Poročila sta se na matičnem uradu. Foto: AP
Poročila sta se na matičnem uradu. Foto: AP

Ljubezenska zgodba danes 71-letnega valižanskega princa in leto starejše vojvodinje Cornwallske se je začela že v njunih zgodnjih 20. letih, ko je Camilla nosila še svoj dekliški priimek Shand in se sestajala s poznejšim možem Andrewom Parkerjem Bowlesom. Vmes sta se na kratko razšla, Parker Bowles se je zapletel s Charlesovo sestro Ano, Camilla pa s Charlesom. A jasno je bilo, da se njuna zveza dolgoročno ne bo obdržala, saj je v širši kraljevi družini veljalo prepričanje, da Camilla ni primerna za ženo bodočega britanskega kralja.

Leta 2005 je te domneve potrdila tudi Charlesova sorodnica (sestrična njegovega očeta Filipa in hči v atentatu umrlega lorda Mountbattna) in botra, Patricia Mountbatten, ki je v intervjuju dejala: "Ko gledamo nazaj, si mislimo, da bi Charles moral Camillo poročiti ob prvi priložnosti. Zdaj je jasno, da sta kot ustvarjena drug za drugega. A to ni bilo mogoče ... Takrat ne."

Druži ju veliko skupnih interesov. Foto: AP
Druži ju veliko skupnih interesov. Foto: AP

Leta 1973 se je tako Camilla poročila s Parkerjem Bowlesom, a zakon ni bil preveč srečen, saj je on rad skakal čez plot, Charles pa se je podal v iskanje "primernejše" neveste – in jo nazadnje našel v Diani Spencer. Kljub vsemu sta Charles in Camilla ostala prijatelja, v veliko oporo naj bi mu bila predvsem leta 1979, ko je IRA izvedla atentat na Charlesovega prastrica lorda Mountbattna, na katerega je bil močno navezan. Sčasoma naj bi postala ljubimca in zvezo (ob védenju Camillinega moža) nadaljevala tudi, ko je Charles dvoril Diani.

Po trditvah britanske kraljeve družine sta ob Charlesovi poroki zvezo prekinila, a ne za dolgo, to je jasno. V zakonu Charlesa in Diane je namreč kmalu začelo škripati, dokončno pa počilo leta 1992, ko je izšla knjiga Diana: Njena resnična zgodba, v kateri je bila zveza prvič javno razkrita. Sočasno se je zgodil še Camillagate – pojavil se je namreč posnetek intimnega pogovora med Charlesom in Camillo iz leta 1989, ki so ga v prepisu objavili britanski tabloidi in ki je potrdil Dianine navedbe, da jo Charles vara. Charles in Diana sta se zato razšla (uradno sta se ločila leta 1996), malo pozneje pa sta zahtevek za razvezo zakona vložila tudi Parker Bowlesova.

Na Camillo se je seveda usul plaz kritik in besa javnosti, ki ga je Charles skušal z odmevnim televizijskim intervjujem leto pozneje malce omiliti. Med drugim je priznal, da je Diano varal, obenem pa zagotovil, da se je v razmerje s Camillo spustil šele, ko je njegov zakon "nepopravljivo razpadel", in sicer leta 1986.

Morda bi se javnost s Charlesovo zvezo s Camillo po ločitvi prej sprijaznila, a je družino udarilo najhujše – leto po uradni razvezi zakona je namreč Diana umrla v prometni nesreči, s čimer se je odnos britanske javnosti sploh do Charlesa in Camille še poslabšal. Vrstili so se pritiski, a valižanski princ drugič ni popustil in se zvezi ni želel odpovedati. S Camillo sta se sicer trudila, da svoje ljubezni nista preveč javno razkazovala, a zanikala je nista (nikoli več).

Sčasoma se je tudi britanska javnost omehčala in tako je Camilla začela dobivati vedno več vabil na prireditve, povezane s kraljevo družino, leta 2002 je med praznovanjem 50-letnice vladanja kraljice Elizabete dobila častno mesto v kraljevi loži, leto pozneje se je preselila v Charlesovo uradno rezidenco Clarence House in ga začela spremljati na uradnih prireditvah. V javnosti se je počasi začelo ugibati, ali (in kdaj?) bosta stopila v zakon. Februarja 2005 je nato Buckinghamska palača vendarle oznanila težko pričakovano novico o zaroki, že slaba dva meseca pozneje, 9. aprila 2005, pa sta Charles in Camilla stopila pred matičarja.

Oba imata po dva otroka iz propadlih zakonov. Camilla sina Toma Parkerja Bowlesa, ki je znani britanski kulinarični novinar, in hčer Lauro Lopes. Charles pa ima, kot je znano, sinova Williama in Harryja. Foto: AP
Oba imata po dva otroka iz propadlih zakonov. Camilla sina Toma Parkerja Bowlesa, ki je znani britanski kulinarični novinar, in hčer Lauro Lopes. Charles pa ima, kot je znano, sinova Williama in Harryja. Foto: AP

V letih, ki so minila, je postajalo vse bolj jasno, da sta zakonca res kot ustvarjena drug za drugega. V zadnjih tednih sta sicer prestala še eno večjo preizkušnjo – Charles je namreč zbolel za koronavirusno boleznijo 19, zaradi česar je moral v samoosamitev (izbral je graščino Birkhall na Škotskem, ki jo je podedoval od svoje babice, Elizabete, kraljice matere), tik pred obletnico pa je tam nastala tudi fotografija Charlesa, Camille in njenih psov, ki jo je valižanski princ tudi delil prek družbenih omrežij.