodkinja, je začela igrati šele po upokojitvi in vloga Ruth-Anne je bila šele njena druga vloga in najbolj znana. Po Severnih obzorjih je gostovala v številnih serijah, med drugim v Sedmih nebesih in Urgenci, ki je bila leta 2000 njena zadnja vloga.

Do svoje smrti leta 2002 je bila Phillipsova umetniška režiserka v gledališču v Washingtonu, blizu kjer so snemali Severna obzorja. Igralka je preživela polio, peritonitis, strgano aorto, leta 1999 pa jo je zbil avto, preden je leta 2002 v Seattlu umrla zaradi pljučne bolezni, stara 84 let. Kot Ruth-Anne je bila tudi Peg že od rane mladosti strastna kadilka. Phillipsova je bila dvakratna ločenka, mati štirih otrok in babica osmih vnukov.

Elaine Miles - Marilyn Whirlwind
Tudi 47-letna Elaine Miles je najbolj znana po Severnih obzorjih, kjer je igrala Marilyn Whirlwind, Fleischmanovo flegmatično in spokojno indijansko tajnico. Vedno tiha Marilyn je bila protiutež vedno čvekajočemu Fleischmanu. Milesova je Indijanka iz plemena Cayuse/Nez Perce in je vlogo v Severnih obzorjih dobila po naključju, ko je na avdicijo spremljala svojo mamo.

Vloga ji je prinesla spoštovanje v ameriški indijanski skupnosti, ki jo je leta 1993 razglasila za indijansko žensko leta, leta 1995 pa za ameriškega zvezdnika indijanskega porekla leta. Milesova se je v svoji mladosti naučila številnih tradicionalnih spretonosti in je tudi nagrajena tradicionalna plesalka.

S Severnimi obzorji in filmom Dimni signali (1998) se je končala tudi njena igralska kariera in se je vrnila k plesu. Pred nekaj časa je posnela vadbeni video, povezan z visoko stopnjo diabetesa med avtohtonim ameriškim prebivalstvom. Sicer pa se je pred nekaj leti lotila tudi "stand-up" komedije in mati samohranilka 13-letnega sina danes nastopa po indijanskih kazinojih.

Kaja Sajovic