Princea so mrtvega našli v dvigalu na njegovem posestvu Paisley Park. Foto: Reuters
Princea so mrtvega našli v dvigalu na njegovem posestvu Paisley Park. Foto: Reuters

V ponedeljek je bilo objavljenih več dokumentov o smrti ameriške glasbene legende. Uradni vzrok smrti se glasi, da je šlo za nesrečo oziroma predoziranje s protibolečinskimi tabletami fentanil, še danes pa ni jasno, kdo in kje je glasbeniku priskrbel količine tega močnega opioida za blaženje bolečin, ki je bil zanj 21. aprila leta 2016 usoden.

V njegovi vili namreč niso našli recepta za fentanil, ki je kar 50-krat močnejši od heroina. Te podatke so na željo tožilstva do zdaj skrivali.

Ko je policija preiskala njegov dom Paisley Park v bližini Minneapolisa, je v hiši našla več različnih opioidov, nekaj jih je imelo na škatlicah imeni Princeovega varnostnika Kirka Johnsona in nekega prijatelja. Več tablet, ki se uporabljajo za lajšanje bolečin, revmatski artritis in kašelj, so našli tudi v različnih embalažah, na primer v stekleničkah, v katerih naj bi bili sicer vitamini, in v škatlicah, v katerih naj bi bil aspirin.

"Prince je imel tablete spravljene v več sobah svoje vile, tako v spalnici kot v garderobi in kopalnici," so zapisali v preiskavi. V tej so zaslišali tudi zdravnika Michaela Schulenberga, ki je bil pri Princeu dvakrat v tednu pred njegovo smrtjo, nazadnje dan pred njegovo smrtjo. Kot navaja Star-Tribune na svoji spletni strani, ga je zdravil zaradi abstinenčnih simptomov, povezanih z odvisnostjo od opiatov. Po njegovi smrti so njegovi bližnji sicer zanikali, da bi užival mamila.

Nihče ni vedel za njegove težave
Pred smrtjo je glasbenik, ki je v karieri prodal več kot 100 milijonov plošč, med njegovimi najbolj znanimi uspešnicami pa so Let's Go Crazy, When Doves Cry, Little Red Corvette, 1999, Kiss in Purple Rain, odpovedal več koncertov. Takrat razloga niso navedli, po njegovi smrti pa so mediji sklepali, da ni želel ali mogel nastopati prav zaradi odvisnosti od protibolečinskih zdravil. Svojo odvisnost je več kot uspešno skrival pred očmi javnosti, saj je imel sloves glasbenika, ki se prehranjuje vegansko in na splošno živi zdravo življenje.

Novoobljavljeni dokumenti še razkrivajo, da Prince, ki je bil na glasbenem prizorišču pomembna osebnost skoraj 40 let, ni uporabljal prenosnega telefona, pri elektronski pošti pa se je skrival za več različnimi imeni. Prav tako ni imel stalnega osebnega zdravnika, zato so njegovi sodelavci pogosto iskali zdravnike, ki so mu pred nastopi vbrizgali injekcijo vitamina B-12.