Princ Harry je Meghan Markle spoznal maja v Torontu, ko je bila ona še v zvezi s kanadskim kuharskim mojstrom Coryjem Vitiellom. Foto: Reuters
Princ Harry je Meghan Markle spoznal maja v Torontu, ko je bila ona še v zvezi s kanadskim kuharskim mojstrom Coryjem Vitiellom. Foto: Reuters
Daily Mail se je na široko razpisal tudi o Meghaninih "vročih prizorih" v seriji Suits. Foto: Youtube
Harryjev "običajni tip" - britanske svetlolaske. Na sliki z nekdanjim dekletom Chelsy Davy. Foto: Reuters
Princ Harry se je v zadnjih letih precej umiril in ne beli več las toliko, kot takrat, ko je povzročil pravi škandal, ko se je na prijateljevo rojstnodnevno zabavo odpravil v nacistični uniformi. Foto: Reuters

"Britanski tisk je zelo jasen, da je Meghanino razmerje s Harryjem škandalozno, in to zaradi vrste razlogov," piše Guardian, ki se sicer v običajne trače in rumenilo le redko spušča. "Ločena je, starejša, v ameriški TV-seriji Suits je igrala v pohujšljivih prizorih - in njena mama je vidno temnopolta, z dredi. Te podrobnosti ne bi bile nič posebnega, nič pomembnega ali neprimernega - če bi šlo za katero koli drugo romanco."

Mediji na Otoku so sicer pri opisih Marklove, 35-letne igralke, rojene v mešanem zakonu, precej politično korektni - "glamurozna brinetka", "odklon od običajnega Harryjevega tipa ženske", "ne svetlolasega tipa prejšnjih deklet" - tako Daily Mail.

Kraljeva družina kot antiteza raznolikosti
Marklova je bila rojena "100-odstotno temnopolti" materi, kot jo opisuje, in belopoltemu očetu v Los Angelesu, a živi v Torontu, kjer je maja, ko je bila še v zvezi s kanadskim kuharskim mojstrom Coryjem Vitiellom, spoznala rdečelasega princa na neki dobrodelni prireditvi - obema je namreč skupen družbeno zavedni angažma - ona kot ambasadorka globalnega razvoja, on s svojo dobrodelno organizacijo v Afriki. A to očitno za starokopitne britanske medije in kraljevo družino ni dovolj, saj bolj bode v oči, da je Marklova tri leta starejša od Harryja, da jo je globalno TV-občestvo že videlo polgolo in da, no, "ni klasična svetlolaska".

Igralka je sicer o svoji rasi vedno govorila zelo odkrito in bila vedno ponosna na svoje temnopolte korenine, kar leta 2016 ne bi smel več biti noben dejavnik, ki bi zvezo definiral kot "škandalozno", a kot piše Guardian, gre pri petem v vrsti za britanski prestol za povsem drugo zgodbo. "Sam koncept kraljeve družine je antiteza raznolikosti. Terminologija je zelo povedna: modra kri, iz španske skovanke iz 16. stoletja sagre azul, s katero naj bi razlikovali med rasno superiornim belopoltim krščanskim plemstvom (z bledo poltjo, ki razkriva modre žile) ter Židi, muslimani in Zahodnoafričani, ki so jih Evropejci pospešeno izrinjali s celine."

Modra kri
In čeprav je od 16. stoletja preteklo že kar nekaj časa, se izraz "modra kri" še vedno povsem neproblematično uporablja, pa čeprav se je v teh stoletjih verjetno tudi že malce pomešala. Znana je namreč afiniteta evropskega plemstva do svojih temnopoltih sužnjev in suženj, o zunajzakonskih zvezah aristokracije pa je bilo tudi že veliko napisanega. Ni presenetljivo, da naj bi kraljica Charlotte, žena kralja Jurija III., imela nekaj afriške krvi, kot tudi kraljica Philippa, žena Edwarda III., ki so jo opisovali kot žensko "širokih nosnic, velikih ust in rjave polti".

"Tako nepripravljeni smo sprejeti etnični izvor kraljeve družine, kot smo pri preučevanju njihovih večstoletnih povezav s trgovino s sužnji. Ko so kraljevega zgodovinarja Huga Vickersa pred leti vprašali o rodu kraljice Charlotte, je Britancem zagotovil, da tudi, če bi afriška kri res prodrla v kraljevi rodovnik, "to ne bi imelo sramotne konotacije, prav gotovo pa ne bi bilo vidno, da so znatno temnopolti". "Kakšno olajšanje," so sarkastični pri Guardianu.

Ne tako prikriti rasizem
Dejstvo je, da so tudi v 21. stoletju predsodki glede mešanja ras v britanskem plemstvu še kako živi. Če ne drugega, tiste ali tisti, ki se zapletejo z "modro krvjo", dobijo ne ravno subtilno opozorilo: "Si prepričana v to, kar delaš 400 let staremu rodovniku?" česar je bila deležna Emma McQuiston, salonska levinja mešanega rodu, ki se je poročila z dedičem Longleata, vikontom Weymouthom. O hudi diskriminaciji je tožila tudi Nimmy March, posvojena hčerka vojvode in vojvodinje Richmondske, podobnih primerov pa je na Otoku še kar nekaj.

Guardian pa ob tem še izpostavlja, da so najbolj privilegirani člani britanske družbe iz nekega razloga tudi izjemno neuki ("Gre tu za čisti rasizem ali pomanjkanje izobrazbe?"), glede na to, da je princ Philip tradicionalno oblačilo nigerijskega predsednika označil za pižamo, sam princ Harry (32) pa se je na prijateljevo rojstnodnevno zabavo, ki je imela za temo "kolonialno in domorodno", odpravil v nacistični uniformi.

"Če je bil Harry poprej popolnoma slep za kompleksen svet rase in identitete, bo kmalu dobil intenziven tečaj. Novica o njegovi zadnji zvezi grozi, da bo splavila na površje britanska pereča, nerešena vprašanja o mitu kraljevske rasne čistosti."