Kljub visoki starosti kraljica dejavno opravlja svojo vlogo. Foto: Reuters
Kljub visoki starosti kraljica dejavno opravlja svojo vlogo. Foto: Reuters

Kraljica je še vedno zelo dejavna in se ne boji novosti sodobnega življenja, udeležuje se številnih uradnih in družabnih dogodkov in celo uporablja družbeno omrežje Instagram. Za dolgoživost in energičnost se verjetno lahko zahvali dobrim genom ‒ visoko starost je dočakala tudi njena mati, ki je umrla stara 101 leto.

Kako bo kraljeva družina proslavila 93. rojstni dan Elizabete II., ni znano. Običajno kraljica svoj rojstni dan 21. aprila praznuje v ožjem družinskem krogu, tokrat pa se datum ujema z velikonočno nedeljo. Zaradi tega pričakujejo, da se bo monarhinja v skladu s tradicijo danes udeležila maše v Kapeli svetega Jurija v Windsorju, pišejo britanski mediji.

Kraljica se še vedno redno udeležuje številnih uradnih in družabnih dogodkov Foto: EPA
Kraljica se še vedno redno udeležuje številnih uradnih in družabnih dogodkov Foto: EPA

Verjetno jo bodo spremljali člani kraljeve družine. Med njimi sicer ne bo princa Williama, ki veliko noč preživlja s soprogo Kate in otroki v Norfolku, in princa Harryja, ki s soprogo Meghan te dni pričakuje naraščaj.

Elizabeta II. sicer rojstni dan običajno praznuje junija, ko je vreme na Otoku lepše. Letos bo uradno slavje drugo soboto v juniju, ko bo potekala parada, imenovana Pozdrav zastavi. Tradicionalno kraljičin rojstni dan pospremijo tudi topovske salve v britanski prestolnici.
Kljub ohranjanju več sto let starih tradicij skuša Elizabeta II. ostati v koraku s časom. Tako je pred kratkim ob obisku muzeja prvič osebno objavila fotografijo na omrežju Instagram. Tudi sicer je kraljeva družina zelo aktivna na družbenih omrežjih, kjer imajo več milijonov sledilcev.

Pestro dogajanje na dvoru
Kraljica pa ne uživa ugleda samo med svojimi podaniki, ampak tudi med drugimi kraljevimi družinami. Tako je nizozemski kralj Wiljem Aleksander ob obisku v Londonu Elizabeto II. označil za najbolj neustrašno Bondovo dekle vseh časov, ki je v zadnjih desetletjih doživelo drastične spremembe svoje države, Evrope in sveta.

Elizabeta II. je britanski prestol zasedla leta 1952, ko je bila stare le 25 let. Foto: EPA
Elizabeta II. je britanski prestol zasedla leta 1952, ko je bila stare le 25 let. Foto: EPA

S tem je nizozemski kralj spomnil na posnetek z odprtja olimpijskih iger v Londonu, ko je igralec Daniel Craig v vlogi Jamesa Bonda s helikopterjem pobral resnično kraljico Elizabeto II. v Buckinghamski palači, nato pa sta njuna dvojnika s padali skočila iz helikopterja nad stadionom.

Da monarhinji z najdaljšim stažem ni dolgčas, skrbijo predvsem družinski člani. Tako je soprog, princ Philip, s katerim sta poročena že 71 let, pri svojih 97 letih lani povzročil prometno nesrečo, v kateri sta bili poškodovani dve ženski v drugem avtomobilu. Po še enem incidentu z vozilom se je princ le odrekel vozniškemu dovoljenju.

Trenutno vsi nestrpno pričakujejo novega člana kraljeve družine. Prvi otrok princa Harryja in njegove ameriške soproge Meghan, ki naj bi se rodil v prihodnjih dneh, bo že osmi pravnuk oz. pravnukinja Elizabete II., ki ima štiri otroke in osem vnukov.

Elizabeta II. se je rodila 21. aprila 1926 v Londonu, britanski prestol pa je zasedla pri 25 letih, ko je njen oče kralj Jurij VI. leta 1952 nenadoma umrl. Od takrat je podrla več rekordov. Postala je monarhinja in svetovna voditeljica z najdaljšim stažem. V zgodovino se je zapisala tudi kot najstarejša svetovna voditeljica, edina britanska kraljica, ki je praznovala safirni jubilej ter edina britanska monarhinja s platinasto obletnico poroke.