Kraljica Elizabeta pred mogočnim prestolom. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta pred mogočnim prestolom. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta in princ Filip na prizorišču snemanja Igre prestolov
Kraljica je ob obisku dobila miniaturno različico prestola. Foto: Reuters

Železni prestol iz televizijske serije Igra prestolov (ki temelji na knjižni uspešnici Pesem ledu in ognja), velja za najbolj neudobnega v vseh sedmih kraljestvih dežele Westeros. Legenda pravi, da ga sestavlja 1.000 mečev, ki so jih prvemu kralju Aegonu Targaryenu po zmagi in združitvi vseh sedmih kraljestev v znak predaje izročili predstavniki plemiških družin z vse dežele (a v resnici jih je le okoli 200), v prestol pa jih je s svojo ognjeno sapo stopil Aegonov zmaj Balerion.

Ker je narejen iz ostrih mečev, je prestol izjemno neudoben, a je Aegon ravno to želel, saj je s tem hotel opozoriti, da "nihče ne sme nanj sesti brez skrbi, tako kot tudi ne sme vladati malomarno".

Gre seveda za delček zgodbe, ki je nastala v domišljiji Georgea Martina, a prestol je še kako resničen - za snemanje serije so ga namreč izdelali po navodilih Martina samega. Stoji v Prestolni dvorani Rdeče trdnjave oz. na prizorišču snemanja večjega dela serije Igra prestolov v Belfastu na Severnem Irskem.

Spoznala tudi igralce
Danes si ga je v okviru svojega obiska Severne Irske v spremstvu moža, vojvode Edinburškega, ogledala tudi kraljica Elizabeta II. in se v studiih srečala z nekaterimi znanimi igralci iz HBO-jeve serije - v roke je tako segla Maisie Williams (ta igra Aryo Stark), Sophie Turner (Sansa Stark), Kitu Haringtonu (Jon Snow), Leni Headey (Cersei Lannister) in še nekaterim drugim.

Po prizoriščih snemanja sta Elizabeto in Filipa popeljala David Benioff in Dan Weiss, glavni producent serije in njen pisec. Poleg Prestolne dvorane si je kraljevi par pobliže ogledal tudi druge dele slovite Rdeče trdnjave in dvora, poimenovanega Kraljevi pristanek, nato pa je Elizabeta - kot se za kraljico spodobi - v dar dobila svojo miniaturno različico železnega prestola.

To, da je kraljica obiskala prizorišče snemanja omenjene fantazijske serije, je sicer nenavadno, po drugi strani pa povsem razumljivo - snemanje je namreč precej spodbudilo pešajoče severnoirsko gospodarstvo, omogočilo 900 rednih in 5.700 honorarnih zaposlitev, Belfastu in okolici pa v zadnjih štirih letih prineslo okoli 110 milijonov evrov (dobrih 87 milijonov funtov).

Ker pretežni del serije snemajo na Severnem Irskem (del pa tudi v Dubrovniku), se zadnja leta tja zgrinjajo množice oboževalcev Igre prestolov, ki si želijo pobliže ogledati kraljevi dvor, in tako puščajo lepe zneske tudi tamkajšnjim turističnim delavcem, polnijo hotele in obiskujejo lokalne pube.