Oprah bo mogoče videti tudi v filmu Leeja Danielsa The Butler. Foto: EPA
Oprah bo mogoče videti tudi v filmu Leeja Danielsa The Butler. Foto: EPA
Švica
Švica je junija močno poostrila zakonodajo za prosilce za azil, nekatera mesta pa zdaj uvajajo ostra pravila glede pojavljanja na javnih krajih, ki so že naletela na ostre kritike aktivistov za človekove pravice. Foto: EPA
Švica se sooča z obtožbami rasizma

Incident, v katerem se je ameriška televizijska voditeljica označila za "žrtev rasizma", se je zgodil julija, ko se je Oprah v Švici udeležila poroke pevke Tine Turner. Očitno si je v Zürichu, sicer enem najdražjih mest na svetu, privoščila tudi nakupovalni izlet, a v eni izmed modnih trgovin višjega razreda je doživela neprijetno presenečenje.

Prodajalka je, kot pravi Oprah zaradi njene barve kože, sklepala, da so izdelki zanjo predragi, kar ji je tudi povedala naravnost v obraz. Oprah, ki je neprijetno izkušnjo sama razkrila med gostovanjem na eni izmed televizij, je dodala: "Nisem se hotela prepirati, zato sem se mirno obrnila in odšla iz trgovine. A ta izkušnja dokazuje, da rasizem še ni izginil, da je še vedno tu in ostaja težava."

Glede izrečenih besed so se oglasili tudi iz omenjene modne trgovine in zanikali, da je bila voditeljica "žrtev rasizma". "To je primer absolutnega klasičnega nesporazuma," je dejala lastnica trgovine Trudie Goetz za Reuters in dodala: "To nima nobene povezave z rasizmom. Pri nas je kupec kralj."

Kot je pojasnila Goetzeva je želela prodajalka le pokazati še druge torbe, narejene iz drugih materialov, kar naj bi Winfreyjeva razumela, da ji ne želi prodati torbice. "Le kdo ne bi želel prodati torbice za 35.000 švicarskih frankov," je še dodala Goetzeva.

Zaslužkarica, da je kaj
Oprah že nekaj let velja za najvplivnejšo osebo v svetu šovbiznisa. Odraščala je le z materjo v skromnih razmerah, pri 32 letih, ko so njeno pogovorno oddajo začeli predvajati po vsej državi, pa je že postala milijonarka. Od takrat je presegla več "naj" rekordov - pri 41 letih je bilo njeno premoženje vredno 340 milijonov dolarjev, s čimer je zamenjala Billa Cosbyja kot edinega temnopoltega Američana na Forbesovi lestvici najbogatejših 400 ljudi. Čez nekaj let je postala tudi najbogatejša temnopolta Američanka v 20. stoletju in edina temnopolta milijarderka na svetu.

V rahlo opravičilo nerazgledanosti prodajalke pa morda to - Oprahine oddaje na švicarskih televizijah ni mogoče videti.

Švicarska turistična organizacija se je zvezdnici opravičila prek Twitterja. Zapisali so: "Ta oseba je ravnala zelo narobe." Njihova predstavnica za stike z javnostjo Daniela Baer se je za neljubi incident opravičila tudi z izjavo za tiskovno agencijo AP. "Žal nam je, da se je to zgodilo njej."

Prosilce za azil odstraniti z javnih mest
V Švici, ki trenutno zaostruje zakonodajo na področju podeljevanja azila, so trditve slavne Oprah že ocenili kot "katastrofo za ugled države". Država se je namreč znašla pod plazom kritik, ker nekatera mesta načrtujejo, da bodo prosilcem za azil prepovedala pojavljanje na javnih mestih, kot so bazeni, igrišča in knjižnice. Za prepovedi so se odločili, da bi preprečili napetosti med prebivalci.

Kontroverzna napoved je odraz naraščajočega nezadovoljstva švicarskih volivcev zaradi števila prosilcev za azil v primerjavi s številom prebivalcev. Švica ima namreč enega največjih odstotkov prosilcev v Evropi: v Švici je razmerje 1 prosilec za azil na 332 prebivalcev, medtem ko je evropsko povprečje 1 prosilec na 625 prebivalcev. Trenutno za azil v Švici prosi okoli 48.000 ljudi.

Švica se sooča z obtožbami rasizma