Malia Obama je s svojim očetom pred kratkim obiskala Kalifornijo, s tem pa sprožila ugibanja, da je izbrala tamkajšnjo elitno univerzo Stanford. Kot kaže, ne. Foto: Reuters
Malia Obama je s svojim očetom pred kratkim obiskala Kalifornijo, s tem pa sprožila ugibanja, da je izbrala tamkajšnjo elitno univerzo Stanford. Kot kaže, ne. Foto: Reuters
Zakonca Obama sta se vseskozi trudila, da hčerk ne bi preveč izpostavljala javnosti. Na fotografiji družina ob prvi Obamovi izvolitvi leta 2008. Foto: Reuters
Malia z mlajšo sestro Sasho. Foto: EPA
Univerzo Harvard je obiskovalo kar nekaj predsedniških otrok. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz Bele hiše, bo Malia tako na univerzo odšla jeseni 2017, saj želijo počakati, da njen oče prej zapusti predsedniško funkcijo. "Predsednik in gospa Obama sta danes naznanila, da bo njuna hčerka Malia jeseni 2017 začela obiskovati univerzo Harvard kot članica razreda 2021. Malia si bo pred začetkom šolanja vzela leto dni premora," se glasi sporočilo za javnost.

Enoletni premor pred začetkom študija na univerzitetni ravni (t. i. gap year) je med ameriškimi in britanskimi maturanti izjemno priljubljen, v tem času pa si običajno lahko pridobijo dragocene izkušnje zunaj predavalnic, na daljših potovanjih, kar med zahtevnim študijem običajno ni mogoče. Harvard tovrstno prakso celo spodbuja.

Manj na očeh javnosti
Kot poroča New York Times, bo enoletni premor Malii koristil tudi zato, ker bo v prvem letniku tako manj na očeh javnosti, kot če bi bila še vedno predsedniška hči (Obamov mandat se konča januarja 2017). Zakonca Obama sta se vseh sedem let v Beli hiši trudila, da bi tako Malia in tri leta mlajša Sasha uživali nadvse nemoteno otroštvo in čim manj časa preživeli v soju žarometov. Zdaj upata, da tudi na univerzi Malia ne bo preveč izpostavljena čezmerni pozornosti.

"Ko si enkrat predsednik, boš tudi preostanek življenja slaven, tarča in v mehurčku nenehnega varovanja, a vseeno ni isto," razlaga Gil Troy, predsedniški zgodovinar na univerzi McGill University in avtor knjige Clintonova doba: Amerika v 90. letih. "Otroci lahko dosežejo vsaj določeno stopnjo irelevantnosti, ki je absolutno ne morejo, ko še vedno živijo v Beli hiši."

Malia je lani marca obiskala vrsto elitnih univerz na vzhodni obali ZDA, od Harvarda do Browna, s tem pa sprožila intenzivna ugibanja, katero fakulteto bo izbrala. A Bela hiša je vztrajno zavračala komentiranja Malijinega odločanja glede šolanja. Prejšnji mesec, ko je spremljala svojega očeta na službeni poti v Kalifornijo, pa je sprožila govorice, da je izbrala tamkajšnjo univerzo Stanford.

Izjemna selekcija
Harvard je letos sprejel zgolj 5,2 odstotka vseh, ki so se prijavili nanj, s čimer je bil letošnji sprejemni cikel eden najselektivnejših v skoraj 400-letni zgodovini te univerze v Cambridgeu v zvezni državi Massachusetts.

Malia se bo pridružila dolgi vrsti predsedniških otrok, ki so obiskovali Harvard, vključno s sinom Johna Quincyja Adamsa Johnom Adamsom II., sinom Abrahama Lincolna Robertom, sinovoma obeh Rooseveltov, hčerko Johna F. Kennedyja Caroline, pa tudi Georgeem W. Bushem, ki je na Harvardu obiskoval poslovno fakulteto.

Barack Obama je sicer diplomiral na univerzi Columbia, Michelle Obama pa na Princetonu, a sta oba na Harvardu doktorirala iz prava. Univerza je izjemno priljubljena tudi med tujimi voditelji in njihovimi otroki.

Malia, ki bo julija praznovala 18. rojstni dan, obiskuje prestižno zasebno gimnazijo Sidwell Friends v Washingtonu, iz katere vsako leto kar nekaj dijakov odide na Harvard, šolnina pa znaša 37.750 dolarjev na leto.

Obama je pred kratkim povedal, da so ga sicer prosili, da bi bil slavnostni govornik na hčerkini maturi, a je to zavrnil, češ da bo "preveč čustven", da bi lahko kaj govoril, in da bo samo jokal nekje v zadnji vrsti.