Med letoma 1998 in 2003 smo spremljali Simpatije - prvo serijo, ki je po Beverly Hillsu nadaljevala (in nadgradila) trend najstniških nanizank. Foto:
Med letoma 1998 in 2003 smo spremljali Simpatije - prvo serijo, ki je po Beverly Hillsu nadaljevala (in nadgradila) trend najstniških nanizank. Foto:
Izvirna polna postava Simpatij.
Štirje glavni junaki, ki smo jih spremljali od srednje šole do diplome.
Tako sta Joey (Katie Holmes) in Dawson (James Van Der Beek) travmirala v njegovi domači spalnici.
James Van Der Beek (Dawson) danes s soprogo.
Katie Holmes in Tom Cruise
Katie Holmes in Tom Cruise na poročni dan. Foto: EPA
Katie, Tom, Suri
Katie Holmes in Tom Cruise s hčerko Suri. Foto: EPA
Josh Jackson
Josh Jackson v novi seriji Fringe.
Diane Kruger in Josh Jackson
Diane Kruger in Josh Jackson veljata za enega najbolj modnih parov Hollywooda. Foto: EPA
Michelle Williams in Heath Ledger
Michelle Williams leta 2006, ko je bila še srečna in nasmejana s Heathom Ledgerjem pod roko. Oba sta bila nominirana za oskarja za svoji vlogi v filmu Gora Brokeback. Foto: EPA
Michelle in Matilda
... In Michelle danes - male Matilde, ki je izrezan očka Heath, nikdar ne spusti izpred oči.
Kerr Smith
Kerr Smith danes v vlogi vojaka v filmu My Bloody Valentine 3D.
Merdith Monroe in David Duchovny
Meredith Monroe z Davidom Duchovnyjem, za njima pa losangeleška panorama serije Kaliforniciranje.

Govorimo o Simpatijah (Dawson's Creek), ki so se začele že davnega leta 1998 - ravno, ko je Beverly Hills izgubljal svoj začetni zagon.

Paule Cole I don't Want to Wait in posnetki idilične obmorske pokrajine Severne Karoline so odprli vsak del te 6-sezonske sage o skupini šolarjev, ki se spopadajo s klasičnimi najstniškimi težavami. A Dawson, Joey, Pacey, Jenn, Jack in Andie niso bili ravno klasični ameriški mulci.

Preveč odrasli 16-letniki?
Prvi je sanjal o režiserski karieri in je pred maturo že snemal samoizpovedne filmčke. Druga je bila razklana med otroško ljubeznijo (Dawsonom) in uporniškim Paceyjem. Potem je bilo tu še newyorško dekle, ki je do 15. leta preizkusilo in poskusilo že vse, Jenn. In kaj bi vsaka spodobna najstniška serija brez predstavnika manjšine - vloga geja, ki se spopada s svojo spolno usmerjenostjo, je pripadla Kerru Smithu, ki je igral Jacka.

Kritiki so nanizanko sicer pohvalili, so pa večkrat izrazili pomisleke o realističnosti, glede na to, da so se vsi po vrsti izražali bolj na ravni 30-letnih trpečih literarnih junakov, ne pa 16-letnih ameriških šolarjev. Filmski citati so padali kot za stavo, filozofske razprave o obstoju in identiteti so bile na sporedu najmanj petkrat na epizodo in težav so se lotevali analitično, kar ni ravno značilnost s hormoni prežete mularije.

Danes zvezde in anonimneži
Kdo pa so igralci, ki so upodabljali glavne like in kje so danes? Novic o Katie Holmes (Joey) imate verjetno zaradi njene zveze s Tomom Cruisom, s katerim predstavljata ob Brangelini najbolj izpostavljen zvezdniškli par, že čez glavo. James Van Der Beek (Dawson), Meredith Monroe (Andie) in Kerr Smith (Jack) imajo bolj nizek profil, vsak od njih z vlogami v treh novejših serijah.

Joshua Jackson (Pacey), malce preveč zagreti hokejski fen, ni nikdar dosegel svojega potenciala mladega Georgea Clooneyja, a v teh dneh žanje uspeh v novi seriji J. J. Abramsa. In Michelle Williams (Jenn)? V zadnjem letu dni je zvezdnica neodvisnih filmov in oskarjevska nominiranka za Goro Brokeback doživela več pozornosti, kot bi si jo želela. Njen zaročenec in oče njene hčerke je bil namreč tragično preminuli Heath Ledger.

Poglejmo še vsakega posebej.

Nekoč najstniški idol, danes ...
Danes 31-letni James Van Der Beek je z vlogo naslovnega junaka, precej poštirkanega Dawsona Leryja, čigar glavni greh je bila verjetno tista pričeska s "strehco", zadel na loteriji. Iz neznanega igralca se je čez noč spremenil v objekt poželenja najstnic v ZDA (in tudi po svetu, glede na to, da so Simpatije predvajali po vsem svetu, od Srbije in Šrilanke do Brazilije in Avstralije).

Priljubljenost je James sprva skušal izkoristiti z vlogo srednješolskega nogometaša v uspešnici Varsity Blues (1999), za katero je dobil MTV-jevo nagrado, nato pa poskusil s popolnim obratom od Dawsona in posnel Pravila privlačnosti (2002). Gre za precej žgečkljiv film, posnet po romanu Bretta Eastona Ellisa (Ameriški psiho), a večjega uspeha (razen uvrstitve na Peoplov seznam 50 najlepših ljudi) igralcu ni prinesel. Sledile so vloge v bolj ali manj neuspešnih drugorazrednih komedijah in po koncu Simpatij leta 2003 se je bolj udejstoval na newyorških gledaliških deskah in pisal svoj prvi scenarij.

Tistega leta se je tudi poročil z igralko Heather McComb, ki jo je spoznal na snemanju Simpatij. Par se drži kabale, on pa uživa v kitari in športu. Van De Beek se v zadnjem času dejavno vrača na male zaslone z epizodnimi vlogami v Grdi rački, Criminal Minds, Kako sem spoznal tvojo mamo in One Tree Hillu.

Začetek obetaven, konec skrb vzbujajoč
Katie Holmes je bila stara 18 let, ko je dobila svojo prvo pravo vlogo - Joey Potter v Simpatijah (baje naj bi pred tem zavrnila naslovno vlogo v priljubljeni seriji Buffy, izganjalka vampirjev). Med snemanjem se je tudi v resnici zaljubila v soigralca Josha Jacksona (Pacey), par pa se je pozneje prijateljsko razšel. Po koncu Simpatij je bila Homesova tista, ki je dobivala največ vlog - in sprva so bile to vloge, s katerimi se je hotela otresti etikete pridne in popolne Joey Potter - v Disturbing Behaviour je bila tipično poredno darkersko dekle, v Go! je bila odtujena prodajalka v supermarketu, v Teaching Mrs. Tingle je bila maščevalna odličnjakinja, v The Gift promiskuitetno bogataško dekle.

A njena kariera se je hitro ustavila, ko je leta 2005 spoznala Toma Cruisa. On je na šovu Oprah Winfrey z zdaj že slovitim skakanjem po kavču razglašal svojo ljubezen do 16 let mlajše kolegice, ona pa je od takrat do danes zaigrala le še v treh filmih (Batman: Na začetku, Hvala, ker kadite in Nore na denar). Zlobni jeziki govorijo, da ji Tom več ne pusti igrati. Nedavno je Holmesova debitirala na Broadwayu. Paru se je aprila 2006 rodila hčerka Suri, poročila sta se novembra 2006 na italijanskem gradu in danes polnita rumene stolpce s svojimi (čudaškimi) scientološkimi navadami. Decembra bo igralka dopolnila okroglih 30 let.

Mladi George Clooney?
Oboževalke Simpatij so se razdelile na dva pola: na tiste, ki so sanjale o baje usojenem si parčku Dawson-Joey, in na tiste, ki so imele raje bolj "prepovedano" zvezo s Paceyjem, rahlo uporniškim in seksapilnim Dawsonovim najboljšim prijateljem. Fanta, za katerega se Joey tudi na koncu 128-delne sage odloči, je igral Kanadčan Joshua Jackson, ki je imel predtem za seboj že kaj nekaj vlog, a najbolj znana je nedvomno tista v Mogočnih račkih (1992). Dekleta so ga imela rada, v njem so mnogi videli šarm mladega Georgea Clooneyja, zato bi mu moral biti uspeh po Simpatijah skoraj zagotovljen. A Jackson ni najbolje vnovčil svojih adutov in se selil od ene mladostniške grozljivke do druge - Krik 2, Urbane legende, vmes še Podle igre, pa Lobanje, Prekleti in Shutter. Tudi minivloga ob boku samega Clooneyja v Oceanovih 11 mu ni kaj dosti pomagala pri preboju.

Leta 2002 so ga za povrh še aretirali, ker se je preveč razgrel na hokejski tekmi in se spopadel z varnostnikom. V novem stoletju se je danes 30-letni igralec začel lotevati tudi nekaj zanimivejših manjših, bolj hvaljenih projektov (The Laramie Project, Aurora Borealis), ki jih je v zadnjih dveh letih nadgradil z nekaj vidnejšimi vlogami, s katerimi bi lahko morda le presegel vlogo Paceyja Witterja (Bobby, Battle in Seattle) - še vedno pa ima tu varni objem televizije. Letos mu je namreč uspelo dobiti glavno vlogo v Fringeu, novi znanstvenofantastični seriji J. J. Abramsa. Zasebno je Jackson že nekaj let srečen z nemško igralko Diane Kruger, potem ko je predtem hodil z dvema igralkama, Holmesovo in Rosario Dawson.

Indie zvezda, zaznamovana s Heathom
Najmlajša članica zasedbe je bila danes 28-letna Michelle Williams. Upodabljala je poredno mestno dekle Jenn Lindley, ki jo starši pošljejo na rehabilitacijo (fizično in prevzgojno) k babici v idilično Severno Karolino. Čeprav je imela Williamsova že nekaj izkušenj z igro, so ji prav Simpatije prinesle slavo. A v nasprotju s soigralci se je svetlolaska vrgla v manjše, neodvisne in kritiško hvaljene filme (Prozac Nation, The United States of Leland, Station Agent, Imaginary Heroes pa Wendersova Land of Plenty), ki so ji počasi dvignili profil resne igralke.

Vrhunec je bila vloga trpeče žene gejevskega kavboja (Heath Ledger) v Gori Brokeback. Film ji ni prinesel le prve nominacije za oskarja in obilico ponudb, ampak tudi po lastnih besedah "ljubezen njenega življenja" - Ledgerja, s katerim sta se zaljubila na prvi pogled, in preden je bil film končan, je bila ona že noseča. Oktobra 2005 je rodila Matildo Rose, netipični zvezdniški par pa se je iz Los Angelesa raje umaknil v newyorški Brooklyn in zaživel idilično družinsko življenje.

Vsaj zdelo se je tako. Leta 2007 sta naznanila, da se razhajata, tablodi so pozneje trdili, da je vzrok tičal v Heathovi zasvojenosti z mamili. 22. januarja letos je bila Michelle na Švedskem, kjer je snemala še en neodvisni film (Mammoth), ko je izvedela, da so Ledgerja našli mrtvega zaradi usodne mešanice zdravil na recept. V mesecih, ki so sledili, je Williamsova prekinila vse svoje projekte, v Avstraliji je pokopala svojega bivšega, skušala Matildo zavarovati pred vsiljivimi paparaci in odklanjala vse intervjuje. Bila je skrušena in nedavno je priznala, da je bolečina vsak dan, ki mine brez Heatha, le še hujša.

Williamsova ima danes v produkciji Scorsesejev film z Leonardom Di Capriom Shutter Island in neodvisni Blue Valentine z Ryanom Goslingom. Če gre verjeti tabloidom, je (vsaj delno) srečo spet našla v objemu režiserja Spike Jonzeja, s katerim je posnela film Synecdoche, New York.

Enkrat Jack McPhee, vedno Jack McPhee?
Kerr Smith, ki je igral v Simpatijah geja Jacka McPheeja, je danes star 36 let - čeprav je bil med snemanjem star 26, je igral 16-letnika. Vloga do danes ostaja Smithova najpomembnejša, čeprav je po koncu snemanja dobival epizodne vloge v serijah Čarovnice, CSI: Miami, Policistka na vrhu, E-Ring in CSI: New York. Igral je v kmalu ukinjeni seriji Justice, zdaj pa upa na večji uspeh z novo serijo Eli Stone. Trenutno snema akcijski film My Bloody Valentine 3-D. Od leta 2003 je poročen s soigralko iz E-Ringa Harmoni Everett.

16-letnica pri 30-ih
Meredith Monroe (Andie McPhee) je bila s 30 leti zagotovo najstarejša srednješolka po Andrei iz Beverly Hillsa. Ker Monroejeva (ki pri seriji ni ostala vse do konca) ni bila med bolj karizmatičnimi liki serije, tudi ni doživela kakšnega večjega postsimpatijskega uspeha. Večinoma igra v epizodnih vlogah številnih serij (CSI in CSI: Miami, Joan of Arcadia, House, Cold Case, Kosti, Criminal Minds ...) in TV-filmih, še največ pozornosti pa je vzbudila s svojo zadnjo epizodno vlogo v znani in seksi seriji Kaliforniciranje. Zasebno je Meredith že skoraj desetletje poročena.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si