Twin Peaks se začne z najdbo trupla Laure Palmer, nato pa umor raziskuje FBI-jev agent Dale Cooper. Foto: YouTube
Twin Peaks se začne z najdbo trupla Laure Palmer, nato pa umor raziskuje FBI-jev agent Dale Cooper. Foto: YouTube
Napovednik s "posebnim naznanilom" so objavili danes. Foto: YouTube
Serija je leta 1991 doživela prezgoden konec, a si je pridobila goreč krog oboževalcev. Foto: ABC
Pred tedni je MacLachlan na svojem Twitterju objavil skupno fotografijo z Lynchem in spodbudil nova ugibanja. Foto: Twitter Kyle MacLachlan
Še vedno prelestna Mädchen Amick (v seriji je igrala Shelly) na julijski galaprireditvi ob izdaji Blu-ray izdaje Twin Peaksa. Foto: Reuters

Lynch in Frost bosta devet novih epizod začela snemati prihodnje leto za TV-hišo Showtime. Serija naj bi se nato začela predvajati leta 2016.

Kot poroča spletna stran Welcome to Twin Peaks, si želita avtorja pripeljati nazaj čim večji del originalne zasedbe, pri čemer je Kyle MacLachlan, ki je igral FBI-jevega agenta Dala Cooperja, že privolil v vrnitev v Twin Peaks.

Vrnila naj bi se tudi Angelo Badalamenti, ki je s svojo zloveščo glasbo nedvomno eden ključnih elementov izvirnika, v nadaljevanje pa naj bi privolil tudi mojster montaže Duwayne Dunham.

Po poročanju Varietyja naj bi vse epizode režiral Lynch, skupaj s Frostom pa trenutno še pišeta scenarij.

Čas za oživitev serije, ki jo je TV-hiša vrtela med letoma 1990 in 1991, ne bi mogel biti boljši - zanimanje za Twin Peaks v vseh teh letih nikakor ni pojenjalo, poleti so ob vsesplošnem navdušenju izdali posebno Blu-ray DVD-izdajo serije s še nikdar prikazanimi prizori, predelave (bodisi filmov bodisi serij) pa so v modi. In začetek leta 2016, ko naj bi oživljeno serijo predvajali, bi ravno sovpadlo s 25. obletnico konca serije in tako potrdilo besede duha Laure Palmer v zadnji epizodi, ko je s svojim eteričnim glasom zašepetala: "Vidimo se čez 25 let."

Novi Twin Peaks tako nedvomno ne bo predelava starega, ampak nadaljevanje zgodb in likov iz druge sezone - a četrt stoletja pozneje. "Ni predelava. Zgodba se nadaljuje. Semena, kam gremo, so bila zasajena tam, kjer smo bili," je povedal Frost za TVLine. "Vedno sem govoril, da je bil Twin Peaks zame kot roman, katerega vsako stran smo posneli. Zato je to zdaj bolj tako, kot da bi našli nov roman sage, ki ga zdaj želimo oživiti."

Frost, ki je z Lynchem vsa ta leta ostal v stikih, je povedal še, da sta z Lynchem idejo, da bi se ponovno odpravila v Twin Peaks, dobila na nekem kosilu pred tremi leti. "Zame in za vse, ki so sodelovali v izvirniku, je bil Twin Peaks vrhunec. In da lahko obiščeš kraj leta pozneje in videti, kaj lahko zdaj naredimo, česar prej nismo vedeli, je življenjska priložnost."

Vrsta znakov, da se nekaj pripravlja
V zadnjem času je bilo sicer kar nekaj znakov, da se nekaj kuha. Najprej se je v Los Angelesu pojavil skrivnostni oglas, ki je iskal "prsate" igralke za vlogo natakarice v Twin Peaksu. Oglas je bil umaknjen, Frost pa je bil prisiljen na Twitterju zanikati, da bi bila v delu kakršna koli nova različica serije.

Nato so se za potrebe DVD-izdaje ponovno sešli glavni protagonisti, Rayu Wisu, ki je v seriji igral Laurinega očeta Lelanda, je na neki galaprireditvi ušlo, da "nikoli ne reci nikoli", julija je Ameriški filmski inštitut (AFI) v Los Angelesu priredil poseben poklon seriji, septembra pa je MacLachlan na svojem Twitterju objavil fotografijo z Lynchem.

In potem je še sam Lynch na filmskem festivalu v Lucci prejšnji teden sumljivo veliko omenjal Twin Peaks. "Vedno govorim, da obožujem zgodbo v nadaljevanju. Imeti rad neki svet ter iti globlje in globlje v ta svet, tako da vedno obstaja ta možnost, ampak morali boste počakati in videti," je odgovoril sedmi sili na vprašanje o morebitnem nadaljevanju.

Neponovljiva serija
Na taka in podobna vprašanja mora sicer Lynch bolj ali manj redno odgovarjati tako rekoč vsako leto. Čeprav je po koncu Twin Peaksa posnel nekaj bolj ali manj odmevnih filmov (The Straight Story, Izgubljena cesta, Mulholland Drive, Inland Empire), pa uspeha Twin Peaksa - "sodobne klasike" - nikdar ni zares ponovil. Malce smole je imel tudi, da so na televiziji zavrnili njegov pilot serije, nekakšen spin-off Twin Peaksa, ki bi se vrtel okoli seksapilne Audrey Horne (Sherilyn Fenn). Iz pilota je nazadnje nastal film Mulholland Drive.

Twin Peaks je bila serija pred svojim časom - celo danes se zdi, da nima prave konkurence. Številne serije o malih ameriških mestih s čudaškimi liki so gradile na twinpeaksovski zapuščini, a jim ni uspelo do popolnosti poustvariti istega tesnobnega vzdušja in tako izjemnega spoja žanrov. Gospa s polenom, velikan, pritlikavec in morilec BOB ostajajo nepozabni, prav tako krilatice, kot so "prekleto dobra kava" in "sove niso, kar se zdijo".

Lynch je prav v Twin Peaksu najbolje v žanr klasične ameriške žajfnice in klasične detektivke vnesel elemente paranormalnega in metafizičnega, ne bi pri tem izgubil rdečo nit, kot se mu je to dogajalo v njegovih zadnjih filmih.

Ali lahko Lynch in Frost, ki sta se že z drugo sezono tudi zaradi svojih ustvarjalnih neskladij malce izgubila, ponovita uspeh? Treba bo počakati dobro leto dni, a Frost pravi, da bosta z Lynchem nedvomno bolj gradila na uspehu prve sezone kot pa na malce ponesrečeni drugi.
Kaja Sajovic