Danes 44-letna Kerriganova se le redko pojavi v javnosti. Foto: EPA
Danes 44-letna Kerriganova se le redko pojavi v javnosti. Foto: EPA
Tonya Harding
'Ameriško zlobno dekle' Tonya Harding, kot so jo opisovali mediji, je v boksu dosegla nekaj zmag, a tudi v tem 'poklicu' ni zdržala dolgo. Foto: EPA

Pisal se je 6. januar 1994 in bilo je ameriško prvenstvo v umetnostnem drsanju, ki je odločalo o tem, kdo bo zastopal ameriške barve na bližajočih se olimpijskih igrah v Lillehammerju na Norveškem. Nancy Kerrigan je bila vroča favoritka za zmago, a doživela je pravi šok. Med ogrevanjem je k njej je pristopil neznanec in jo s palico udaril v koleno. To je bil incident brez primere, sploh če vemo, da je umetnostno drsanje "čez lužo" zelo priljubljen in gledan šport.

Zgodba pa je dobila razsežnosti škandala, ko se je izkazalo, da je bil napadalec nihče drug kot Jeff Gillooly, mož Nancyjine najhujše tekmice Tonye Harding. Par je skoval zlobno zaroto, da bi se Tonya znebila svoje najhujše tekmice, dogodek pa je postal znan kot "Udarec, ki so ga slišali po vsem svetu". Pojavili so se tudi televizijski posnetki, v katerih se je Nancy v solzah držala za desno koleno in govorila: "Zakaj, zakaj, zakaj?", tako da so Američani v hipu dobili črno-belo zgodbo, "princesko" in "čarovnico". Nancy Kerrigan je postala nedolžna žrtev, ki bo skušala premagati vse težave, Tonya Harding pa podla, brezsrčna ženska.

Nancy postala srebrna
Čeprav je Kerriganova morala zaradi poškodbe nastop odpovedati, so ji tekmice odstopile mesto na olimpijskih igrah, tako da se je za nastop pod petimi krogi morala pod nosom obrisati pozneje slavna Michelle Kwan. Nancy je kmalu okrevala in še pred igrami postala velika zvezda, saj je podpisala za skoraj deset milijonov dolarjev različnih pogodb.

V Lillehammerju sta si drsalki znova stali iz oči v oči, mnogi pa so zadrževali dih in se spraševali, ali bo "uboga žrtev" še enkrat uspela premagati zlo. Prenos prostega programa je postal eden najbolj gledanih športnih dogodkov v ameriški zgodovini, "pravici" pa je bilo zadoščeno - Kerriganova sicer ni postala olimpijska prvakinja, za Ukrajinko Oksano Bajul je osvojila srebro, Hardingova pa se je zlomila pod pritiskom in končala na osmem mestu.

Tudi njena hišica iz kart se je sesula
A tudi Nancy je kmalu dobila svojo "črno piko". Izkazalo se je, da je izredno nečimrna in zapletena oseba in ameriški mediji so tudi to zgodbo hitro pograbili. Pisali so tudi o tem, da se ni udeležila zaprtje slovesnosti iger, kot je trdila zaradi groženj s smrtjo, a izkazalo se je, da je raje poletela domov, kjer se je udeležila nekega dogodka svojega pokrovitelja Walt Disney World, za kar je bila mastno plačana. A mikrofoni so jo ujeli, ko je med smehljanjem množici v Miki miško oblečenemu moškemu skozi zobe siknila: "To je neumno. Sovražim to prireditev, je najbolj butasta stvar, ki sem jo naredila." Njen sloves brezmadežne princeske je bil uničen, in ko so se še večkrat pojavili opisi, da je pasja in prepirljiva, je počasi utonila v pozabo, hitro so odšli tudi sponzorji.

Nancy se je kmalu po olimpijskih igrah upokojila in se pridružila revijalnim drsalcem, s katerimi je nastopila v več predstavah na ledu. Pojavila se je tudi v komediji Willa Ferrella Drkajva skupaj (Blades of Glory). Leta 1995 se je poročila s svojim agentom, s katerim ima tri otroke. Še danes ne govori s Hardingovo.

Hardingovo škandal spremlja še danes
Življenje pa je še naprej preizkušalo Tonyo Harding, ki je sebe rada označila kot "Charles Barkley na ledu". (Barkley je nekdanji košarkar iz Lige NBA, op. a.) Prva Američanka, ki je izvedla zahtevni skok trojni aksel, je sicer gladko zmagala na ameriškem državnem prvenstvu, a nato se prišla na dan njena vpletenost v napad na Kerriganovo. Sprva je trdila, da napada ni prijavila, ker se je bala, da bi lahko Gillooly kaj naredil tudi njej, a kmalu se je izkazalo, da sta delovala skupaj. Olimpijske igre so bile zanjo polomija, nato pa ji je ameriška zveza vzela še državni naslov in ji dosmrtno prepovedala nastopanje.

Sledila je serija (milo rečeno) nenavadnih "služb" - izdala je svoj posnetek spolnosti z Gilloolyjem in se preživljala kot boksarka. Nato je postala voditeljica televizijske oddaje o neumnih in nespretnih kriminalcih ter napisala avtobiografijo, v kateri je Gilloolyja obtožila posilstva. Ločila sta se leta 1993, že dve leti pozneje je bila že drugič ločena. Danes živi s tretjim možem Josephom Priceom in triletnim sinom nekje v vaškem predelu Oregona. Preživlja se kot pomočnica v lesarski delavnici.