Pokojni kralj popa tudi po smrti uživa brezpogojno podporo množice oboževalcev, ki so prišli njegovo čast branit v Park City, natančneje na festival Sundance, kjer so premierno predvajali
Pokojni kralj popa tudi po smrti uživa brezpogojno podporo množice oboževalcev, ki so prišli njegovo čast branit v Park City, natančneje na festival Sundance, kjer so premierno predvajali "šokantni" dokumentarec Dana Reeda. Foto: AP

V novem filmu Leaving Neverland James Safechuck in Wade Robson - med sabo se ne poznata, bežno naj bi se srečala le enkrat - pred kamerami podrobno razkrivata, kako ju je slavni pevec zlorabljal, ko sta bila še otroka. Z njima in njunima družinama naj bi začel graditi prijateljski odnos, ko sta bila stara deset in sedem let, starše pa postopoma prepričal, da so mu otroka zaupali v varstvo, tudi ko drugih odraslih ni bilo zraven.

Družina Jackson "utrujena"

64-letni Jermaine Jackson, starejši brat pokojnega kralja popa, od čigar smrti bo letos minilo desetletje, je v pogovoru v oddaji Good Morning Britain povedal: "Michaelu je sodila porota in bil je oproščen. Nikakršnih pravih dokazov ni bilo, nič niso našli in naj povem, da je naša družina utrujena od vsega skupaj." Dodal je: "Pustimo človeka počivati v miru. Veliko je storil za svet. V tem dokumentarcu ni niti trohice resnice. Živimo v času, v katerem lahko ljudje rečejo kar koli in to obvelja za resnično. Gospod Robson je pod prisego govoril drugače, ljudje pa raje verjamejo dokumentarcu."

(Robson, zdaj priznan koreograf, ki je delal tudi z Britney Spears in 'N Sync, je bil že leta 2005 osrednja priča obrambe na sojenju proti Jacksonu zaradi obtožb o pedofiliji, a si je do danes premislil in "obrnil ploščo".)

Štiriurni dokumentarec so predvajali na festivalu Sundance, bil naj bi tako pretresljiv, da so morali med premorom občinstvu "nuditi čustveno podporo". Tudi upravljavci Jacksonove dediščine so film obsodili in pravijo, da gre za "nezaslišan in pomilovanja vreden poskus, da bi zlorabili njegovo ime in zaslužili".

Režiser Dan Reed pa brani svoj izdelek in pravi, da gre verjeti zdaj odraslima moškima, ki sta se znašla v središču filma, saj "ne Wade ne James ne njuni družini niso bili plačani za sodelovanje v filmu, ne neposredno ne posredno". Sklenil je: "To ni zgodba o Michaelu Jacksonu. To je zgodba o spolni zlorabi otrok, ki se je zgodila dvema družinama, katerih življenja so se prepletla z Jacksonovim. Dejstvo, da je zlorabljal Michael Jackson, pa daje filmu odmevnost in pomembnost, ki ju pozdravljam."

Wade Robson, Dan Reed in James Safechuck. Foto: AP
Wade Robson, Dan Reed in James Safechuck. Foto: AP