Odnos med Ivanko in Melanio naj bi bil vse prej kot ljubeč. Foto: AP
Odnos med Ivanko in Melanio naj bi bil vse prej kot ljubeč. Foto: AP
Melania se je z ganskimi otroki fotografirala dva dni, preden je Ivanka objavila posnetek druženja s temnopolto deklico v Severni Karolini. Foto: AP
Trump je posebno mesto v administraciji namenil tako Ivanki kot njenemu možu Jaredu Kushnerju. Na sliki z Johnom Kellyjem, ki deluje kot posrednik med ekipama Ivanke in Melanie. Foto: AP

Prva dama in prva hčerka ZDA imata v Beli hiši zelo različni vlogi – medtem ko se Melania v politiko večinoma ne spušča in biva v Vzhodnem krilu, je Ivanka tista, ki spremlja očeta na zborovanjih in ima lastno pisarno v Zahodnem krilu.

Prve hčerke, kot je 37-letna Ivanka, nedvomno v Washingtonu še ni bilo. Je neposredno vpletena v sprejemanje političnih odločitev in ima uradno funkcijo svetovalke predsedniku.

In čeprav druga drugi zaradi narave svojih zadolžitev kaj dosti ne hodita v zelje, pa Ivankina vloga v Trumpovi administraciji baje povzroča napetosti.

In medtem ko je Vanity Fair v svojem lanskem profilu 48-letne Melanie Trump njen odnos z Ivanko označil za "v redu" (citat vira blizu Ivanke), pa zdaj New York Times odnos najstarejše Trumpove hčerke z mačeho opisuje kot "zapletenega".

John Kelly kot posrednik
Vodja osebja v Beli hiši John Kelly, že tako zadolžen za neprijetne naloge odslavljanja tistih, ki se znajdejo v Trumpovi nemilosti (nazadnje generalni tožilec Jeff Sessions), naj bi deloval tudi kot posrednik med Ivankinim in Melanijinim osebjem, kadar se tovrstne napetosti med ženskama pojavijo.

Kelly je sicer v preteklosti že bil kritičen do angažmaja Trumpovih otrok v administraciji, češ da se "igrajo vlado".

In upokojeni general marincev je moral po poročanju NY Timesa nedavno posredovati tudi, ko sta se Melania in Ivanka sprli, ker sta v razmiku le nekaj dni obe pozirali s temnopoltimi otroki.

Prva dama je to storila v sklopu svoje oktobrske turneje po Afriki, ko je v Gani pestovala afriškega malčka, video dogodka pa je bil objavljen tudi na uradnem Instagramu Trumpove.

Napetosti zaradi posnetka
A le dva dni pozneje je Ivanka na svojem Instagramu objavila video iz Severne Karoline, kjer je obiskala območje, prizadeto v orkanu Florence. Na posnetku vidimo Ivanko, kako daje "petko" temnopoltemu dekletcu.

In kot kaže, naj bi prav ta posnetek povzročil nove napetosti med prvo damo in prvo hčerko, čeprav vse podrobnosti niso znane. Je pa bil Kelly zadolžen, da se pogovori z ekipama obeh žensk glede tega. In "to" naj bi bilo podvajanje selfijev s temnopoltimi otroki, očitno.

Težava naj bi bila tudi v tem, da je Ivanka načrtovala uradno potovanje v Afriko, še preden je Melania naznanila, da se tja odpravlja na svojo prvo samostojno turnejo kot prva dama. Na začetku oktobra je tako obiskala Egipt, Kenijo, Malavi in Gano, pri tem pa se ni mogla ogniti kontroverznostim, saj so kritike zmotila njena "kolonialna" oblačila.

Ker je morala Ivanka zaradi Melanijine turneje svojo afriško potovanje preložiti, bo zdaj v spremstvu republikanskega senatorja Lindseyja Grahama tja odpotovala januarja.

View this post on Instagram

Thank you Ghana!

A post shared by First Lady Melania Trump (@flotus) on Oct 4, 2018 at 9:01am PDT