Spielberg, ki pravi, da bo filme snemal vse do smrti, ima trenutno v delu kar pet projektov. Foto: EPA
Spielberg, ki pravi, da bo filme snemal vse do smrti, ima trenutno v delu kar pet projektov. Foto: EPA

Hollywoodski režiser, ki velja za mojstra akcijskih in znanstvenofantastičnih spektaklov, nekajkrat pa je posegel tudi po zgodovinski in politični tematiki, je na filmskem traku zapustil kar nekaj kultnih prizorov, le redko kdo ne pozna prikupnega vesoljčka E.T.-ja, strašljivega Žrela ali srce parajočega Schindlerjevega seznama. Spielberg je pač tovarna uspešnic, ki z redko katerim filmom zgreši komercialni uspeh. Zato ni čudno, da se je znova lotil nadaljevanja zgodbe o arheologu in pustolovcu Indiani Jonesu, ki je svetovno slavo prinesel Harrisonu Fordu.

Spielberg, ki se je rodil v ameriški zvezni državi Ohio, je ljubezen do filma kazal že zelo zgodaj, pri 12 letih je posnel svoj prvi izdelek, kariero v Hollywoodu pa je začel kot pomočnik režiserja in leta 1974 posnel prvenec Teksaški ekspres z Goldie Hawn v glavni vlogi.

Uspehov polna kariera
Nase je opozoril s svojim drugim filmom Žrelo (1975), ki je kriv za uveljavitev izraza blockbuster, uspeh je nadaljeval s prvim delom Indiane Jonesa Lov za izgubljenim zakladom (1981), predvsem mlajše igralce pa je leto kasneje navdušil s prikupnim vesoljčkom.

Neopažena ni ostala niti Barva škrlata, film iz leta 1985 je bil nominiran za več oskarjev, a Spielberg je moral na nagrado za najboljši film in režijo počakati do leta 1993, ko je Schindlerjev seznam pometel s konkurenco. Drugega oskarja za režijo si je prislužil s filmom Reševanje vojaka Ryana (1998).

Na letošnjem festivalu v Cannesu je predstavil svoj najnovejši izdelek, filmsko različico otroške knjige britanskega avtorja Roalda Dahla Veliki dobrodušni velikan (VDV) in ob tem napovedal, da bo filme snemal vse do smrti.