Lochte sodi med najbolj priljubljene ameriške olimpijce. Foto: EPA
Lochte sodi med najbolj priljubljene ameriške olimpijce. Foto: EPA
'Na splošno sem precej starejši, pametnejši in boljši športnik, kot sem bil v Pekingu. Spremenil sem svoj režim prehranjevanja in začel dvigovati uteži,' razlaga svojo novo taktiko Lochte. Foto: EPA
Lochte v prostem času rad igra košarko in deska na snegu. Njegova velika strast je tudi oblikovanje oblačil - predvsem poslovnih oblek. Foto: Reuters
Ryan ima še dve starejši sestri, Kristin in Megan, ter dva mlajša brata, Devona in Brandona. Njegovi starši so se ločili leta 2010. Foto: Facebook
Z velikim rivalom Phelpsom na tiskovni konferenci pred prvim tekmovanjem v Londonu. Foto: EPA
Speedo je zanj ustvaril posebne športne copate. Foto: EPA

27-letni Newyorčan za tiste, ki plavanje spremljajo tudi zunaj olimpijskih iger, seveda ni noben novinec (njegove prve OI so bile tiste leta 2004), prav tako ni nova njegova nadvlada nad slavnejšim rojakom, Michaelom "človekom strojem" Phelpsom.
"Umakni se, Michael," so avgusta 2010 zapisali v reviji Sports Illustrated nad fotografijo zmagoslavnega Lochteja, ki je na panpacifiškem plavalnem prvenstvu v Irvinu osvojil skupno šest zlatih medalj. Decembra je nato pometel s konkurenco še na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v Dubaju, kjer je Lochte postal prvi posameznik v zgodovini prvenstev s sedmimi medaljami.
Ob koncu leta se je njegova bera kolajn z mednarodnih tekmovanj ustavila pri 13, od tega kar 12 zlatih, in simpatični Američan je bil tako rekoč brez konkurence proglašen za najboljšega plavalca leta.

Zanimivosti:
- Ima štiri brate in sestre.
- Je navdušen rolkar.
- Medalje sprejema z diamantnim aparatom za zobe.
- Njegova velika strast je oblikovanje oblačil za moške.
- Na dan zaužije 8.000-12.000 kalorij, kar je od štirikrat do petkrat več od količine, ki jo potrebuje povprečen moški. Na jedilniku so sendviči z arašidovim maslom, jajca, palačinke, zrezki in hektolitri športne pijače Gatorade.

Maščevanje Phelpsu za olimpijske igre v Pekingu, so se nasmihali opazovalci. Lochte je iz Kitajske leta 2008 prinesel dve zlati in dve bronasti medalji, medtem ko je leto dni mlajši Phelps z osmimi zlati pisal zgodovino.

"Moje igre"
"Lani sem bil res najboljši, a letos je zgodba drugačna," je pred prvo disciplino, 400 metrov mešano, skušal nižati pričakovanja meter 88 visoki plavalec, ki je lansko sezono znova končal kot najboljši na svetu.
A ko je ciljno črto v soboto prečkal z orjaško prednostjo pred najbližjim zasledovalcem, Brazilcem Thiago Pereiro (Phelps je s četrtim mestom, ki ga je komentiral kot "usrana tekma", močno razočaral), je bilo lažne skromnosti konec - tudi za fanta, ki zmag nikdar ne slavi s kakšnimi huronskimi kriki, trkanjem po prsih ali kakšno drugo ošabno potezo zmagovalca. "Ko sem se dotaknil stene v cilju, sem bil kar v šoku, čeprav sem pred tekmo vedel, da sem sposoben zmagati. Obrestovala so se štiri leta trdega dela. Čutim, da je to moje leto in da bodo to moje olimpijske igre."

Prvo zlato na letošnjih igrah že ima v žepu, napovedujejo mu jih še štiri. "Lahko bi osvojil eno medaljo ali pa 20, pa bom enako srečen," je pred odhodom v London povedal Lochte za Men's Journal. "Plavanje me ne definira. Ničemur se ne bom odpovedal zaradi njega. Še vedno bom točno to, kar sem, in se v življenju zabaval. Veliko je plavalcev, ki vse svoje življenje podredijo plavanju, a zame je to le šport."

Z diamanti v zobeh in zlatom okoli vratu
Nekateri so večno nasmejanega plavalca sicer kritizirali, ker na podelitvi medalj nosi diamantni aparat za zobe - a se s tem ne obremenjuje: "Nekateri zadrteži so se jezili, da to ni dobro in da ni športno. Saj ni smisel, da bi ravno razkazoval aparat med slovesnostjo, se pa ne bojim kazati svoje osebnosti. In to šport potrebuje. Če hočemo plavanje bolj popularizirati, moramo začeti kazati svoje osebnosti."
Svojo osebnost (in še kaj več) pa je v piarovskih pripravah na OI postavil na ogled tudi v junijski številki revije Vogue. Lochte je bil presenetljivo šele četrti moški v zgodovini "modne biblije", ki ga je doletela čast naslovnice Voguea. Pred njim so bili to George Clooney, Richard Gere in LeBron James.
27-letnik na naslovnici razkazuje svoj natrenirani torzo, na vsaki strani pa mu družbo delata še dve ameriški olimpijki, 30-letna nogometna zvezdnica Hope Solo in prav toliko stara teniška šampionka Serena Williams. Na notranjih straneh revije pa Lochte v črnih minimalkah pozira z 19-letno supermanekenko Karlie Kloss.
Nočna mora na treningih
Lochteju je bilo plavanje položeno v zibko. Njegov nemško-angleški oče Steven je bil trener plavanja, njegova na Kubi rojena mama pa prav tako navdušena plavalka. Družina se je že zgodaj z newyorškega podeželja preselila na Florido, da bi Lochte starejši lahko treniral.
Ryana, ki je začel plavati pri petih letih, je zaradi neprimernega vedenja (vlečenje otrok za noge, pihanje mehurčkov in skrivanje na drugem koncu bazena) oče pogosto vrgel s svojih tečajev. "Ko se je 'zafrkaval', sem ga poslal pod prho. Več časa je preživel pod prho kot v bazenu," se v intervjuju za Telegraph spominja Steven Lochte. Pri 14 letih, ko je doživel poraz na mladinskih OI, se je Ryanov odnos do plavanja nenadoma spremenil in je začel trdo trenirati.
Zanimivo je, da nobena izmed poškodb, ki si jih je v teh letih pridelal Ryan, ni povezana s plavanjem - koleno so mu operirali, potem ko si ga je poškodoval med - breakdanceom (!), gleženj si je že trikrat zlomil med rolkanjem, zlom rame pa je utrpel po padcu z drevesa med igranjem skrivalnic z mlajšim bratom.

Prezaposlen za dekleta
Poleg kopice medalj si je Lochte, ki je diplomiral iz športnega menedžmenta, do danes nabral tudi vrsto sponzorjev (Gillette, Gatorade, Speedo, Ralph Lauren), ki ga zaradi postavnosti in lepih obraznih potez (do pred kratkim so ga krasili še "angelski" kodri las) radi vzamejo za svojega manekena. Ni treba posebej poudarjati, da mu tudi oboževalk ne manjka, a, kot je v Londonu za Us Weekly povedala plavalčeva mama Ileana, je njen Ryan preprosto "preveč zaposlen", da bi bil plejboj.

"Tako dobrosrčen in topel je, da mislim, da si ne želi resne zveze z nikomer - preprosto ne bi bilo pravično do dekleta, saj nima časa," je Lochtejeva razložila, zakaj je njen oblegani sin še vedno samski. A čeprav pravi, da je najponosnejša mama na svetu, ki si nenehno želi poljubljati panoje z Ryanovo podobo, se vseeno huduje nad pretirano sproščenostjo svojega sina. "Včasih bi ga kar ubila! Včasih je preprosto preveč sproščen in ležeren. Kar stresel bi ga človek."