Felix in Nici sta par že nekaj let. Foto: Twitter
Felix in Nici sta par že nekaj let. Foto: Twitter
Felixov skok v temo. Foto: EPA
Nicole (na sliki desno) je s Felixovimi starši zadrževala dih. Foto: EPA

43-letni Baumgartner in 26-letna nekdanja avstrijska manekenka in mis spodnje Avstrije Nicole Oetl se bosta pred oltar podala za novo leto, par pa nato načrtuje selitev v švicarski Arbon, kjer se bo upokojeni Baumgartner usmeril v pilotiranje helikopterjev za gorske reševalne in gasilske misije.

Kot poroča Daily Mail, je Baumgartner načrtovanje poroke začasno postavil v kot, dokler ni izpolnil svojega življenjskega cilja: skokom iz kapsule z višine 39.045 metrov nad zemeljskim površjem s hitrostjo 1.342 kilometrov na uro. Drzni podvig je njegova zaročenka (skupaj s Felixovimi starši in vsem svetom) v živo spremljala s cmokom v grlu.

Tudi spletni rekordi
Zdaj, ko je rekordni skok preživel brez praske, je Baumgartner pripravljen dahniti usodni "da". "Neustrašni Felix" je pred nedeljskim podvigom letel čez Rokavski preliv s krilci na hrbtu ter skočil s kipa Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru in s 101-nadstropnega Taipei Towerja v Tajvanu. A kar mu je uspelo pred dvema dnema, je pomaknilo nove meje za človeštvo.
Samo na YouTubu si je posnetek ogledalo osem milijonov ljudi, dramatičen skok je spremljalo 40 televizijskih mrež v 50 državah sveta, komentarjev na Twitterju je bilo največ do zdaj, na Facebooku pa je najmanj 216.000 ljudi videlo fotografijo pristanka, saj jih je toliko označilo, da jim je fotografija všeč.

V "spirali smrti"
Baumgartner je priznal, da je na neki točki med svojim skokom padel v nenadzorovano "spiralo smrti", ko ni vedel, ali se bo lahko rešil ali ne. Niti znanstveniki niso mogli natančno predvideti, kako se bo Avstrijčevo telo odzivalo v situaciji. Lahko bi omedlel, lahko bi mu postalo slabo, lahko bi mu celo počila zrkla.

43-letnik je preživel pet let v avstrijski vojski, kjer je bil del padalske ekipe. Leta 1995 se je naučil "base jumpinga", le dve leti pozneje pa je bil že svetovni prvak v tem športu in si pridobil sponzorstvo Red Bulla. Po tem je meja postala nebo - Felix je poskušal vse nevarnejše skoke, nekoč je celo rekel, da bi bil rad znan kot "Bog neba".
Leta 2003 pa je povsem prestrašil takratno dekle Katjuschko Altmann, ko je skočil z letala na višini 9000 metrov in poletel čez Rokavski preliv s krili iz karbonskih vlaken.