Nasmejana Lori Loughlin po današnjem obisku sodišča v Bostonu. Foto: Reuters
Nasmejana Lori Loughlin po današnjem obisku sodišča v Bostonu. Foto: Reuters

Zvezni sodnik Nathaniel Gorton je danes sporočil, da se bo igralka skupaj z možem modnim oblikovalcem Mossimom Giannullijem in drugimi šestimi starši, obtoženimi sodelovanja v obsežnem sistemu podkupovanja in goljufij na ameriških univerzah, oktobra morala zagovarjati. To je prva skupina staršev. Druga skupina, v kateri je še sedem staršev, pa bo na sojenje morala počakati do januarja.

Med preiskovanimi je bilo 53 bogatih in vplivnih ljudi, proti 35 staršem so vložili obtožnice, med njimi tudi proti dvema igralkama: poleg zvezdnice serije Polna hiša še proti zvezdnici serije Razočarane gospodinje, Felicity Huffman. Ta je še z nekaj starši krivdo priznala, zato je morala prestati 14-dnevno zaporno kazen, opraviti je pa morala še 250 ur družbenokoristnega dela. Nekateri od staršev, ki so priznali krivdo, so morali plačati še denarno kazen.

Tožilstvo Loughlinovi in njenemu možu očita, da sta glavnemu organizatorju mreže Williamu Singerju plačala pol milijona dolarjev, da je njuni hčerki spravil na univerzo v Južni Kaliforniji, kar naj bi dosegel s podkupovanjem in pretvezo, da sta dekleti nadarjeni veslačici (čeprav nista bili nikoli aktivni v omenjenem športu). Zakonca sta nato 500.000 dolarjev podkupnine prikazala kot donacijo univerzi in jo uveljavljala kot davčno olajšavo.

Pred zaslišanjem v četrtek sta odvetnika Loughlinejeve in Giannullija od Gortona neuspešno zahtevala, naj se odloži sojenje. Navedla sta nove dokaze – osebna sporočila Singerja –, ki po njunem mnenju podpirajo trditve para, da sta mislila, da so njuna plačila zakonita donacija univerzi, ne pa podkupnina.

"To je oprostilna okoliščina," je na sodišču povedal odvetnik para William Trach.